Vauvan kehitys 06.12.2015 Päivitetty 04.12.2020

Näin pidät vauvalle sairaalan unikoulun kotona

Sairaalan unikoulu on avuksi vanhemmille, kun vauvan uniongelmat ja vanhempien väsymys muuttuvat todella pahoiksi. Metodi perustuu määrätietoiseen mutta lempeään ohjaukseen. Se oppeja voi hyvin kokeilla myös kotioloissa.

Teksti
Kaisa Pyykkö
Kuvat
123RF

Kun vauvan uniongelmat ja vanhempien väsymys muuttuvat todella pahoiksi, neuvolasta voi saada lähetteen sairaalassa pidettävään unikouluun. Sairaalan unikoulu käyttää metodeja, joita voi hyvin kokeilla myös kotona. Nämä 5 vinkkiä antoi kokenut sairaanhoitaja Tammisaaren sairaalan unikoulusta.

1. Luo selkeät päivärutiinit

Luo päivään toistuvat rutiinit ja tee ruoka-ajoista, päiväunista ja nukkumanmenosta säännöllisiä.

Sairaalan unikoulussa syödään säännöllisesti viisi ateriaa päivässä. Erityisesti kunnollinen iltaruoka, mieluiten iltapuuro, on tärkeä, jotta vauvalle ei iske nälkä yöllä.

Jos vauva ei nuku kunnolla, hän ei syökään kunnolla. Pahimmillaan univaje vaikuttaa lapsen kehitykseen.

Yömaitoa ei sairaalan unikoulussa anneta. Unikouluun ei oteta alle puolivuotiaita, sillä täysimetys vaatii usein myös yöimetyksiä.

2. Tee nukkumaanmenosta turvallista

Toista aina samat iltarituaalit, anna samat iltalelut ja ole itse määrätietoinen ja varma.

On tärkeää tiedostaa, milloin lapsi on valmis yöunille. Sairaalassa hoitaja auttaa vanhempia arvioimaan, milloin lapsi on tarpeeksi mutta ei liian väsynyt nukkumaan.

Sairaalan unikoulussa tapahtuu edistystä yleensä jo ensimmäisen yön jälkeen. Kun takana on hyvin nukuttu yö, vauva alkaa myös syödä ja nukkua päiväunia paremmin. Ateriat ja päiväunet taas vaikuttavat seuraavan yön uniin.

3. Sairaalan unikoulu rajaa seurustelun päiväsaikaan

Yö on nukkumista varten, ja yöllä hoitotoimenpiteet minimoidaan, valoja ei sytytetä eikä lapsen kanssa seurustella.

Hellyyden ja seurustelun aika on päivällä. Ulkoilu edistää hyvää yöunta.

Sairaan lapsen kohdalla unikoulua ei voi toteuttaa. Joskus myös sairaalan unikoulussa on käynyt niin, että lapselle on noussut kuume ja unikoulu on jouduttu keskeyttämään.

4. Odota, jos yöitku loppuisi itsestään

Jos vauva herää itkemään yöllä, odota hetki, loppuisiko itku itsestään.

Vauva pitää opettaa perheen unirytmiin. Jos hänet on totutettu siihen, että vanhempi ilmestyy aina paikalle, kun hän inahtaa, hän jatkaa sitä.

Vanhemmat osaavat yleensä tunnistaa, onko oman lapsen itku huomionhakuista itkua vai hätääntynyttä tai kipuitkua. Odota itkun alettua hetki ja kuulostele rauhassa, jos itku menee itsekseen ohi. Harva meistä aikuisistakaan nukkuu täysin hiljaa.

5. Sairaalan unikoulu edellyttää määrätietoisuutta

Sairaalan unikoulussa vauva saa itkea parikin minuuttia ennen kuin hoitaja menee huoneeseen. Silloinkin hoitaja välttää katsekontaktia ja puhumista. Hän voi korkeintaan hyssytellä hieman ja todeta vauvalle, että nyt nukutaan.

Aikuisen itsevarmuus, päättäväisyys ja rauhallisuus yöllä ovat tärkeitä. Vauva vaistoaa epävarmuuden ja tarttuu siihen.

Jos vauva nousee istumaan tai seisomaan yöllä, peittele hänet määrätietoisesti takaisin sänkyyn.

Sairaalan unikoulun jälkeen käy usein niin, että lapsi testaa kotona vanhempiaan ja aloittaa yöitkut uudestaan. Silloin vanhempien pitää vain pysyä lujina ja noudattaa samaa käytäntöä kuin sairaalassa.

Lue myös: Näin opetat vauvalle vuorokausirytmin

Vinkit antoi sairaanhoitaja Maria Holmberg Tammisaaren sairaalasta.

Lue myös: 10 merkkiä siitä, että olet valvonut vauvan kanssa liikaa

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X