Vauva 22.11.2017 Päivitetty 29.05.2023

Suomi maailman kärjessä keskoshoidossa – vain yksi maa on parempi

Keskosvauvan on hyvä syntyä Suomessa, sillä olemme keskoshoidossa aivan maailman kärkiluokkaa. Tuoreessa tutkimuksessa tarkasteltiin keskosten hoitotuloksia eloonjäämislukujen valossa yhdessätoista kehittyneessä maassa.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Tutkimuksessa selvitettiin raskausviikoilla 24–29 syntyneiden pienten keskosten eloonjäämistä. Tutkimusaineistona käytettiin kymmentä keskosrekisteriä yhdestätoista eri maasta. Vertailussa olivat Suomen lisäksi mukana Kanada, Australia ja Uusi-Seelanti, Ruotsi, Sveitsi, Japani, Israel, Espanja, Italia (Toscanan maakunta) sekä Iso-Britannia. Tutkimuksessa käytettiin vastasyntyneistä kerättyä anonymisoitua aineistoa, joka Suomessa kerätään THL:n Syntymärekisteriin jokaisesta vastasyntyneestä.

Suomi pärjäsi vertailussa hyvin. Vain Japanissa keskosilla on tutkimustulosten mukaan parempi mahdollisuus jäädä eloon. Japani oli tutkimuksen ykkönen, siellä 93 prosenttia keskosista selviytyy elämään. Suomessa pienten keskosten eloonjäämisprosentti oli 88, ja muiden maiden eloonjäämistulokset olivat samaa luokkaa Suomen kanssa. Israelissa ja Espanjassa tulokset olivat hivenen huonommat, Israelissa 80 ja Espanjassa 78 prosenttia.

Suomessa menehtyneet keskoset kuolevat nuorempina

Tutkimuksessa selvitettiin myös menehtyneiden pienten keskosten keskimääräistä elinikää. Suomessa menehtyneet keskoset kuolivat selvästi muita maita nuorempina, keskimäärin neljän päivän iässä. Japanissa menehtyneet keskoset kuolivat keskimäärin 13 päivän iässä.

Tämä voi olla seurausta siitä, että Suomessa sallitaan parantumattomasti sairaan lapsen hoidon lopettaminen tilanteen ollessa toivoton, kun esimerkiksi Japanissa hoitoa ei yleensä lopeteta toivottomissakaan tilanteissa.

Tulokset vahvistavat käsitystä siitä, että kehittyneiden maiden välilläkin on suuria eroja hoitotuloksissa. Hoitokäytäntöjä pitää tutkia tarkemmin jotta pystytään puuttumaan mahdollisiin eroihin hoitomenetelmissä, jotka selittävät kuolleisuuden erot.

Tutkimustuloksia rajoittaa se, että joissakin maissa, kuten esimerkiksi Japanissa, Espanjassa ja Iso-Britanniassa, merkittävä osa synnytyssairaaloista ei toimita tietoja maan keskosrekisteriin. Suomessa ja Ruotsissa kaikki synnytyssairaalat toimittavat tietonsa rekisteriin, joten Suomen ja Ruotsin osalta tulokset ovat varsin luotettavia.

Tutkimuksessa ei vertailtu maiden sisäisiä eroja eri hoitoyksiköissä syntyneiden keskosvauvojen selviämisessä tai eloonjääneiden vauvojen myöhempää selviämistä.

Lue myös:

Weeti-vauva sai uuden sydämen

Äidin tarina: ”Kun Sasu syntyi raskausviikolla 27, muu elämä pysähtyi”

Päivä rapistuvalla Lastenklinikalla – täällä pelastetaan ihmishenkiä

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X