Suuri vaippaopas on tässä! Mitä valita ja miten – kertisten ja kestojen kaikki puolet
Vauvan syntymä asettaa vanhemman valinnan eteen: millaista vaippafilosofiaa haluan noudattaa? Kokosimme avuksi vaippaoppaan.
Vauva-aika on myös vaippa-aikaa. Mutta millaista vaippoja sitä hankkisi?
Kertakäyttövaipat: kätevää, mutta roskaavaa
Kuinka monta vaippaa kuluu päivässä? Vaippoja kuluu päivässä vastasyntyneillä jopa kymmenen, isommilla vauvoilla ja taaperoilla noin 4–5.
Minkä hintaisia vaipat ovat? Yksi vaippa maksaa noin 0,13–0,37 euroa riippuen merkistä, koosta ja mallista. Housuvaipat ovat hintavampia kuin tarravaipat, isot säästöpakkaukset taas edullisempia kuin pienet paketit.
Paljonko kuluu rahaa kuussa? Noin 40 euroa.
Kertakäyttövaippa on ylivoimaisesti käytetyin vaippatyyppi. Niitä on saatavilla teippi- ja housuversioina. Pikkuvauva-aikana kätevimpiä ovat teippivaipat, housuvaippoihin siirrytään yleensä vasta, kun lapsi osaa seistä.
Housuvaippa on hyvä vaihtoehto myös pottailua opettelevalle taaperolle, joka saa itse laskettua vaipan nilkkoihin. Päiväkodeissa suositaan yleisesti teippivaippoja, sillä niitä vaihtaessa ei tarvitse riisua housuja.
Kertakäyttövaippojen valmistajien tuotekehitys on viime vuosina tähdännyt entistä mukavampiin, ohuempiin ja hengittävämpiin vaippoihin. Markkinoilla on muun muassa superpehmeitä vaippoja, jotka istuvat napakasti mutta hellävaraisesti ja mukautuvat lapsen kehon muotoihin suojaten ohivuodoilta.
Vastasyntyneet huomioitu
Vastasyntyneille tarkoitetuissa vaipoissa on yleensä otettu huomioon myös vauvan napatynkä, joka voi aristaa. Vaippa on muotoiltu niin, että se suojaa napaa, mutta ei paina sitä. Osassa vaipoista on myös kosteusindikaattori, vaipan etupuolella oleva viiva, joka muuttuu eriväriseksi, kun vaipassa on pissaa.
Imukyky on kertakäyttövaippojen lyömättömimpiä ominaisuuksia. Laadukkaimmissa vaipoissa on erittäin imukykyinen ydin, joka voi imeä itseensä jopa 30 kertaa oman painonsa verran nestettä. Silti vaipan sisäpinta pysyy kuivana, eikä vaipan mukavuudentuntu kärsi. Useat kertakäyttövaippojen valmistajat lupaavat jopa 12 tuntia kuivuutta, joten yhtä vaippaa voi yleensä huoletta pitää läpi yön.
Ympäristöystävällisempää vaihtoehtoa etsivälle on olemassa esimerkiksi Joutsenmerkittyjä vaippoja, joissa käytetty muovi on valmistettu uusiutuvista raaka-aineista niin pitkälle kuin mahdollista.
Joutsenmerkityt vaipat eivät myöskään saa sisältää terveydelle tai ympäristölle haitallisia kemikaaleja, turhia hajusteita, kosteusvoiteita tai raskasmetalleja sisältäviä väriaineita.
Suurin ongelma kertakäyttövaippojen käytössä on niistä aiheutuva jäte. Jos lapsi oppii kuivaksi kolmevuotiaana ja käyttää päivässä keskimäärin viisi vaippaa, lopullisen jätevuoren koko on noin 5 500 vaippaa.
Vaippoihin uppoaa myös rahaa. Kun yksi vaippa maksaa keskimäärin 20 senttiä, koko vaippaiän kustannukset ovat lähes 1 400 euroa.
Kestovaipat: Ekologista, mutta vaatii perehtymistä
Montako kestovaippaa tarvitaan? Suositus on 24 vaippaa lisäosineen.
Kuinka usein kestovaippoja pitää pestä? Vaippakuoret kolmen päivän välein, imuosat aina käytön jälkeen.
Paljonko rahaa kuluu investointiin – entä kuinka usein pitää ostaa uusia kokoja?
Alkuinvestointi on noin 50–500 euroa riippuen siitä, hankkiiko vaipat uutena vai käytettynä.
Kilomäärät ovat viitteellisiä, sillä lapsen vartalomalli vaikuttaa hyvin paljon siihen, mikä vaippa sopii.
Paljonko kestovaipat maksavat ja mistä niitä saa? Kestovaippoja myydään eniten nettikaupoissa ja nettikirpputoreilla. Uuden kestovaipan hinta on keskimäärin 20 euroa, käytettyjen hinnat vaihtelevat parista eurosta noin 10 euroon.
Kestovaippa on pestävä ja uudelleen käytettävä vaippa, jossa on kolme osaa. Ihoa vasten oleva kerros voi olla pintakuiva tai jäädä märäksi pissan jäljiltä. Jälkimmäisestä on hyötyä, kun lapsi opettelee kuivaksi.
Imuosana voi olla sisävaippa tai taskuvaipan taskuun sujautettava imuosa – yksi tai useampi tarpeen mukaan. Imumateriaalina käytetään esimerkiksi puuvillaharsoa, bambua ja hamppua.
Kosteussulku voi olla joko polyuretaanilaminoidusta (PUL) kankaasta valmistettu kuori tai villahousut. Kestovaippojen kuosit ovat yleensä iloisen värikkäitä.
All-in-one-vaipoissa kaikki osat ovat valmiina samassa paketissa, ja vaipat vastaavat käytettävyydeltään kertakäyttövaippoja. Kestovaippa kiinnitetään usein neppareilla tai tarroilla, niitä saa myös housumallisina.
Märän vaipan voi heittää suoraan pyykkikoneeseen muun 60 asteessa pestävän pyykin joukkoon. Kakkavaipasta kannattaa huuhdella suurimmat jätökset käsisuihkulla vessanpönttöön. Jos pyykkikonetta ei laita pyörimään saman tien, likaiset vaipat voi säilyttää vaikka kannellisessa ämpärissä tai kankaisessa pussissa.
Kätevä vaihtoehto on suljettava PUL-pussi, hengittävästä mutta kosteudenpitävästä kankaasta valmistettu pussukka, jossa säilytettynä likaiset vaipat eivät ala haista. Vaipat suositellaan joka tapauksessa pestäväksi vähintään kolmen päivän välein homehtumisriskin välttämiseksi.
Kesto käy myös päiväkotiin
Kestovaippoja voi käyttää myös päiväkodissa, eivätkä ne vaadi päiväkodin henkilökunnalta ylimääräistä työtä. Likaiset vaipat suljetaan pussiin kakkoineen päivineen, vanhemmat vievät ne mennessään ja tuovat seuraavana päivänä puhtaat, valmiiksi kootut vaipat takaisin.
Kestovaippailuun kannattaa perehtyä jo raskausaikana hankkimalla vaikka 5–10 erilaista newborn-koon vaippaa. Näin vaippailun aloitus helpottuu, sillä omalle lapselle sopivan vaippamallin löytyminen voi vaatia hieman vaivannäköä ja kärsivällisyyttä.
Vastasyntyneellä voi myös käyttää pelkkää kuorivaippaa, jonka sisään on taiteltu harso. Tällöin vaipan istuvuutta pystyy säätelemään harsotaitosten napakkuudella. Se on tarpeen, jos vauvalla on esimerkiksi kovin hoikat reidet.
Jotkut hyppäävät suosiolla hektisimmän pikkuvauvavaiheen yli ja alkavat käyttää kestovaippoja parin kuukauden tai vaikka vasta puolen vuoden iässä, kun on enemmän aikaa ja voimia.
Alkuaikojen opetteluun on mahdollista saada apua ympäri Suomea toimivilta kestovaippatukihenkilöiltä, jotka tekevät maksuttomia kotikäyntejä ja neuvovat vaippojen valinnassa ja käytössä
Parasta on, että samoja vaippoja voi käyttää useammalla lapsella ja myydä ne eteenpäin, kun vaippavaihe on ohi.
Lisää tietoa kestovaipoista: kodinkestot.fi
Osakestoilu: Helppo soveltaa tilanteen mukaan
Kertakäyttövaippojen suurin kritiikki kohdistuu niistä syntyvän jätteen valtavaan määrään. Kestovaippoja taas arvostellaan siitä, että niitä voi olla hankala käyttää esimerkiksi matkoilla, jos pesumahdollisuutta ei ole.
Jos jätteen määrä hirvittää, mutta ei ole valmis luopumaan kertakäyttövaippojen helppoudesta kokonaan, vaihtoehtona on yhä useamman ympäristötietoisen vanhemman valinta: osakestoilu.
Kertakäyttövaipan voi vaihtaa kestovaippaan ja toisinpäin aina tilanteen mukaan. Jotkut käyttävät kestovaippoja ainoastaan kotioloissa ja ulos mentäessä vaihtavat kertakäyttövaippaan.
Toinen yleinen tapa on turvautua kertakäyttövaipan imukykyyn yön ajaksi. Jos lapsi pissaa yöllä paljon, kestovaipan imuteho ei välttämättä riitä, vaikka imuosia laittaisi monta päällekkäin. Liian muhkea vaippa voi myös tuntua epämukavalta.
Usean päivän kestävillä matkoilla voi olla järkevää jättää kestovaipat suosiolla kotiin, jos peseminen on hankalaa. Huonoa omaatuntoa ei tarvitse potea, sillä jokainen kestovaipan käyttökerta on kotiinpäin: jos käyttää kestovaippaa kerran päivässä, se tekee 365 kertakäyttövaippaa vähemmän vuodessa.
Asiantuntijoina Marttaliiton koordinaattori Katariina Juurikkala ja Kodin Kestot ry:n puheenjohtaja Anna Holopainen. Lähteenä käytetty myös vaippavalmistajien nettisivuja.
Jaa oma kokemuksesi