Vauva 12.02.2023 Päivitetty 29.05.2023

Mitkä ihmeen rotinat? Tällaista muistamista moni tuore lapsiperhe kaipaisi nykyäänkin

Ennen vanhaan jopa kilpailtiin siitä, kuka ehtii ensimmäisenä toimittaa muistamiset vauvaperheeseen. Rotinat olisivat taatusti tervetulleita monille tuoreille nykyvanhemmillekin.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Rotinat ovat vanha itäsuomalainen perinne. Rotinoilla tarkoitetaan ruokalahjaa, joka annetaan perheelle vierailun yhteydessä samalla, kun vastasyntynyttä pienokaista käydään katsomassa ensimmäistä kertaa.

Rotinat tunnetaan eri puolilla Suomea hieman eri nimityksillä. Muualla kuin Itä-Suomessa niitä on kutsuttu esimerkiksi pirttipussiksi tai juuville menoksi.

Viemisten laatu ja perinteen nimitys on voinut vaihdella paikkakunnittain, mutta pohjimmiltaan rotinoiden idea on aina sama. Tarkoitus on viedä synnyttäneelle äidille ruokaa, jotta hänelle jäisi aikaa levätä ja keskittyä vauvan hoitamiseen.

Ajatuksena on voinut olla sekin, että tuoreelle äidille viedään sellaista ravintoa, joka eheyttäisi voimia synnytyksen jälkeen.

Rotinoista jopa kilpailtiin

Ennen vanhaan rotinat koostuivat esimerkiksi leivästä, pullasta, voista, lihasta, maidosta ja juustosta. Yleensä viemiset pakattiin joko erityiseen rotinakoriin tai leivinlaudalle kankaan alle.

Sotavuosien jälkeen liha ja voi jäivät hiljalleen pois rotinakorista ja viemisinä yleistyivät erilaiset täytekakut ja pikkuleivät.

Perinteeseen kuului olennaisena osana myös se, että rotinat pyrittiin viemään saajalleen mahdollisimman nopeasti. Mahdollisimman hyvien rotinoiden toimittaminen vauvaperheeseen nähtiin suorastaan kunnia-asiaksi.

Monet jopa kilpailivat siitä, kuka ehtisi toimittaa uunituoreet muistamiset ensimmäisenä. Rotinoita alettiinkin paistaa heti, kun nähtiin saunaa lämmitettävän päiväsaikaan talossa, jonne odotettiin pienokaista.

Rotinat ovat ihana tapa muistaa vauvaperhettä

Vaikka perinne on Suomessa jonkin verran hiipunut, rotinat ovat yhä loistava tapa muistaa tuoreita vanhempia.

Vielä tänäkin päivänä vauvaperheeseen on kohteliasta viedä jotakin syötävää mennessään, ettei vauvan vanhempien tarvitse keskittyä vieraiden kestitsemiseen ja siihen, että heille on tarjottavaa. Myös kahvipullaa tuhdimmat ruokalahjat ovat varmasti edelleen tervetulleita.

Nykypäivänä on tosin kohteliasta, että vierailusta sovitaan yhdessä etukäteen. Myös erikoisruokavaliot on hyvä selvittää ennen rotinoiden toimittamista.

Rotinat voidaan nähdä myös ekologisena tapana muistaa lapsen saaneita. Moni perhe ei tarvitse tai halua ylimääräistä materiaa, mutta pieni herkku tai ruokalahja ilahduttaa varmasti eikä jää nurkkiin pyörimään.

Mitä viedä rotinalahjaksi?

Nykypäivän rotinat voivat olla esimerkiksi seuraavanlaisia:

  • Pullaa tai kuivakakkua. Viedessäsi kahvitarjottavia vauvaperheeseen tuoreiden vanhempien ei tarvitse itse huolehtia asiasta.
  • Ruokaisa salaatti. Tuoreella vauvaperheellä ei ole välttämättä aikaa kokkailuun, joten suolainen purtava ilahduttaa varmasti. Salaatti syntyy pienellä vaivalla ja maistuu lähes kaikille! Katso täältä herkulliset ideat.
  • Suolainen piirakka. Esimerkiksi mehevä tomaattipiirakka tai herkullinen savulohipiirakka ilahduttavat varmasti.
  • Lasagne tai muu uuniruoka. Ruoka kannattaa tehdä alumiinivuokaan, joka on helppo jättää perheelle. Halutessaan perhe voi pakastaa ruoan ja syödä sopivana ajankohtana.
  • Herkullinen leipä. Ennen vanhaan rotinat pitivät usein sisällään myös leipää. Tee itse helppo pataleipä tai osta kaupasta valmiina.

Lähteet: Museovirasto

Lue myös: Pitääkö vauvaperheen ottaa heti vieraita vastaan? Perheterapeutti vastaa

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X