Vauva 16.11.2015 Päivitetty 29.05.2023

Vauva ei ole yhtään näköisesi ja muut kommentit, joita tuore vanhempi ei halua kuulla

Väsyneelle vanhemmalle ei kannata vitsailla silmäpusseista, eikä imetyksen kanssa kipuileva äiti kaipaa saarnaa rintaruokinnasta. Listasimme ärsyttävät letkautukset, jotka kannattaa jättää sanomatta.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
123RF
6 kommenttia

Näytät väsyneeltä, oletko nukkunut yhtään?

Ei kun huvikseni meikkasin silmänaluseni tummiksi.  Jos vanhempi näyttää väsyneeltä, hän on sitä. Silmäpussien ihmettely on ärsyttävää, sillä vanhemmat ovat väsymyksestään tuskallisen tietoisia. Älä päivittele väsymystä, vaan tarjoudu viemään vauva pitkälle vaunulenkille, jotta vanhemmat voivat nukkua.

Lue myös: Marja Hintikka: Olen varmaan maailman väsynein äiti

Ota päiväunet, kun vauva nukkuu

Luuletko, etten ole yrittänyt? Vauvan päiväunet ovat usein ainoa hetki arkiaskareiden hoitamiselle. Päiväunista on turha haaveilla, jos perheessä on useampia lapsia, jotka tarvitsevat huomiota. Unen lisäksi äiti tarvitsee henkistä lepoa. Vauvan nukkuessa on ihanaa saada olla hetki omassa rauhassa kahvikupin ja kissavideoiden – ei kun siis kehittävän kirjan parissa.

Keskustele: Minulla ei ole sekuntiakaan omaa aikaa

Meidän mummo ei valittanut, vaikka sillä oli viisi lasta

Kiva kuulla. Minä olen kuitenkin väsynyt, eikä sillä ole mitään tekemistä sinun, minun tai kenenkään muun mummon kanssa. Vanhemmuuden haasteet ovat aina yksilöllisiä kokemuksia, eivätkä vertailu ja vähättely auta uupunutta. Isovanhempamme ovat todennäköisesti olleet yhtä väsyneitä kuin me, mutta vauva-ajan raskaudesta ei puhuttu ennen yhtä avoimesti. Miksi muuten käytät pesukonetta? Meidän mummo jynssäsi lakanat talvellakin avannossa.

Keskustele: Olenko epäonnistunut kun en jaksa samalla tavalla kuin äitini

Onkohan vauvalla jokin vakava sairaus, kun se huutaa noin paljon?

Kiitos vinkistä, nyt kyllä putosi kivi sydämeltä. Itkuisen vauvan vanhemmat ovat yleensä selvittäneet kaikki sairaudet, jotka voivat aiheuttaa itkua. On hyvä, että allergiat ja refluksi tunnistetaan entistä paremmin, mutta herkässä tilassa olevan vanhemman paniikkia ei saa lietsoa. Itkun syy on usein hyvin yksinkertainen: vauva itkee, koska se on vauva.

Keskustele: Apua! Vauvalla refluksi?

Uhmaiässä lapsi on vielä vaikeampi ja teininä aivan kamala

Juuri tämän halusin kuulla iloittuani varovasti siitä, että vauva-arki alkaa vihdoin sujua. Uhmaikäisen raivoamista kestää aivan eri tavalla, jos öisin saa nukuttua järjellisiä pätkiä. Kun lapsi on teini, vanhemmalla on 15 vuoden edestä kasvatuskokemusta ja venytettyä pinnaa. Tulevaisuudella pelottelu on turhaa, koska aika ja kokemukset vahvistavat vanhempia.

Lue myös: Tällainen oli meidän lapsemme uhmaikä

Oho, se ei ole yhtään sinun näköisesi

Heitäs tähän vielä pari postimiesvitsiä, niin elämys on täydellinen. Tällaisen sutkautuksen heittäjä on usein hämmentynyt eikä tiedä, miten vauvan lähellä pitäisi olla. Vaikka vauva olisi mielestäsi kuinka oudon näköinen, pidä ajatukset omana tietonasi ja kehu, että voi kuinka lutuinen, niin äitinsä näköinen että.

Keskustele: Ohikulkija sanoi Down-vauvaani rumaksi

Elämänne näyttää niin raskaalta, etten koskaan hanki lapsia

Katseltuani karvaisia vaatteitasi minä puolestani olen päättänyt, etten koskaan hanki kissaa. On tahditonta päivitellä vanhemmille, miten uuvuttavalta vauva-arki näyttää. Monet ihanat asiat ovat myös raskaita – ja siksi kasvattavia. Mieti, miltä sinusta tuntuisi, jos joku arvostelisi sinulle rakasta asiaa, jonka vuoksi olet ponnistellut.

Keskustele: Lapsettomien kavereiden käytös rasittaa

Lapsia ei kannata hankkia, jos niitä ei jaksa hoitaa

Tällä logiikalla kenenkään ei kannata mennä töihin, jos työpäivän jälkeen väsyttää. Väsymyksestään avautuvaa vanhempaa ei saa tyrmätä, sillä puhuminen voi auttaa häntä yhtä paljon kuin uni. Vanhemmuus on samaan aikaan raskasta ja antoisaa – kuten koko elämä. On nurinkurista, että ihmiset saavat sanoa väsyvänsä unelmiensa työssä, mutta vanhempien uupumus tulkitaan epäkypsäksi marinaksi.

Keskustele: En enää jaksa omia lapsiani

Voi itkevää pientä, eikö äiti yhtään huomaa sinua?

Kyllä huomioin. Tosin yritän huomioida myös tämän ostoslistan, hiki valuu selässäni ja mietin, miten pääsen kaupasta mahdollisimman nopeasti ulos. Asioilla käymistä ei voi aina ajoittaa optimaalisesti. Joskus vauva kakkaa kaupassa tai alkaa itkeä nälkäänsä kirjastossa. Jos vanhempi näyttää poissaolevalta, hän todennäköisesti pinnistelee pitääkseen itsensä kasassa. Ulkopuolisen puuttuminen tilanteeseen ei helpota hänen tai vauvan oloa.

Keskustele: Ulkopuolisten suhtautuminen vauvan itkuun ärsyttää

Mitä pienestä itkusta, kyllä maailmaan ääntä mahtuu

Menepä päiväksi raksalle ilman kuulosuojaimia, ja katsotaan, mitä sanot sen jälkeen. Ja hei, siellä raksalla ei sitten pidetä ruoka- tai vessataukoja. Ulkopuoliset voivat ajatella, että itkun vähättely lievittää vanhempien stressiä. Koliikkivauvan vanhempi joutuu kuuntelemaan itkua pahimmillaan vuorokauden ympäri monta kuukautta. Jos haluat kertoa, että itku ei häiritse sinua, sano se suoraan. Sano myös, että ymmärrät, miten uuvuttavaa itku on. Fiksu tyyppi lohduttaa lopuksi, että itku kyllä vähentyy, kun vauva kasvaa.

Keskustele: Menee hermot koliikkiin!

Koskas hankitte toisen?

Sitten, kun pystyn taas kävelemään ja muistan nimeni. Lapsiluku on jokaisen perheen henkilökohtainen asia. Jotkut haluavat vain yhden lapsen, eivätkä kaikki halua lapsia pienellä ikäerolla. Taustalla voi olla myös raskaita lapsettomuushoitoja, joita pari ei halua käydä uudelleen läpi.

Keskustele: Perheet joissa on vain yksi lapsi, syyllistetäänkö teitä?

Älä herranjumala anna sille korviketta

Kyllä herranjumala annan, jos se ei huoli muuta. Kaikkien imetys ei suju kuten oppikirjoissa. Maitoa voi tulla niukasti, vaikka äiti imettäisi monta kertaa päivässä. Tärkeintä on, että vauva saa ravintoa, kasvaa ja kehittyy.

Lue myös: Imetys: Armoa äideille!

Nauti nyt, kun se on pieni

Lue kaikki edelliset kohdat ja mieti, kannattaisiko sittenkin puhua jostain muusta, vaikka säästä. Oletko muuten tehnyt löytöjä Stockan Hulluilta päiviltä?

Keskustele: Nautitko vauva-ajasta?

Lähteet: Babble.com, Huffington Post, Parents.com

Lue myös

Kommentit (6)

Vauvan ulkonäöstä ei voi päätellä yhtään mitään, sillä piirteet muuttuvat kasvamisen mukana koko ajan. Miksi yleensäkään pitää kommentoida, miltä vauva näyttää? Antaa olla sen näköinen kuin on.

Pystyn kunnioittamaan vain rehellisiä mielipiteitä vauvani ulkonäöstä. Jos vauvani ei näyttäisi yhtään minun näköiseltäni, en missään tapauksessa kokisi loukkaavana, jos joku sen sanoisi ääneen. Itse asiassa sanoisin sen itse, niin kukaan muu ei ehtisi sanoa sitä ensin. Vauva voi näyttää syntyessään enemmän toisen vanhempansa näköiseltä. Minulla ei ole ollut mitään odotuksia vastasyntyneiden vauvojeni ulkonäöstä. En ole koskaan odottanut, että he olisivat minun näköisiäni tai omia kopioitani. Vauvani ovat ennen kaikkea omia persoonallisuuksia, eikä kummankaan vanhempansa kopiota. Tai jos sattuvat olemaan, sekin sitten sopii. Isukin kaksoisolento. Äidin kaksoisolento.

Lastenvalvoja sano ettei voi olla meijän lapsi ku on niin tumma. Ja hedelmöityski oli väärä. Synty viikoilla 34+5.

Oli kyllä niin kamalasti kirjoitettu teksti että ihan paha mieli tuli. Tietenkin pitää miettiä mitä sanoo, aina.
Mutta eikö kannattaisi kirjoittaa vähän rakentavammassa hengessä??? Kuvittele olevasi ihminen joka ei ole ikänä tuntenut ketään jolla olisi pikkuinen ihme hoidettavanaan – ja kirjoita sen mukaisesti. Tämä oli taas näitä ”älä tee tätä, äläkä tuota ainakaan”. No mitä hemmettiä sitten pitäisi sanoa? Olla hiljaa? Vai mieluiten pysyä poissa kuvioista kunnes tenavat on lähteneet? Ha. Mieluummin pidän ystäväni.
Jonkin sortin käyttäytymistä toivoisin myös väsyneiltä hormonihirviöiltä eikä tällaista ”haist sie kukkane ja painu kuuseen” -asennetta…

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X