Vauva 09.01.2024

Nämä suositut etunimet tarkoittavat ammatteja – yli 20 hauskaa esimerkkiä

Perinteiset ammatit ovat uineet myös nimistöön. Kaikkien etunimien osalta yhteyttä työelämään ei välttämättä arvaisi.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Jotkin vanhat ammattia tarkoittavat nimet ovat merkitykseltään hyvin spesifejä. Latinalainen nimi Fabian tarkoittaa suomeksi papujen viljelijää. Pohjoismainen nimi Iivari merkitsee puolestaan sotilasta, jolla on marjakuusesta valmistettu jousi.

Yllä mainitun kaltaiset ammatit ovat tämän päivän työelämässä vähintäänkin harvinaisuuksia, mutta jotkin perinteiset työnkuvat ja niihin pohjautuvat nimet ovat säilyneet nykyaikaan saakka. Kaksplus listasi, mitkä Suomessa suositut nimet viittaavat ammatteihin – jotka niin ikään ovat yhä voimissaan.

Lue myös: Yli 40 kaunista nimeä, jotka tarkoittavat taistelijaa

Emäntä

Heprealainen nimi Martta tarkoittaa joko emäntää tai valtiatarta. Koska Raamatusta tuttu hahmo Martta muistetaan toimeliaisuudestaan, hänen mukaansa on nimetty monien tuntema Marttaliittokin. Tässäpä siis osuva nimi henkilölle, jonka työhön liittyy emännöimistä tai talousaskareiden hoitoa!

Suosituimmillaan Martta oli 1900-luvun alussa. Uutta nousua on havaittavissa 2000-luvun alusta alkaen.

Esimies

Latinalaiseen Antoniukseen pohjautuvat nimet tarkoittavat esimiestä tai ’edessä seisovaa’. Niinpä jos työpaikkasi johtaja sattuu olemaan Anton, Antto, Antton, Anttoni, Anttu, Toni tai Antonia, hänen nimeään voi pitää enteenä.

Anton-nimen suurin suosio ajoittuu 1990-luvulle. Sitä ennen nimi Toni nautti suurinta suosiotaan kaksi vuosikymmentä.

Maanviljelijä

Maanviljelijää tarkoittava kreikkalaisnimi Georgios on tuonut myös Suomen nimitilastoihin lukuisia johdannaisia. Näitä ovat muun muassa Göran, Jori, Juri, Jyri, Jyrki, Jörgen, Yrjänä ja Yrjö sekä naisten nimistä Irja.

Kaikki tässä mainitut Georgiokseen pohjautuvat nimet ovat menettäneet suosiotaan tälle vuosituhannelle tultaessa.

Näyttelijä

Kreikasta kantautunut nimi Mimosa tarkoittaa yhtäältä näyttelijää (mímos) ja toisaalta mimosapuuta. Nimen suosio on lähtenyt Suomessa jyrkkään nousuun 2000-luvulta alkaen.

Seppä

Nimi Seppo juontuu suomalaisesta kansanrunoudesta ja tarkoittaa seppää. Suosituimmillaan se on ollut 1940-luvulla.

Oletko huomannut?

Englanninkielisissä maissa ”ammattinimiä” suositaan enemmänkin kuin meillä.

Laulaja ja kansainvälinen supertähti Taylor Swift on tällä hetkellä kiistatta kuuluisin henkilö, jonka etunimi perustuu johonkin ammattiin. Taylor-nimen historia ei kuitenkaan pohjaudu musiikkiin vaan räätälin työhön (tailor).

Lisäksi etunimet Harper ja Piper ovat edelleen suosittuja maailmalla, vaikka niiden kuvastamat ammatit kuuluvat valtavirran ulkopuolelle. Harper tarkoittaa harpistia, Piper huilunsoittajaa.

Lähteet: Digi- ja väestötietovirasto, Kotus, Marianne Kiskola: Tunnetko nimesi? Kiehtova matka nimien maailmaan (2022, Kirjapaja); Eeva Riihonen: Mikä lapselle nimeksi? (1992, Tammi); The Bump

Lue myös: Nimeä lapsesi menestyjäksi! Pasi, Tarja ja yli 30 muuta nimeä, jotka tarkoittavat suurta ja mahtavaa

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X