Vauva 16.05.2018 Päivitetty 29.05.2023

Näistä merkeistä tunnistat, että vauvalla on jano

Auringon ja helteen helliessä nestehukan vaara on todellinen. Näistä merkeistä voit tunnistaa, että vauva tarvitsee lisää nestettä.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Kun ilma on kuuma, vauvojen ja pikkulasten nestetasapainon säilyttäminen on erityisen tärkeää. Nestehukka uhkaa lapsia helpommin kuin aikuisia, ja mitä pienempi lapsi on, sitä nopeammin hänen elimistönsä kuivuu. Alle 3-vuotiailla lapsilla elimistö voi kuivua jopa muutamassa tunnissa, alle puolivuotiaiden lasten elimistö kuivuu vielä nopeammin.

Pienet lapset eivät osaa itse ilmaista janoaan, mutta aikuinen voi tarkkailla nesteen tarvetta monista merkeistä.

Näin tunnistat janon

  • Rinnan hamuaminen. Lapsi voi ilmaista myös janoaan hamuamalla rintaa. Kuumalla ilmalla lasta kannattaa imettää useammin, jotta nestetasapaino pysyy kunnossa.
  • Kärttyisyys. Lapsi voi muuttua kiukkuiseksi, jos hän ei ole saanut tarpeeksi nestettä.
  • Maiskuttelu ja syljen nieleskely. Lapsi voi yrittää kostuttaa suutaan maiskuttelemalla tai nielemällä omaa sylkeään.
  • Väsymys. Apaattisuus ja uneliaisuus ovat hälyttäviä merkkejä nestehukasta niin vauvoilla kuin leikki-ikäisillä lapsilla.
  • Vähäinen pissa tai kuiva vaippa. Sama neuvo pätee niin aikuisiin kuin lapsiin: jos pissaa tulee päivän aikana vain vähän tai ei pissata ollenkaan, on syytä juoda enemmän nestettä. Kun pissa muuttuu erityisen tummaksi tai sitä ei tule kuin vähän, keho viestii, että se tarvitsee lisää nesteitä.
  • Poskien ja huulten punehtuminen ja rohtuminen. Myös kasvot voivat antaa merkkejä siitä, että suu ja keho kaipaavat kostutusta.
  • Lakiaukeleen painuminen kuopalle. Jos lakiaukile näyttää painuneen kuopalle, voi se viestiä siitä, että lapsi tarvitsee enemmän nestettä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että aukile on usein hieman painuksissa myös normaalisti.
  • Silmien painuminen syvälle. Jos silmät näyttävät painuneen syvemmälle kuoppiinsa, nesteen tarve on ilmeinen.

Jos lapsella on useita oireita tai hän on erityisen veltto eikä pissaa tule, voi kyseessä olla nestehukka. Tällöin on hakeuduttava hoitoon viipymättä, jotta nestetasapaino saadaan palautettua nopeasti. Mitä pienempi lapsi, sitä nopeammin on toimittava.

Vauva pysyy onnellisena, kun muistetaan viilennys, pään suojaaminen ja riittävä nesteytys.

Aurinkoisella ilmalla on muistettava viilennys, pään suojaaminen ja riittävä nesteytys.

Lähteet: terve.fi, Libero

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X