Vauvan kehitys 19.05.2019

Milloin vauva kannattaa laittaa päiväunille? Nämä ovat väsymyksen merkit

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock

Mikäli vauvan nukuttaminen päiväunille on haastavaa, syynä saattaa olla se, että vauvan unipaine ei ole vielä riittävän suuri.

Väsymisen voi tunnistaa tietyistä merkeistä: siitä, että vauva on vähemmän aktiivinen, syöminen on lupsuttelua tai katse on lasittunut. Myös haukottelu, silmien hierominen ja korvien hypistely ovat tyypillisiä väsymysmerkkejä. Kitinä ja itkeskely kertovat siitä, että vauva voi olla jo turhankin väsynyt.

– Toisaalta on myös niitä lapsia, jotka eivät näytä väsymysmerkkejä lainkaan. Harva vanhempi pystyy muutenkaan arjen tohinassa koko ajan seuraamaan vauvan merkkejä. Siksi päiväunillelaiton suhteen kannattaa myös katsoa kellonaikaa, unikouluttaja Liisa Niskakangas kertoo.

Yli puolivuotias kannattaa laittaa päiväunille suunnilleen samaan aikaan joka päivä

Pieni vauva on aika laittaa unille 1,5–2 tunnin kuluttua heräämisestä. Yli kuusikuukautisen kanssa puolestaan on usein pidemmän päälle toimivaa, että päiväunet alkavat suunnilleen samaan aikaan joka päivä.

– Jos puolivuotiaan kanssa tuijottelisi joka päivä väsymysmerkkejä, jokainen päivä voisi olla erilainen ja arkea hankala rytmittää.

Kun lapsi kasvaa ja alkaa valvoa pidempiä pätkiä, väsymysmerkkejä voi olla myös hereilläolojakson välissä ilman, että päiväunien aika kuitenkaan olisi vielä käsillä.

– Jos puolivuotias on ollut tunnin hereillä ja sitten haukottelee, hän tuskin on valmis nukahtamaan. Hänelle vain tulee sellainen ”välikuolema” eli hetkellinen aktiivisuustason lasku. Riittävää unipainetta ei kuitenkaan vielä ole.

Lue lisää: Vauvan huonot yöunet voivatkin johtua päiväunista – tarkista vauvasi unentarve

Ovatko lapsesi päiväunet katkonaisia tai kestääkö nukuttaminen kauan? 7 ratkaisua päiväunipulmiin

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X