Vauvan kehitys 26.04.2016 Päivitetty 13.08.2019

Nämä refleksit ovat jokaisella terveellä vauvalla

Terve vauva osaa vaistomaisesti monia asioita – kehitysheijasteet eli refleksit turvaavat eloonjäämistä.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
123RF

1. Hamuamis- ja imemisrefleksi

Kun vauvan poskea paijaa suun läheltä, hän kääntää päänsä ja alkaa etsiä äidin nänniä. Imemisrefleksi toimii puolestaan nännin koskettaessa vauvan suulakea, ja se on vahvin pikkuvauvoilla.

2. Tarttumisrefleksi

Vauva tarttuu hänelle ojennettuun etusormeen vaistomaisesti ja vahvasti. Sama heijaste eli refleksi on myös vauvan varpaissa, kun etusormi painetaan varpaiden alle.

Käsien tarttumisrefleksi häviää noin kolmikuisena, jalkojen tarttumisheijaste noin 10 kuukauden iässä, jolloin tarttumisesta tulee tahdonalaista toimintaa.

Lue myös: Tuore äiti, tämän tahdot tietää

3. Kävelyrefleksi

Muutaman ensimmäisen elinviikon aikana vauva nostelee jalkojaan ikään kuin kävellen, kun häntä pidetään pystyasennossa alustaa vasten. Refleksi voi tulla näkyviin vedessä vielä sen jälkeen, kun se ei enää näy ”kuivalla maalla”. Refleksin tulisi hävitä 3–4 kuukauden iässä.

Lue myös: Vauvan puheen oppiminen alkaa jo kohdussa

4. Säpsähdysrefleksi

Moron heijaste eli säpsähdysrefleksi ilmenee, kun vauvaa kohotetaan alustalta ja ylävartalon annetaan hetkellisesti pudota hiukan: vauva ojentaa kaikki raajansa sivuille ja avaa nyrkkinsä. Moron heijasteen voivat laukaista myös kovat äänet ja muu pelästyminen.

Refleksissä kädet tekevät äkillisen laajan kaaren; liike kertoo säikähtämisestä. Heijasteen voi välttää asettamalla vauvan selälleen niin, että kylki koskettaa ensin alustaa. Heijaste häviää yleensä kolmen kuukauden ikään mennessä.

Keskustele:

5 kk ja Moron refleksi vielä tallella

10-viikkoinen vauva morottaa monta kertaa putkeen

5. Niskarefleksi

Kun lapsen pää kääntyy selinmakuulla sivulle, saman puolen käsivarsi ja jalka ojentuvat ja vastakkaisen puolen rajat koukistuvat. Heijaste häviää noin kahden kuukauden iässä, eikä se ole välttämättä kovinkaan selvä. Refleksin ”virallinen nimi” on asymmetrinen tooninen niskaheijaste.

6. Sukeltajan refleksi

Vauvan henkitorvi sulkeutuu kurkunkannen avulla: sukeltajan heijaste estää veden joutumisen hengitystiehyihin vauvan pään ollessa veden alla. Tämä mahdollistaa muun muassa vauvauinnin. Heijaste häviää 6–8 kuukauden ikään mennessä.

Lue lisää: Vauvauinti kehittää vauvan motoriikkaa ja sosiaalisia taitoja

7. Suojelurefleksi

Kun lapsi lasketaan makuulle vatsalleen, hän ottaa noin puolivuotiaasta lähtien käsillään vastaan. Tätä kutsutaan eteenpäin suuntautuvaksi suojeluheijasteeksi.

Suojeluheijaste sivulle ilmenee niin, että vauva ottaa istuessaan kädellään vastaan, ettei kaatuisi sivulle. Tämä refleksi kehittyy noin yhdeksänkuisena.

Noin vuoden iässä lapsi ottaa käsillään vastaan myös taaksepäin, jos hän on kaatumaisillaan istualtaan seläkkeen. Tätä kutsutaan taakse päin suuntautuvaksi suojeluheijasteeksi.

Heijasteita seurataan neuvolassa, sillä poikkeamat niissä voivat kertoa sairauksista tai kehityshäiriöistä.

Lähteet: MLL:n vanhempainnetti, artikkeli Kehitysheijasteet eli refleksit sekä Maila Deufelin ja Elisabet Montosen kirja Lapsivuodeaika (Duodecim).

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X