Vauva 28.08.2013 Päivitetty 29.05.2023

Ensimmäiset päivät vauvan kanssa kotona – pidä kiinni näistä päätöksistä

Vauvan ensimmäiset viikot ovat myös vanhemmille ihmeellistä aikaa. Priorisoi asiat oikein: jos olet rättiväsynyt, ei siivoamista tai ruoanlaittoa tarvitse miettiä. Tärkeintä on olla lapsen kanssa.

Teksti
Toimitus
Kuvat
123RF

Vastasyntyneen vauvan ensimmäiset päivät ja viikot kuluvat vanhemman näkökulmasta usein merkillisessä usvassa.

Aikaa rytmittävät vauvan herääminen, syöminen, vaipanvaihto ja taas nukahtaminen. Kellonajat menettävät merkitystään, koska vauva ei tunne vielä minkäänlaista rytmiä.

Alkuun kannattaakin pysähtyä yhteisen perhe-elämän ääreen ja tehdä käytännön asiat yksinkertaisiksi. Silloin on helpompi päästä kohti ihanaa arkea vauvan kanssa.

Lue myös: Tuore äiti, näin selviät ensimmäisistä viikoista vauvan kanssa

1. Vanhemmat saavat päättää, vastaanottavatko vieraita vai eivät

Jos olo on jyrän alle jäänyt ja imetys stressaa ilman yleisöäkin, vierailulle tarjoutuville voi kertoa, että haluatte ensin asettua kunnolla kotiin vauvan kanssa. Jos siltä tuntuu, on aivan oikein rauhoittaa vauvan ensimmäiset päivät kotona vierailuilta.

Jos taas ystävien ja sukulaisten tapaaminen tuntuu mukavalta vaihtelulta, niin vieraita saa kutsua niin paljon kuin jaksaa vastaanottaa.

2. Isyysloma on vauvan kanssa oloa, ei remonttia varten

Ensi viikkoina isän apu on todella tarpeen, ja loma on isälle ainutlaatuinen tilaisuus tutustua vauvaan. Siksi on hyvä, että isä viettää mahdollisimman paljon aikaa vauvan kanssa eikä tee muuta.

3. Vastasyntyneessä riittää tekemistä, älä murehdi siivoamisesta

Vauvan ensimmäiset päivät työllistävät aikuisia varsin tiiviisti. Helpotatte yhteisen elämänne alkua, kun laskette vaatimustasoa. Kotia ei tarvitse puunata tai vaatteita silittää, eineksiäkin voi syödä.

Vauvan onnellisuus ei ole näistä asioista kiinni. Normaalille tasolle voi hyvin palata sitten, kun vauva kasvaa ja voimat palaavat. Jos sukulaiset ja ystävät tarjoavat apua, ota ihmeessä se vastaan.

Lue myös: Näin huolehdit vastasyntyneestä

4. Nuuhki ja helli rakasta vauvaasi

Vauvan ensimmäiset päivät kiitävät ohi nopeasti. Tallenna muistiisi hajut ja tunteet, nuuhki uuden elämän ihmettäsi, viettäkää herkkiä perheen yhteisiä hetkiä. Mikään ei ole nyt tärkeämpää.

Katso myös video: Oikea imetysasento ja -ote

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X