Vauva 30.08.2019 Päivitetty 29.05.2023

Tämä vauvakuva oli liikaa – Päivi Räsänen: ”Kannustan vastaliikkeeseen tälle propagandalle”

Tieteen Kuvalehden kansi on pillastuttanut kansanedustajia yli puoluerajojen.

Teksti
Tiina Torikka
8 kommenttia

Tieteen Kuvalehden tuore kansi on provokatiivinen. Vauvan päälle on piirretty punainen ruksi saatesanoin ”jätä lapsi tekemättä”.

Kannesta ovat älähtäneet kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen ja keskustan kansanedustaja Pekka Aittakumpu.

– Kuvan viesti on loukkaavaa vauvoille ja vauvaperheille, Räsänen kirjoittaa Facebookissa.

– Kansi on luonnottomuudessaan ja ihmisvastaisuudessaan puistattava, säestää Aittakumpu.

‪Lasta ei tehdä. Lapsi on lahja. Tieteen kuvalehden kansi on luonnottomuudessaan ja ihmisvastaisuudessaan puistattava….

Posted by Pekka Aittakumpu on Thursday, August 29, 2019

Lapsenteon vaikutuksesta ilmastoon on puhuttu julkisuudessa viime viikkoina äänekkäästi. Keskusteluun ovat puuttuneet muun muassa kirjailija Jari Tervo ja Väestöliitto.

Lapsi ei ole ilmastopäästö. Kuvan viesti on loukkaavaa vauvoille ja vauvanperheille. Suomalaisen yhteiskunnan kykyä…

Posted by Päivi Räsänen on Thursday, August 29, 2019

Väestöliiton ja Työeläkevakuuttajat Telan edustajan yhteisessä kannanotossa Helsingin Sanomissa haluttiin suitsia kannustusta pienempään perhekokoon ilmastotekona.

– Hedelmällisyysluku oli viime vuonna enää 1,41 lasta naista kohden. Tämän takia meillä ei voida ottaa käyttöön joidenkin tutkijoiden esittämää ”yksi lapsi vähemmän” -politiikkaa, kirjoittivat kansantaloudesta huolestuneet asiantuntijat HS:n yleisönosastolla.

Syntyvyys on ollut Suomessa laskussa pitkään. Samaan aikaan tutkijat ovat laskeneet syntyvistä lapsista aiheutuvia ilmastopäästöjä. Tieteen Kuvalehden kannessa lapsen tekemättä jättämisen ilmastovaikutus olisi monikymmenkertainen, kun vertaa auton ostamatta jättämiseen.

Mitä mieltä sinä olet kansikuvasta? Jätä kommentti.

Lue myös

Kommentit (8)

Tieteen tekijöiden oletetaan olevan sivistyneisyydessä yhteiskunnan kärjessä. Miten on mahdollista, että juuri he tekevät propagoinnissaan tällaisia perusvirheitä? Tämä kertoo, että tieteen (Tieteen Kuvalehden) tekijät ovat unohtaneet elämän puolustamisen luonnonkatastrofin uhan edessä. Toinen virhe on se, että tulevaa sukupolvea pidetään pahempana kuin omaamme. Meistä jokainen on aikanaan ollut avuton lapsi ja aivan yhtä rasittava planeetallemme. Luultavasti pahempikin, koska nyt olemme etsimässä ja löytämässä ratkaisuja saasteettoman elämän järjestämiseksi. Esimerkiksi uusiutuvat energiaratkaisut ovat lähes hiilettömiä. Siten vähintäänkin tavoitteemme on, että tuleva lapsi aiheuttaa huomattavasti vähäisemmät päästöt kuin meidän sukupolvemme. Tieteentekijöiden ja yhteiskunnan muun eliitin on aika arvioida arvonsa ja etiikkansa uudelleen.

Reppanat, kun mikään ei riitä, edes mainonnassa. Milloin nyrjähdimme näin raiteiltamme? Kun Halonen tuli valtaan ja alkoi moraalirappio bb-viihteineen? Ei Ruotsissa tai muissa länsimaissa ole näin onnettomasti lähdetty omaa oksaa sahaamaan. Soon 50v ja soronoo Suomi tällä menolla.

Vaikka kuva on provokatiivinen, se on perusteltu. Vaikka ei keskityttäiai ilmastonmuutokseen, niin luonnon kantokyky ei muiltakaan osin riitä nykyisenkaltaisen saati tätä suuremman väestömäärän kanssa ylläpitämään kaikkia lajeja elinvoimaisina. Jo nyt lajeja kuolee sukupuuttoon hälyttävällä vauhdilla. Globaalilla tasolla väestöräjähdys on hurjissa luvuissa, mutta vaikka täällä puhutaan syntyvyyden laskusta niin on hyvä muistaa, että Suomenkin väestö on kolminkertaistunut viimeisten 150 vuoden aikana. Jos vertaa johonkin viikinkiaikaan, jolloin Suomen alueen asukkaiden määrä arvioidaan olleen muutamia kymmeniä tuhansia, niin kehitys on huikea. En ole yhtään huolissani suomalaisten sukupuuttoon kuolemisesta. Sen olen todella huolissani tämän planeetan säilymisestä elinkelpoisena.

Kansikuva oli provosoiva, mutta osui oikeaan. Ilmastonmuutoksen juurisyy on väestöräjähdys. Globaali co2 kasvu ja väestönkasvu kulkevat käsikädessä. Mutta väestönkasvulle emme voi mitään, edes aiheen käsittelyä ilmastonmuutoksen aiheuttajana ei haluta ottaa esille. Ilmastonmuutos tuee aikanaan, ehkä jo vuosisadan jälkipuoliskolla pysäyttämään väestönkasvun. ja varsin rumalla tavalla. Ilmastonmuutos onkin nähtävä ”äiti maan” keinona rajoittaa ylisuureksi kasvanutta globaalia populaatiota.

Viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen

Vaihtakaa vauvan tilalle tummaihoinen lapsi, niin ymmärrätte kuinka ihmisvihamielinen tuo kuva on. Sitä ei olisi koskaan julkaistu.

Kiihottamista kansanryhmää – lapsia ja lapsiperheitä – vastaan!

Provokatiivinen, joittenkin mielestä. Sisältö kuitenkin faktaa. Samaan aikaan, kun maapallo tuhoutumassa ylipaisuvan ihmispopulaation vuoksi, pääministeri huutaa synnytystalkoita. Aika omituista ajatella lapsia eläkkeenmaksajina ja rahana.

Faktoja ei voi kieltää. Onhan se pieni ihminen ilmastoon vaikuttava tekijä (isonakin). Herneen voi syödä tai vetäö sieraimeen. Valinnanvapaus on jumalan lahja niin kuin on tapana sanoa. Itse en halauisi syntyä nyt tai tulevaisuudessa ja katsella miten koko roska (tämä pallo) menee viemäriin. Pääsen ehkä juuri ja juuri ajoissa pois kärsimästä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X