Vauva 01.11.2018 Päivitetty 29.05.2023

Näin pysyt järjissäsi itkevän vauvan kanssa – 9 keinoa

Vauvan itku raastaa ja stressaa, ja niin sen pitääkin. Se on luonnon tapa varmistaa, että vastaat vauvan hätään. Mutta miten pysyä järjissään, kun itku ei lopu?

Teksti
Liisa Järvinen
Kuvat
iStock

Olet syöttänyt vauvan, röyhtäyttänyt ja vaihtanut vaipan. Silti vauva itkee – ja itkee. Ehkä hänellä on mahanpuruja, hampaita tulossa tai liian kuuma tai kylmä – kuka tietää.

Vanhemmat sietävät itkua eri tavoin.

Itkun sietokykyyn vaikuttavat niin omat kokemukset, temperamentti, asenteet kuin mielenlaatukin. Toiselle viisi minuuttia itkua tuntuu hyvin rasittavalta, kun taas toinen ei hermostu pidemmästäkään huudosta.

Kun mikään ei auta ja alat olla valmis lähtemään kotoa ikiajoiksi – yksin, kokeile näitä selviytymiskeinoja.

1. Älä syytä itseäsi

Muista, että itku ei vahingoita vauvaa. Ei ole sinun syytäsi, jos vauva ei yksinkertaisesti rauhoitu, vaikka tekisit mitä. Joskus vauvat vain itkevät.

2. Muista vaikutusvaltasi

Pidä mielessä, että vauva aistii tunnetilasi. Jos olet kireä ja hermostunut, vauvan hätä todennäköisesti yltyy.

Jos onnistut rauhoittumaan ja rentoutumaan, vauva huomaa, että hätää ei ole ja hyvässä lykyssä rauhoittuu itsekin. Sylissäsi vauva tuntee joka tapauksessa olevansa turvassa, vaikka itku jatkuisi.

3. Hengitä syvään

Stressaantuneena hengitys usein muuttuu pinnalliseksi. Hengitä sisään nenän kautta ja puhalla ilma suun kautta ulos. Syvä hengitys lähettää hermostolle viestin, että vaaraa ei ole ja auttaa kehoasi rentoutumaan.

Pidä vauva rintaasi vasten. Hän tuntee hengityksesi rytmin, ja hänen oma hengityksensä tasaantuu automaattisesti samaan rytmiin.

vauva itkee

Kuulosuojaimet tai korvatulpat ovat sallittu apu, kun vauvan itku ei tunnu loppuvan.

4. Toista rauhoittavaa lausetta

Hoe mielessäsi tai ääneen jotakin rauhoittavaa mantraa, kuten ”ei ole hätää” tai ”tämä loppuu joskus”.

5. Sulje korvasi

Laita päähän kuulosuojaimet tai musiikkia kuulokkeista. Saat vaimennettua vauvan itkun äänenvoimakkuutta, mikä todennäköisesti laskee stressitasoasi.

6. Lähde liikkeelle

Pakkaa vauva vaunuihin ja lähtekää kävelylle. Jos sinulla on auto käytössä, lähtekää pienelle ajelulle.

7. Poistu paikalta mielessäsi

Sulje silmäsi ja vie itsesi mielessäsi johonkin rentouttavaan paikkaan, kuten metsään tai hiekkarannalle. Kuvittele yksityiskohtaisesti, millaista paikassa on: Miltä siellä tuoksuu? Miltä siellä kuulostaa? Miltä ilma tuntuu?

8. Poistu paikalta oikeasti

Jos paikalla on toinen aikuinen, anna vauva hänelle ja poistu paikalta. Jos olet yksin, laske vauva turvalliseen paikkaan, kuten pinnasänkyyn, ja mene pariksi minuutiksi toiseen huoneeseen rauhoittumaan.

9. Hae apua

Jos et pysty rauhoittumaan tai mielesi tekee satuttaa vauvaa, hae heti apua. Ota yhteyttä sukulaiseen, ystävään, neuvolaan tai esimerkiksi MLL:n Vanhempainpuhelimeen.

Lähteet: MLL, ParentingHQ, Mayo Clinic

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X