Vauva 06.02.2023 Päivitetty 29.05.2023

Sateenkaarivauva, pähkinävauva ja aurinkovauva – Tunnetko nämä surun sävyttämät termit?

Sateenkaarivauva voi herättää mielleyhtymiä sateenkaariperheistä ja aurinkovauva hyväntuulisesta jokeltelijasta, mutta termit tarkoittavat jotain aivan muuta.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Sateenkaarivauva, pähkinävauva ja aurinkovauva kuulostavat veikeiltä nimityksiltä. Todellisuudessa kukin näistä sanoista kätkee sisäänsä suurta surua.

Mikä on sateenkaarivauva?

Äkkiseltään sateenkaarivauva herättää mielleyhtymiä sateenkaariperheeseen syntyvästä lapsesta. Kyse ei kuitenkaan ole siitä.

Nimitys sateenkaarivauva viittaa vauvaan, joka syntyy pian keskenmenon, kohtukuoleman tai lapsen menehtymisen jälkeen.

Sateenkaarivauvan symboliikka perustuu siihen, että lapsen menettäminen on kuin myrsky. Elävän lapsen syntymä on puolestaan kuin kaunis sateenkaari myrskyn jälkeen. Vaikka mustat pilvet eivät koskaan hälvene, antaa sateenkaari toivoa tulevaan.

Sateenkaarivauva sai tiettävästi ensidebyyttinsä vuonna 2008 julkaistussa Christie Brooksin teoksessa Our Heartbreaking Choices: Forty-six Women Share Their Stories of Interrupting a Much-Wanted Pregnancy. Kyseistä kirjaa ei ole suomennettu.

Joka tapauksessa nettikansa tykästyi nimitykseen rainbow baby, ja netin välityksellä ajatus sateenkaarivauvasta rantautui meillekin.

Suomenkielisen internetin syövereissä törmää joskus myös termiin pähkinävauva. Merkitykseltään sana tarkoittaa samaa kuin sateenkaarivauva.

Entä aurinkovauva?

Siinä missä sateenkaarivauva ja pähkinävauva ovat jo vakiinnuttaneet asemansa suomenkielisessä vanhemmuusslangissa, termi aurinkovauva on puolestaan melko tuntematon.

Sana kääntyy jokseenkin kankeasti englanninkielisestä alkutermistä sunshine baby. Suomalaisittain onkin helpompaa puhua aurinkovauvasta kuin ”auringonpaistevauvasta”, joka kenties olisi suorin mahdollinen käännös.

Aurinkovauva on lapsi, joka on syntynyt ennen keskenmenoa, kohtukuolemaa tai lapsen menehtymistä.

Toisin sanoen aurinkovauvasta olisi tullut isosisarus vauvalle, jonka odotus on keskeytynyt. Tai aurinkovauva on isosisarus, jonka pikkusisarus on kuollut varhaislapsuudessa.

Vauva-päätteestä huolimatta aurinkovauva voi olla minkä ikäinen tahansa.

sateenkaarivauva

Aurinkovauva ja sateenkaarivauva eivät ole sama asia.

Nimityksen alkuperä liittyy siihen, että suhtautuminen elävän isosisaruksen syntymään voi muuttua sen jälkeen, kun on kokenut keskenmenon tai lapsen kohtukuoleman.

Sana ’aurinko’ viittaa optimismiin, jonka järkkymisestä ei ole tietoakaan, ennen kuin pahin tapahtuu. Se voi linkittyä myös tyyneyteen myrskyn edellä: elämä saa täyskäännöksen, kun onnellisen vaiheen jälkeen perhettä kohtaakin tuska.

Sateenkaarivauva tai pähkinävauva eroavat aurinkovauvasta siis siten, että kaksi ensimmäistä termiä viittaavat traagisen menetyksen jälkeen syntyneeseen lapseen, aurinkovauva ennen menetystä syntyneeseen lapseen.

Muita vastaavia termejä

Enkelivauva (angel baby) on Suomessakin yleisesti käytetty nimitys lapselle, joka on kuollut raskaudessa, synnytyksessä tai synnytyksen jälkeen.

Auringonlaskuvauva (sunset baby) ja suojelusenkeli (guardian angel) viittaavat englannin kielessä kaksoseen, joka on kuollut raskauden aikana.

Auringonnousuvauva (sunrise baby) on puolestaan selviytynyt kaksonen, joka menettää kaksossisaruksensa raskaudessa.

Näiden lisäksi englannissa tunnetaan vielä nimitys pot of gold baby, joka kääntyy jotakuinkin ”kulta-aarrevauvaksi”. Sillä tarkoitetaan kaikkia mahdollisia vauvoja, jotka ovat syntyneet perheeseen sateenkaarivauvan jälkeen. Nimityksellä lienee jotain tekemistä sen kanssa, että sateenkaaren päässä sanotaan olevan kultaa.

Lähde: Mom.com, Parents.com

Lue myös: Puhutko päiväkotia? Testaa, osaatko salakielen lasten ympärillä!

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X