Vauva 06.06.2020 Päivitetty 29.05.2023

Näin saat toivenimesi vauvalle vaikuttamaan puolison omalta idealta

Kummallakin vanhemmalla on oikeus päättää vauvan nimestä. Mieto manipulaatio sallittakoon, jos puolisolle ei tunnu kelpaavan mikään nimi.

Teksti
Tiina Torikka
Kuvat
iStock

Nimen valitseminen vauvalle on ihanaa. Paitsi silloin, kun vaimon tai miehen nimiehdotuksia on nolla eikä mikään sinun tekemistäsi kelpaa!

Skenaario 1: Toivoisit Nikoa vauvan nimeksi. Puolisolle se ei millään käy, koska jollakin kurssilla opiskeluaikoina oli kerran yksi Niko.

Ratkaisu: Palatkaa viikon päästä valinta-asiaan, kun kumppanisi on alitajuisesti makustellut nimeä uusilta kanteilta. Jätä huolettomasti lehti sohvapöydälle auki Niko Saarisen kuvan kohdalta. Voivottele Katiska-oikeudenkäyntiä ja ihmettele, mikä sen fitnessmallin puolison nimi olikaan. Vaihda kännykkäsi taustalle Nico Rosberg.

Skenaario 2: Haluamasi nimi on puolisostasi liian erikoinen.

Ratkaisu: Hassutelkaa keskenänne ehdottamalla älyttömimmästä älyttömimpiä työnimiä. Jätski-Tötterö, Suivelo, Möhkö, mitä tahansa Aamukahvista Zetoriin, kunnes pitelette mahojanne naurusta. Villin visioinnin jälkeen voi paremmin tosimielellä miettiä kauniita, mutta normista poikkeavia nimiehdotuksia.

Skenaario 3: Sovimme jo nimestä, mutta keksinkin paremman.

Ratkaisu: Pidä loistava nimiehdotuksesi vakan alla aina viime metreille asti. Pidättäydy käyttämästä sovittua nimeä, kun puhutte vauvasta.

Odota, kunnes puoliso itse lausuu puolikkaan sanan: onkohan nimi sittenkään hyvä? Ole jokseenkin yhtä epävarma. Seuraavana päivänä huudahda toivenimesi kesken astianpesun, kuin olisit juuri saanut sen päähäsi.

Keskustele foorumilla: Komein miehen nimi, jonka olet kuullut?

miehen nimi

Joillekin vanhemmille vauvan nimi kirkastuu, kun hän syntyy.

Nimiehdotuksia puolisolta: ”Siinä vaiheessa ajattelin, että meidän lapsella ei ole nimeä”

Kun Kaksplus kysyi lukijoilta vauvan nimeä koskevista neuvotteluista, moni kertoi pähkäilyjen kestäneen pitkään. Tavallista oli, että oikeantuntuinen nimi lopulta pelmahti yllättäen jostakin, mutta suosittua on myös turvautua nimilistoihin.

– Kävimme poikien nimiä läpi ja teimme molemmat omat listat suosikkinimistä. Aloimme karsia niitä ja siinä vaiheessa ajattelin, että meidän lapsella ei ole nimeä. Nimet vain karsiutuivat kerta toisensa jälkeen pois, kertoo kyselyyn vastannut Lotta.

– Lopuksi jäi kaksi nimeä ja lapsen synnyttyä päätimme, kumpi nimi sopii pojallemme. Toki puolisoni alkoi vielä ennen kastejuhlaa miettimään uutta nimeä.

Valtaosa oman nimenantoprosessinsa kertoneista kiitteli, että vanhemmilla on keskenään samanlainen nimimaku. Joskus esimerkiksi äiti voi suosia kansainvälisempää kutsumanimeä, kun ehdotuksissa miehen nimi liikkuu supisuomalaisessa maastossa. Toinen tavallinen neuvottelukysymys koskee nimen pituutta.

Kokosimme omaan juttuunsa 7 eri tapaa, joilla vanhemmat voivat tasavertaisesti pohtia vauvalle nimeä pattitilanteessa.

Kaksplussan Nimikone: Generoi lapselle nimi yli 20 000 suomalaisesta vaihtoehdosta!

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X