Vauva 17.01.2019 Päivitetty 29.05.2023

Vau, mikä idea! Uusi sivusto listaa parhaat – ja pahimmat – paikat vaipanvaihtoon

Kolme äitiä huomasi, että hoitohuoneiden taso on Suomessa hyvin alhainen, ja päätti tehdä asiaan muutoksen. Siitä syntyi sivusto, jossa lapsiperheet voivat arvioida lastenhoitohuoneita ja vinkata toisilleen, missä lasten kanssa kannattaa asioida.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Etsitkö hoitohuonetta, johon mahtuisi helposti myös tuplarattaiden kanssa? Kaipaatko kahvilaa, jossa taaperolle olisi tarjolla sormiruokaa? Missä vaipanvaihto sujuisi niin, että vauvan voisi vaikka imettää samalla kertaa?

Parhaat pysähdyspaikat lasten kanssa löytyvät nyt yhdeltä sivustolta – samoin ne, joita kannattaa vältellä viimeiseen asti.

”Kuin vaipanvaihtajan paratiisi”

Vaipanvaihto.fi-sivusto listaa ja arvioi erilaisia julkisten tilojen lastenhoitohuoneita ympäri Suomen. Kolmen äitikaverin keväällä 2018 perustamalla sivustolla on listattu tähän mennessä jo lähes 200 paikkaa lapsiperheiden avuksi, muutama jopa Ruotsissa ja Virossa asti.

Sivustolle voi listata hoitohuoneita niin kahviloista, maanteiden pysähdyspaikoilta, kirjastoista, kauppakeskuksista kuin hotelleista. Varsinaisen hoitohuoneen lisäksi arvioinnissa voi huomioida myös lasten leikkipaikan sekä ruokailuvaihtoehtoja, joita lapsille on ravintolassa tarjolla.

Sivuston kattavuus ja kartalla näkyvien hoitohuoneiden määrä kasvaa sitä mukaa, kun vanhemmat käyttävät eri hoitohuoneita ja listaavat niistä arvionsa sivulle.

Esimerkiksi näin:

Tämä vaipanvaihtajan paratiisi sijaitsee [kauppakeskus] Ratinan kolmannessa kerroksessa. Sinne on helppo päästä hissillä ja vaunuparkissakin on varmasti tilaa kaikille. Vaipanvaihtopisteitä on neljä, joista kaksi on omassa rauhassa erillisissä wc:eissä. Wc-tiloista löytyy myös sympaattiset omat pienet wc-istuimet aivan pienimmille. Lastenhoitohuoneesta löytyy myös rauhaisa imetysnurkkaus sekä mikro ja kivat ruokailupöydät.

Kuulostaa kieltämättä melko houkuttelevalta. Seuraavan kerran Tampereella vieraillessa muistan paikan varmasti. Puuhamaasta löytyvästä hoitohuoneesta on kirjoitettu puolestaan näin:

Todella vaatimaton ja epäsiisti hoitohuone. Ainoa, joka on merkitty kartalla ja opasteilla Puuhamaan alueella varsinaiseksi hoitohuoneeksi. Kaipaisi kipeästi päivitystä! 

Ääh, ei kuulosta kovin houkuttelevalta. Olisiko ensi kesän suuntana sittenkin jokin toinen aktiviteettipuisto, jossa vaipanvaihto sujuisi viihtyisämmässä ympäristössä?

Taso paranee, kun puutteita tuodaan esille

Kaltaiseni reaktiot ovatkin yksi sivuston tarkoituksista. Lapsiperheet voivat omilla valinnoillaan ja tuomalla puutteita esiin parantaa maan julkisten lastenhoitohuoneiden tasoa.

Jos asiakkaita liukuu sinne, missä lapsiperheiden on helppo toimia, luulisi sen houkuttelevan yrityksiä myös panostamaan kyseisiin tiloihin – etenkin Puuhamaan kaltaisissa paikoissa, joissa kohderyhmänä ovat vain ja ainoastaan lapsiperheet.

Sivuston nopealla vilkaisulla paljastuu, että ongelmia on myös muissa turistien – erityisesti perheiden – suosimissa kohteissa: Suomenlinnan, Korkeasaaren tai tiedekeskus Heurekan saamat arviot eivät ole kovin mairittelevia.

Vaipanvaihto julkisilla paikoilla ei ole aina miellyttävä kokemus.

Helsingin Kalasatamassa sijaitsevan kauppakeskus Redin saama arvio on tällä hetkellä täydet viisi, kun taas Korkeasaaren pääporttien luona sijaitsevan hoitohuoneen vaivaiset yksi tähteä.

Sen sijaan useilla kauppakeskuksilla näyttää olevan homma hyvin hallussa.

Hoitohuoneita voi hakea sivustolta esimerkiksi paikkakunnan mukaan, tai valita näytettäväksi vaikka kaikki 10 kilometrin säteellä olevat kahvilat, joiden hoitohuone on arvioitu.

Esimerkiksi autoreissuilla sivulta voisi kätevästi katsoa matkan varrella olevat huoltoasemat, joilla pysähtyminen kannattaa. Myös äititreffit sopii mieluummin kahvilaan, jossa hoitohuone on kunnossa.

Kun tosi on kyseessä, onko mahdollisuutta valita?

Sivuston idea on kaikin puolin huippu. Siellä vinkkaillaan muille lapsiperheille lapsiystävällisiä tiloja sekä jaetaan kokemuksia tilanteesta, joka on arkistakin arkisempi.

Yksi kysymys kuitenkin herää: Kun vaippa on vaihdettava, onko sivustosta juuri sillä hetkellä hyötyä? Puhelimen kautta jaksaa tuskin alkaa selailla parasta lähistöllä olevaa hoitohuonetta, vaan vaihtoehtoja ei juuri ole: tehtävästä täytyy suoriutua, vaikka myös siellä yhden tähden wc-kopperossa.

Arvioinnit auttavat kuitenkin erilaisia yrityksiä ymmärtämään paremmin lapsiperheiden tarpeita – ja näin ollen toivottavasti parantamaan hoitohuoneita tulevaisuutta varten.

Joka tapauksessa sivustolla on kiinnostavaa vertailla, ketkä panostavat jo nyt hoitohuoneiden varusteluun ja ketkä eivät.

Toistaiseksi sivustolla arvioitujen hoitohuoneiden määrä on kuitenkin melko pieni, ja jotkin keskisuuret kaupungit puuttuvat sieltä kokonaan. Lisää arvosteluja samasta tilasta kaivattaisiin: Tällä hetkellä suurin osa arvioista perustuu vain yhden käyttäjän – ja usein yksittäisen käyntikerran – varaan.

Sen avulla ei voi päätellä paljoa esimerkiksi hoitohuoneen yleisestä siisteystasosta. Ja jos jotain tärkeää huoneesta puuttuu, tarvitaan useampi kriittinen ääni vaatimaan asialle muutos.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X