Vauva 18.09.2022 Päivitetty 11.04.2024

Väärin käytetty kantoväline voi aiheuttaa vauvalle putoamisvaaran ja vaikeuttaa hengitystä – näin valitset kantovälineen oikein

Vastoin valmistajan ohjeita käytetty kantoväline voi aiheuttaa putoamisvaaran tai vaikeuttaa vauvan hengitystä. Siksi pieni perehtyminen on tarpeen ennen kantovälineen hankintaa.

Teksti
Saana Sjöblom-Hasselblatt
Kuvat
iStock

Kantovälineitä löytyy nykyään monenlaisia liinoista reppuihin. Kaikilla näillä on yksi yhteinen, merkittävä hyöty – vanhempi saa hetkeksi kädet vapaaksi. Sekä kantajan että vauvan koko vaikuttaa kuitenkin siihen, millainen kantoväline on omalle perheelle sopivin.

Ergonomiaa ei korosteta turhaan kantovälinettä valittaessa, vaikka terve vauva ei pääsääntöisesti voi vahingoittua epäergonomisestakaan kantamisesta.

– Vastoin valmistajan ohjeita käytetty kantoväline voi sen sijaan aiheuttaa putoamisvaaran tai vaikeuttaa vauvan hengitystä. Kantaessa tulisi tarkkailla lasta ainakin asennon, lämpötilan ja hengityksen suhteen, Kantoliinayhdistyksestä ohjeistetaan.

Lapsen nukahtaessa kantovälineen kiristyksiä kannattaa säätää tarvittaessa uudelleen.

Lue myös: Millainen on hyvä kantoreppu? Pelkkä ergonomisuus ei riitä, kun etsitään pitkäikäistä vaihtoehtoa

Monta tapaa kantaa

Kantovälineyhdistyksen ohjeiden mukaan kantovälineen tulisi aina olla omalle lapselle sopivan kokoinen ja ehjä.

– Tarkista kantoväline ainakin saumojen ja solkien osalta sekä että kangas on ehjä eikä ritise. Myös tahrat syövät kantovälineen kuituja, joten ne tulisi poistaa mahdollisimman nopeasti. Vesi on hyvä ensiapu tahraan kuin tahraan.

Lähtökohtaisesti vauvaa voi kantaa yhtä hyvin ja huoletta edessä, takana tai edessä kasvot menosuuntaan, kunhan vauvan valmiudet ja valmistajien suositukset otetaan huomioon. Esimerkiksi selässä ja kasvot menosuuntaan kannettaessa valmistajilla on vauvojen motoriseen kehitykseen perustuvia ikärajoja.

– Pientä vauvaa tulee kantaa lähtökohtaisesti edessä, jolloin vauvan tarkkailu on helpompaa, kun taas isompaa lasta on yleensä ergonomisempaa kantaa selkäpuolella, Kantoliinayhdistyksestä kerrotaan.

Myös lonkalla kantaminen on hyvä vaihtoehto kasvot menosuuntaan kantamiselle: lonkalta vauva näkee paremmin eteensä, mutta painopiste on pääsääntöisesti lähellä kantajan painopistettä, jolloin kantaminen on kevyempää.

Lue myös: Kantoliina on kätevämpi kuin luulitkaan – 6 hätäratkaisua vauva-arkeen

Erikokoisillekin kantajille voi sopia sama kantoväline

Epäergonominen kantoväline voi aiheuttaa kipua kantajan hartioissa tai selässä, jos kannettavan paino ei jakaudu tasaisesti. Kantamisen ei tulisi kuitenkaan olla kivuliasta, joten kannattaa kääntyä tarvittaessa Kantoliinayhdistyksen tukihenkilön puoleen avun saamiseksi.

Monet kantovälineet sopivat hyvinkin erikokoisille kantajille niiden säätövarojen ansiosta.

Lue myös: Käteviä kantoreppuja ja kantoliinoja! Esittelemme 11 kiinnostavinta

– Esimerkiksi kantorepuissa on säätövaraa olkaimissa ja vyötärökappaleissa. Kaikki reput eivät kuitenkaan välttämättä istu mukavasti tai säädöt eivät riitä, jos kantaja on pieni- tai isokokoinen. Useilta valmistajilta voi tilata kantovälineitä pienillä muutoksilla, jolloin standardikokojen ulkopuolella olevat saavat itselleen sopivan kantovälineen, Kantoliinayhdistyksestä vinkataan.

Koska kantoliina, joka on pitkä yhtenäinen kangas, kiedotaan joka kerta uudelleen, ei sitä tarvitse säätää kantajien välillä samalla tavalla kuin reppua. Neliöliinat ovat puolestaan erilaisia repun ja liinan välimuotoja, joiden eri malleissa on myös eroja säätöjen määrässä ja mittasuhteissa.

Toisinaan perheet hankkivat useamman kantovälineen, jos kantajien mieltymykset ovat erilaiset. Kantoliinayhdistyksen kantovälinelainaamoilla pääsee kokeilemaan erilaisia kantovälineitä ja saa opastusta niiden käyttöön.

– Vasta kokeilemalla löytää itselle sopivan kantovälineen.

Lue myös: Vauvan kantaminen talvella – kuinka se onnistuu? Lue 5 pakkaskelin kantovinkkiä

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X