Vauva 16.01.2019 Päivitetty 29.05.2023

Muistokoru rintamaidosta, napatyngästä tai istukasta? Tältä ne näyttävät

Miltä kuulostaisi koru, joka sisältää rintamaitoa, tukon vauvan hiuksia tai palan istukkaa? Kaikki nämä ovat tilaustyönä tehtäviä muistokoruja ainutlaatuisesta vauva-ajasta.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Erilaiset muistoesineet raskaus- tai vauva-ajasta ovat suosittuja. Pelkät valokuvat eivät enää sykähdytä niin kuin ennen, vaan esimerkiksi lapselle myöhemmin lahjaksi annettava muistolaatikko tai seinälle ripustettava piirros vauvan mitoista ja syntymäkoosta ovat tämän hetken trendikkäitä muistoesineitä. Nyt tulevat myös muistokorut.

Jotkut menevät nimittäin vieläkin pidemmälle ja hankkivat muistoesineen, joka vangitsee sisäänsä jotakin tuosta ainutlaatuisesta ajanjaksosta – kirjaimellisesti.

Muistokoru äitiyden ihmeaineesta

Äidinmaitokorut ovat olleet hitti erityisesti imetysaktivistien keskuudessa jo muutaman vuoden ajan. Korun ajatus on juhlistaa jokaisen äidin omaa imetystaivalta sekä lapsen ja äidin erityislaatuista sidettä.

Rintamaidosta tehtyjä koruja valmistavat tilaustyönä useat pienet yritykset ympäri maailman, ja myös Suomesta löytyy yritys, joka valmistaa näitä erikoisia muistokoruja.

Rintamaitokorua varten omaa maitoa lähetetään noin kahden ruokalusikallisen verran ohjeiden mukaan pakattuna korun valmistajalle.

Jokaisella valmistajalla on oma tekniikkansa maidon muuntamisessa koruksi, mutta yleensä siihen sekoitetaan ainesosia, jotka saavat maidon kovettumaan korukiveksi. Joihinkin kiviin sekoitetaan väriaineita tai glitteriä, toiset jätetään mahdollisimman luonnollisen värisiksi.

Äidinmaitokorujen lisäksi tai antamaan kivelle viimeisen silauksen monet yritykset tarjoavat myös mahdollisuuden säilöä vauvan hiuksia korukiven sisään. Tällöin esimerkiksi rintamaidosta valmistettuun, vaaleaan koruun tulee raita tai kuvio, joka muodostuu hiustupsusta.

Korukivi upotetaan lopuksi kaulakorun riipukseksi, korvakoruihin tai vaikkapa sormukseen.

Rintamaito tai vauvan silkkiset hiukset eivät ole kuitenkaan enää ainoita tai vauva-ajan intiimeimpiä aineksia, joita koruihin säilötään.

Miltä kuulostaisi istukkakoru?

Vielä hurjempiakin vaihtoehtoja löytyy. Jotkin ulkomaalaiset yritykset tarjoavat mahdollisuuden säilöä palan istukkaa korukiven sisään.

Englanniksi näitä muistokoruja kutsutaan nimellä DNA keepsake jewelry, eikä suotta – lapsen dna:n säilöminen tulee koruista epäilemättä ensimmäisenä syynä mieleen siitä, miksi tällaisia koruja ylipäätään valmistetaan.

Yhdysvaltalaisen Baby’s Breath Birth -yrityksen sivuilla kerrotaan, että istukkakorut valmistetaan kuivatuista, pienissä kapseleissa lähetetyistä istukanpaloista. Aivan sellaisenaan istukkaa ei siis voi korupajalle lähettää.

Yritys valmistaa koruja myös napanuorasta, ja niiden metodi on sama.

Napanuoran tynkä ja istukan palaset korumateriaalina kuulostavat kieltämättä jo melko radikaalilta. Toisaalta vanhemmat saattavat säilyttää pienokaisen napanuoratynkää muistona vuosikausia myös muutenkin, joten korussa sillä on ainakin jokin tarkoitus.

Koruista ei myöskään ensi näkemältä voisi mitenkään arvata, mitä ne todellisuudessa sisältävät.

Vai arvaisitko näiden kuvien perusteella, mistä nämä korut on tehty?

Sveitsiläisen yrityksen äidinmaitokoruja:

Napatynkäkoruja floridalaisen taiteilijan ja koruyrittäjän toteuttamina:

Yhdysvaltalaisen yrityksen äidinmaitosormus:

Istukkasormus:

Miltä näyttää? Pitäisitkö sinä jotakin näistä tai omistatko muistokorun jo nyt? Kommentoi alle!

Artikkelia päivitetty 2.9.2022

Lue myös

Kommentit (1)

Ehkä just ja just maitokorua. Mut nuora tai istukka…hyi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X