
Tuore äiti, näin selviät ensimmäiset viikot vauvan kanssa!
Raskaus ja synnytys ovat nyt taakse jäänyttä aikaa. Saavut kotiin vastasyntyneen kanssa. Vauva on täydellinen, mutta arki ei ehkä sujukaan niin kuin olit haaveillut. Ei hätää — selviät silti.
Rohkeasti omaa aikaa
Muista, että voit ja saat itse valita vieraasti tai olla päästämättä ketään sisään. Jos joku loukkaantuu siitä, ettei teillä olekaan avoimia ovia heti synnäriltä päästyänne, anna loukkaantua. Nauti yksityisistä pyjamabileistä vauvan ja kumppanin kanssa. Se on ainutlaatuista aikaa.
Lue myös: Milloin on hyvä aika tehdä toinen lapsi – asiantuntija neuvoo
Lahjatoiveet tarpeisiin
Kyläilijät tuovat kyllä lahjoja – mutta vain vauvalle. Laita jo synnäriltä tekstari tai Facebook-viesti kyläilijöille ja kerro, että toivot kukkien sijaan kakkuja ja potkuhousuja enemmän tarvitset valmiita aterioita. Ja aina voi rohkeasti pyytää kyläilijää tuomaan tullessaan myös pullapussin.
Lue myös: Tuore äiti, tämän tahdot tietää vastasyntyneestä!
Vie vauva ulos
Ulkoilu ja raitis ilma tekevät hyvää, ja usein vauva uinahtaa jopa tunneiksi vaunuihin. Aina ei kuitenkaan ole pakko lähteä kävelylle. Haepa latte ja dekkari kotiin (tai pyydä jotakuta hakemaan!), tuudittele vauva parveke- tai pihaunille ja mene itsekin peiton alle.
Pian kahden lapsen äiti Mira vinkkaa: ”Pidin rintareppua mukana vaunulenkeillä. Siihen vauva rauhoittui.”
Lue myös: Nämä 10 asiaa odottajalta tarkistetaan neuvolassa
Uni auttaa – nuku, kun mahdollista
Älä suunnittele vauvan päiväuniajoille siivousta tai muuta suorittamista. Nuku itsekin aina, kun voit.
Perehdy unikouluoppeihin.
Näin kertoo kahden lapsen äiti Minna:
”Kannattaa mennä aikaisin nukkumaan, koska useimmiten lapsen ensimmäinen unipätkä on pisin. Oma aika iltaisin on kyllä kultaakin kalliimpaa, mutta tuollaisessa elämäntilanteessa oma uni on kuitenkin kaikista tärkeintä. Päivän touhut kannattaa rauhoittaa ja yrittää luoda rutiineja (ulkoilu, mahdolliset päiväunet, säännöllinen ruokarytmi). Kannattaa totutella itsekin aikaisiin aamuihin, koska lapset yleensä heräävät aikaisin. Välillä tuntui, etten jaksanutkaan noita heräämisiä ja valvomisia, mutta silloin piti osata pyytää apua. Onneksi aika kuitenkin helpottaa ja lasten kasvaminen.”
Lue myös: Väsyttääkö vauva-arki? Voit kärsiä tämän aineen puutoksesta
Ole armollinen kehollesi
Muista, ettei sinun tarvitse mahtua vanhoihin vaatteisiin heti, kun synnytys on ohi.
Näin muistelee omaa palautumistaan yhden lapsen äiti Karoliina:
”Olen aina ollut hoikka, ja vauvan lisäksi kotiin synnytyssairaalasta tuli vain seitsemän ekstrakiloa. Niiden karistamisen olisi luullut käyvän nopeasti, mutta ei. Ensinnäkin vähäisistä kiloista eroon pääseminen on hidasta, eikä imetyskään sujunut odotetusti, joten maito ei vienyt mennessään kiloja. Koliikkivauvan kanssa liikunta ei ollut myöskään ensimmäisenä tärkeyslistallani. Ensimmäisten kuukausien roikkumahaa katsellessa taisin unohtaa myös sen, että palautuakseen lantio tarvitsee aikaa. Vauvan ollessa puolivuotias huomasin, että mahduin yllättäen vanhoihin housuihini. Vatsalihaksetkin olivat palautuneet kuin varkain omalle paikalleen. Olen nykyisin, lapsen ollessa 3,5-vuotias, ilman sen suurempia laihdutus- tai kuntoiluponnistuksia, usean kilon hoikempi kuin ennen raskautta. Lapsiperheen säännöllinen ruokailu- ja elämisrytmi ovat keholle parempi kumppani kuin nuoruusvuosien juhlien, viinin ja darrapäivämättöjen täyteinen elämä.”
Lue myös:
Vastasyntynyt
Vauvan kehitys kuukausi kuukaudelta
Äitiyden etappeja
Keskustele:
Mitä vastasyntynyt tarvitsee?
Jaa oma kokemuksesi