Vauvan kehitys 14.03.2024 Päivitetty 31.05.2024

Seitsemänviikkoinen vauva voi jo esitellä luonteenpiirteitään – näin vauvan temperamentti alkaa näkyä

Seitsemänviikkoisesta vauvasta voi jo huomata tiettyjä yksilöllisiä piirteitä.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Seitsemänviikkoinen vauva lähestyy hyvää vauhtia kahden kuukauden ikää. Vauva ja vanhemmat alkavat käydä toisilleen yhä tutummiksi.

Jo ensimmäisten elinkuukausien aikana vanhemmat alkavat ehkä huomata lapsessaan tiettyjä temperamenttipiirteitä. On ainutlaatuista päästä tutustumaan oman lapseen ja hänen tapoihinsa reagoida asioihin, vaikka ne eivät olisikaan vanhemmalle aina helppoja.

Vauvan kehitys | Seitsemänviikkoinen vauva ja temperamentti

Reagoiko seitsemänviikkoinen vauva itkemällä esimerkiksi valon vaihteluihin? Viihtyykö hän leikkimaton päällä pötköttelemässä, kun taas ystäväsi saman ikäinen vauva ei viihdy kuin sylissä?

Temperamentilla tarkoitetaan synnynnäisiä eroja itsesäätelyssä ja reaktiotavoissa. Temperamenttierot perustuvat ihmisten aivojen erilaisuuteen.

Temperamentti vaikuttaa muun muassa siihen, miten voimakkaasti lapsi on taipuvainen ilmaisemaan tunteensa ja kuinka kauan tunnepuuska kestää.

Toisaalta erot temperamenteissa vaikuttavat myös siihen, millaisista asioista vauvasi nauttii. On vauvoja, jotka haluavat olla jatkuvasti aikuisen kehon läheisyydessä. Toiset taas viihtyvät muutenkin, vaikka heillekin säännölliset sylittelyhetket tekevät hyvää.

Jos siis olet ihmeissäsi siitä, miksi oma vauvasi reagoi johonkin asiaan eri tavalla kuin ystäväsi vauva, asia selittyy luultavasti temperamentilla. Toki myös vireystilalla ja kylläisyyden asteella on aina oma vaikutuksensa vauvan hyväntuulisuuteen.

Usein jo lapsen ensimmäisten elinkuukausien aikana on nähtävissä, miten herkästi vauva hermostuu ja turhautuu. Temperamentti näkyy myös siinä, elääkö vauva tarkan sisäisen rytmin ohjaamana vai iskevätkö nälkä ja väsymys kellosta riippumatta.

Osa temperamenttipiirteistä säilyy läpi elämän, osa taas peittyy ajan myötä kasvatuksen ja kypsymisen myötä. On hyvä muistaa, että ei ole olemassa hyviä tai huonoja temperamenttipiirteitä – kaikissa niissä on omat vahvuutensa ja heikkoutensa!

Vauvan ravinto | Ruokailukello

Seitsemänviikkoinen vauva saattaa haluta ruokailla hyvinkin tiheästi tai sitten säännöllisten taukojen siivittämänä. Kaikki tämä on normaalia ja yksilöllistä vaihtelua.

On kuitenkin tiettyjä yleisiä suuntaviivoja sille, miten vauva ruokailee vuorokauden aikana.

  • Klo 9-16: Vauvan ”virka-ajan” ruokailu on melko säännöllistä. Syömishetkiä rytmittävät uni, heräämiset ja lyhyet seurusteluhetket. Vauva vaikuttaa melko tyytyväiseltä, ja vanhempi voi liikkua hänen kanssaan sekä käydä perhekerhoissa ja asioilla.
  • Klo 16-19: Vauvat muuttuvat iltaa kohden usein päivään verraten levottomiksi ja tyytymättömiksi. Vauva saattaa imeä maitoa rinnasta vain hetken. Hän itkeskelee enemmän ja kaipaa läheisyyttä sekä hyssyttämistä. Näihin kantamistalkoisiin kannattaa pyytää apua läheisiltä, mikäli omat voimat meinaavat hiipua.
  • Klo 19-22: Myöhäisempi iltaruokailu on vauvalle usein tankkaamisen aikaa. Iltaisin rinnoista heruu rasvaisempaa maitoa, jonka tarkoituksena on auttaa vauvaa pysymään kylläisenä yöaikaan. Imettävästä äidistä saattaa kuitenkin tuntua, että hänet on sidottu sohvaan. Imetysmaratoneihin kannattaa varata riittävästi vettä ja purtavaa. Telkkarista voi katsoa vaikka omaa mieliohjelmaa tai lukea kirjaa.
  • Klo 22-24: Vauva saattaa hetkeksi virkistyä, mutta alkaa kuitenkin hiljalleen suunnata yöunille. Vauvan nukahtaminen kestää noin 20 minuuttia. Kannattaa siis odottaa tämä aika ennen kuin vauvaa siirtää. Vanhemman olisi tässä vaiheessa hyvä suunnata itsekin nukkumaan, sillä vauvan pisin yhtäjaksoinen unipätkä ajoittuu usein alkuyöhön.
  • Klo 1-6: Vauvan uni alkaa muuttua levottomaksi, ja hän saattaa herätä tunninkin välein syömään. Yöstä kannattaa tehdä itselleen mahdollisimman helppo esimerkiksi suunnittelemalla vauvan sängyn paikan siten, että vanhemman on helppo nostaa vauva yöllä syömään.
  • Klo 6-9: Vauvaa alkaa heräillä uuteen päivään. Hän saattaa olla tovinkin hereillä ja syödä hyvän ”aamiaisen”. Toisaalta vauva saattaa vielä nukahtaa toviksi, jolloin vanhemmallakin on mahdollisuus torkkua.

Vauvan terveys | Tarvitseeko korvia puhdistaa?

Yleensä vauvojen korvat eivät kaipaa puhdistamista. Vauvan korvaa ei siis kannata kaivella vanupuikoilla, etenkään sellaisilla, jotka on tarkoitettu aikuisten korvien puhdistukseen.

Jos vauvan korviin kertyy runsaasti vaikkua, voi kokkareet puhdistaa vaikka nenäliinalla tai vauvojen korviin tarkoitetulla vanupuikoilla.

Vauvan korvakäytävä tärykalvolle on todella lyhyt, joten tavallisilla vanupuikoilla putsaaminen saattaa vahingoittaa sitä.

Vauvan tärkeimmät ihmiset | Muihin vauvaperheisiin tutustuminen kannattaa

Ensimmäisten viikkojen totuttelun jälkeen seitsemänviikkoisen vauvan kanssa voi alkaa hakeutua kohtaamisiin muiden vauvaperheiden luo. Usein vertaistuki on tässä elämänvaiheessa arvokasta, vaikka vauvan kanssa kotoa lähteminen ei aina kuulostaisikaan houkuttelevalta.

Erilaisiin perhekerhoihin ja vauvaharrastuksiin kannattaa suunnata avoimin mielin. Joskus niistä saattaa löytyä jopa hyviä, pidempiaikaisia ystäviä vanhemmille itselleenkin.

Toisaalta odotuksia ei kannatta asettaa liian korkealle. Vauvatapaamisia voi myös verrata kohtaamisiin työkavereiden kanssa. Ihmiselle tekee hyvää tavata muita ja vaihtaa kuulumisia silloinkin, kun kyse ei ole sen syvemmästä ihmissuhteesta. Tapaamisissa voi saada uutta näkökulmaa ja ymmärrystä elämään pienokaisen kanssa.

Lähteet: Suomalainen vauvakirja (Otava)Imetyksen tuki ry

Lue myös: Voiko oman vauvan antaa imetettäväksi kaverille? ”Ihana ystävyyden teko”, toteaa asiantuntija

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X