Vauva 18.09.2013 Päivitetty 08.02.2024

Tuore äiti, näin selviät ensimmäiset viikot vauvan kanssa!

Raskaus ja synnytys ovat nyt taakse jäänyttä aikaa. Saavut kotiin vastasyntyneen kanssa. Vauva on täydellinen, mutta arki ei ehkä sujukaan niin kuin olit haaveillut. Ei hätää — selviät silti.

Teksti
Kaisa Pyykkö
Kuvat
Mirva Kakko

Rohkeasti omaa aikaa

Muista, että voit ja saat itse valita vieraasti tai olla päästämättä ketään sisään. Jos joku loukkaantuu siitä, ettei teillä olekaan avoimia ovia heti synnäriltä päästyänne, anna loukkaantua. Nauti yksityisistä pyjamabileistä vauvan ja kumppanin kanssa. Se on ainutlaatuista aikaa.

Lahjatoiveet tarpeisiin

Kyläilijät tuovat kyllä lahjoja – mutta vain vauvalle. Laita jo synnäriltä tekstari tai Facebook-viesti kyläilijöille ja kerro, että toivot kukkien sijaan kakkuja ja potkuhousuja enemmän tarvitset valmiita aterioita. Ja aina voi rohkeasti pyytää kyläilijää tuomaan tullessaan myös pullapussin.

Lue myös: Tuore äiti, tämän tahdot tietää vastasyntyneestä!

Vie vauva ulos

Ulkoilu ja raitis ilma tekevät hyvää, ja usein vauva uinahtaa jopa tunneiksi vaunuihin. Aina ei kuitenkaan ole pakko lähteä kävelylle. Haepa latte ja dekkari kotiin (tai pyydä jotakuta hakemaan!), tuudittele vauva parveke- tai pihaunille ja mene itsekin peiton alle.

Pian kahden lapsen äiti Mira vinkkaa:

”Pidin rintareppua mukana vaunulenkeillä. Siihen vauva rauhoittui.”

Uni auttaa – nuku, kun mahdollista

Älä suunnittele vauvan päiväuniajoille siivousta tai muuta suorittamista. Nuku itsekin aina, kun voit.

Perehdy unikouluoppeihin halutessasi, mutta älä ota paineita vastasyntyneen unesta. Menee vielä viikkoja ennen kuin vauva pystyy erottamaan yön ja päivän toisistaan.

Näin kertoo kahden lapsen äiti Minna:

”Kannattaa mennä aikaisin nukkumaan, koska useimmiten lapsen ensimmäinen unipätkä on pisin. Oma aika iltaisin on kyllä kultaakin kalliimpaa, mutta tuollaisessa elämäntilanteessa oma uni on kuitenkin kaikista tärkeintä. Päivän touhut kannattaa rauhoittaa ja yrittää luoda rutiineja (ulkoilu, mahdolliset päiväunet, säännöllinen ruokarytmi). Kannattaa totutella itsekin aikaisiin aamuihin, koska lapset yleensä heräävät aikaisin. Välillä tuntui, etten jaksanutkaan noita heräämisiä ja valvomisia, mutta silloin piti osata pyytää apua. Onneksi aika kuitenkin helpottaa ja lasten kasvaminen.”

Ole armollinen kehollesi

Muista, ettei sinun tarvitse mahtua vanhoihin vaatteisiin heti, kun synnytys on ohi.

Näin muistelee omaa palautumistaan yhden lapsen äiti Karoliina:

”Olen aina ollut hoikka, ja vauvan lisäksi kotiin synnytyssairaalasta tuli vain seitsemän ekstrakiloa. Niiden karistamisen olisi luullut käyvän nopeasti, mutta ei. Ensinnäkin vähäisistä kiloista eroon pääseminen on hidasta, eikä imetyskään sujunut odotetusti, joten maito ei vienyt mennessään kiloja. Koliikkivauvan kanssa liikunta ei ollut myöskään ensimmäisenä tärkeyslistallani. Ensimmäisten kuukausien roikkumahaa katsellessa taisin unohtaa myös sen, että palautuakseen lantio tarvitsee aikaa. Vauvan ollessa puolivuotias huomasin, että mahduin yllättäen vanhoihin housuihini. Vatsalihaksetkin olivat palautuneet kuin varkain omalle paikalleen. Olen nykyisin, lapsen ollessa 3,5-vuotias, ilman sen suurempia laihdutus- tai kuntoiluponnistuksia, usean kilon hoikempi kuin ennen raskautta. Lapsiperheen säännöllinen ruokailu- ja elämisrytmi ovat keholle parempi kumppani kuin nuoruusvuosien juhlien, viinin ja darrapäivämättöjen täyteinen elämä.”

Lue myös: Vastasyntynyt tuli taloon – Näin huolehdit vauvasta ensimmäiset viikot

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X