Vauvan kehitys 29.08.2013 Päivitetty 29.05.2023

Tuttipullosta luopuminen kannattaa aloittaa ajoissa – Näin onnistut

Tuttipullosta luopuminen ja pillipulloon tai nokka mukiin siirtyminen voi olla vauvalle hankalaa. Muihin juomistapoihin totuttelu kannattaa aloittaa jo 9-12 kuukauden iässä. Jos vaihtaminen ei onnistu, apuna kannattaa käyttää mielikuvitusta.

Teksti
Toimitus
Kuvat
SKOY

Koska tuttipullosta juominen vaatii lapselta vain vähän vaivannäköä, vauvasta taaperoksi kasvanut lapsi tulee helposti juoneeksi maitoa enemmän kuin riittävästi. Tuttipullosta luopuminen voikin joskus olla hankalaa, sillä lapsi on saattanut tottua tuttipullon vaivattomuuteen.

Pitkä tuttipullon tai tutin käyttö ei edesauta maitohampaiden hyvinvointia, ja voi aiheuttaa purentavirheitä ja ohjata leukojen kasvua väärään suuntaan. Maidolla jo vatsansa täyttänyt nälkäinen lapsi ei myöskään välttämättä enää innostu kiinteästä ruoasta, jota hän kuitenkin tarvitsee.

Miten tuttipullosta luopuminen onnistuu?

Lapsen imemisen tarve on yksilöllinen, mutta vähenee keskimäärin ensimmäisen ikävuoden lopulla. Tuttipullosta luopuminen voi onnistua helpommin tässä vaiheessa, mutta totuttelu erilaisiin juomavälineisiin kannattaa aloittaa ajoissa.

Noin 12–15 kuukauden ikään ehtinyt lapsi osaa jo juoda riittävän hyvin esimerkiksi pilli- tai nokkamukista, joka on hyvä välietappi tuttipullosta kohti juomalasia tai -mukia.

Vajaa kaksivuotias on jo ehtinyt tehdä tuttipullosta itselleen tavan ja tottumuksen, josta eroon pääseminen on jo paljon haasteellisempaa – ja taatusti lapsen äänekkäällä protestoinnilla varustettua.

Tuttipullosta luopuminen kannattaakin aloittaa hiljalleen ja riittävän ajoissa. Pillimuki kannattaa ottaa mukaan jo noin 6–9 kuukautta vanhan vauvan ruokasessioihin. Siitä kannattaa tarjota sekä äidinmaidonvastiketta että vettä.

Kun vaihtelet mukin sisältöä, etenkään pitempään pulloruokittu lapsi ei jää käsitykseen, että maitoa saa vain tuttipullosta (ja äidin rinnasta) ja vettä ja mehua esimerkiksi pillimukista. Näin maidon tarjoilu yksinomaan mukiin ei tee lapsesta hanakasti muutosvastarintaista.

Tuttipullosta voi vieroittaa asteittain

Täysin tuttipullosta luopuminen onnistuu, kun juominen sujuu muiden välineiden avulla. Kun lapsi noin ensimmäisen syntymäpäivänsä tienoilla hanskaa pillimukin, vanhemman on aika todeta, että tästä eteenpäin se korvaa tuttipullon täysin.

Kannattaa tehdä muutos, kun vauva on terve ja rauhallinen. Jos vauva on kipeänä, tai perheessä tapahtuu suuria muutoksia, kuten pikkusisarusten tulo tai asuntomuutto, kannattaa lopullinen tuttipullosta luopuminen myöhemmin. Liialliset muutokset hämmentävät ja vaikeuttavat.

Asteittainkin muutosta voi edistää eli eliminoi yksi tuttipullorituaali kerrallaan alkaen iltapullosta, sillä reilu yksivuotias ei enää oikeastaan tarvitse ruokaa juuri ennen nukkumaanmenoa.

Tuttipullon vaihtaminen muuhun turvallisuutta tuovaan esineeseen voi myös auttaa totuttelussa. Esimerkiksi unilelut ja rievut ovat hyödylliseksi huomattuja, sillä niihin kehittyy oma tunnistettava tuoksu ja jopa tunneside.

Tuttipullosta luopumiseen on monia konsteja

Tutista ja tuttipullosta luopuminen on prosessi, johon voi käyttää myös mielikuvitusta. Alla toimineita konsteja sosiaali- ja terveysministeriön oppaasta:

”Sovimme lapsen kanssa, että annamme tutit sorsavauvoille. Kävimme usein joen rannassa viemässä leipää sorsille. Kun sorsaperheeseen oli syntynyt poikasia, kävelimme yhdessä tutulle ruokintapaikalle ja heitimme kaikki tutit sorsavauvoille. Kävin ne myöhemmin keräämässä roskikseen, kun lapsi ei ollut mukana.”

”Lapsemme oli kovin ihastunut Muumeihin. Teimme kesälomamatkan Naantalin Muumimaahan ja hän antoi itse juhlallisesti kaikki tuttinsa Muumimammalle, jotta hän saa jakaa niitä Muumimaassa niille, jotka tarvitsevat.”

”Lapsemme pakkasi tuttinsa leikkikuorma-auton kyytiin, ja auto puksutti piiloon varastoon ja vei tutit mukanaan. Hän vilkutti kuorma-autolle ja tuteille.”

”Joulukuun puolivälissä pakkasimme yhdessä lapsen tutit ja pullot pahvilaatikkoon, veimme sen parvekkeelle ja laitoimme päälle lapun, jossa luki ’Tonttulan vauvoille’. Seuraavana aamuna laatikko oli kadonnut ja parvekkeella oli Lotalle kiitoskirje ja -lahja. Kun joulupukki tuli aattona, hän vielä kiitti Lottaa ja kertoi, että tutit ja pullot olivat tulleet tarpeeseen.”

Lue myös:

Tutista eroon – 5 vinkkiä

Pilaako nokkamuki lapsen suun? Tutkijat kertovat, milloin nokkamukin käyttö on haitallista

Artikkeli päivitetty 11.12.2020. Nykyään nokkamukin jatkuvan käytön sijaan suositellaan esimerkiksi pillimukia.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X