Vauvan kehitys 14.05.2020 Päivitetty 05.11.2020

Mitä vauvan kanssa voi leikkiä? 9 hauskaa ja kehittävää leikkiä, joista vauva tykkää

Vauvan kanssa voi leikkiä lentokonetta, kokeilla sosemaalausta ja lorutella. Vauvan leikit kehittävät monia taitoja.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock

Vaikka vauvan leikit ovat melko yksinkertaisia, niillä on monta tärkeää tehtävää. Vauvan kanssa leikkiminen tukee lapsen kehitystä, kuten motorisia ja kielellisiä taitoja, ja vahvistaa vauvan ja vanhemman välistä suhdetta. Leikit tuottavat myös vauvalle iloa ja onnistumisen kokemuksia.

Vauvan kanssa leikkimisestä ei kuitenkaan kannata ottaa paineita, painottaa Leikki leikkinä -blogia pitävä Emma Rapala.

– Jokainen löytää oman luontevan tapansa olla lapsen kanssa. Vuorovaikutus ja yhteys lapseen voi löytyä monella tavalla, Emma sanoo.

Emma on koulutukseltaan kasvatustieteiden maisteri, ja hän on työskennellyt niin luokanopettajana kuin päiväkodissakin. Hän on myös pienen pojan äiti.

Joka päivälle ei tarvitse olla uutta leikkiä

Vanhemman ei tarvitse olla huolissaan siitä, jos vauvan kanssa tulee leikittyä päivästä toiseen samanlaisia leikkejä. Vauvalle toistot ja tutut asiat ovat tärkeitä, eikä joka päivälle tarvitse olla uutta lelua, kirjaa, leikkiä tai aktiviteettia.

– Vanhemmasta sama iltasatu ja tuutulaulu joka ikinen ilta voi olla tylsää, mutta vauvalle ne muodostavat turvallisen rutiinin ja ennakoitavuutta arkeen, Emma sanoo.

Siitä, onko vauvalla tarpeeksi paljon kehittäviä leluja, ei kannata stressata. Leikkiminen vauvan kanssa ei vaadi suurta lelumäärää.

– Yleensä vauvat nauttivat ympäristön tutkimisesta ja löytämistään oikeista esineistä.

Konttaamaan ja tukea vasten nousemaan oppineelle vauvalle voi esimerkiksi tyhjentää keittiön alalaatikon ja täyttää sen turvallisilla ja kevyillä kipoilla ja keittiötavaroilla, joita vauva voi tutkia aikuisen tehdessä hommia keittiössä.

Leikkejä vauvan kanssa: 9 erilaista leikkiä vauvavuoteen

Mutta millaisista leikeistä vauva voisi tykätä? Emma vinkkaa yhdeksän leikkiä, jotka sopivat vauvavuoteen ja pitkälle sen jälkeenkin. Mitä pidemmälle listassa edetään, sitä vanhemmille vauvoille leikit tyypillisesti sopivat.

1. Hassuttelu

Kaikenikäiset vauvat nauttivat hassuttelusta, kuten kutittelusta, pusuttelusta ja leikkimielisestä painimisesta. Hassuttelun lomassa vauvalle voi nimetä kehonosia. Vauvalle kannattaa jutella mahdollisimman paljon pienestä pitäen.

Taidot, joita leikki kehittää: kehontuntemus ja kehon rajojen hahmottaminen.

2. Kukkuu-leikki

Kukkuu–leikki on yksi varhaisimpia leikkejä, joista vauvat nauttivat. Leikissä vanhempi peittää käsillään hetkeksi silmänsä ja kurkistaa sitten käsien takaa sanoen ”kukkuu”. Kun lapsi lähestyy vuoden ikää, hän saattaa alkaa matkia leikittäjää ja piiloutua itsekin käsiensä taakse.

Taidot, joita leikki kehittää: objektipysyvyys (=vaikka jokin katoaa hetkeksi näkyvistä, se ei häviä maailmasta) ja vuorovaikutus.

Vauvan leikit: kukkuu-leikki on monen vauvan suosikkileikkejä.

Kukkuu-leikki naurattaa monia vauvoja.

3. Kielellisiä taitoja kehittävät vauvan leikit: laululeikit ja lorut

Vauvat rakastavat musiikkia ja loruttelua. Yhdessä tekeminen ja toisto on tärkeintä: ei se, meneekö laulu nuotilleen.

Vauvalle sopivia laululeikkejä ja loruja löytyy esimerkiksi kirjoista, nettimuskarista ja YouTubesta. Noin kolmikuisen vauvan kanssa voi osallistuja jo vauvamuskariin.

Taidot, joita leikki kehittää: puhuminen, sanavarasto.

4. Temppuilu vauvan kanssa

Hyppyyttely ja erilaiset nostot, laskut ja keinuttelut saavat usein vauvan nauramaan. Samalla luottamus ja suhde vanhempaan kehittyy.

Kokeile esimerkiksi lentokoneleikkiä. Asetu selinmakuulle. Nosta jalat ylös niin, että polvet ovat lantion yläpuolella ja sääret vaakasuorassa. Nosta vauva vatsalleen sääriesi päälle. Pidä häntä kiinni käsistä tai olkapäistä. Keinuta sääriä ylös ja alas.

Neuvokasperhe.fi-sivuston vauvasirkus-liikkeet kehittävät sekä vauvan että vanhemman kehoa.

Taidot, joita leikki kehittää: motoriset taidot ja sosiaaliset taidot.

Lentokoneleikki on mainio leikki vauvan kanssa.

Lentokoneleikki on monelle vauvalle mieluinen. Leikki käy samalla vanhemmalle lihaskuntotreenistä.

5. Värikylpy vauvalle

Vauvojen värikylvyssä vauva pääsee maalaamaan soseilla. Muun muassa museot ja avoimet päiväkodit järjestävät vauvojen värikylpyjä, mutta sellaisen voi pitää myös itse kotona.

Suojaa ensin lattia esimerkiksi vahakankaalla. Teippaa lattialle paperi ja laita paperin päälle esim. kolme lusikallista erivärisiä marjasoseita. Anna vauvan tutusta omassa tahdissaan soseisiin ja ihmetellä niiden leviämistä paperille.

Vinkki! Anna vauvan maalata vaippasiltaan, sillä sosemaalaus on usein sotkuista puuhaa.

Taidot, joita leikki kehittää: aistitiedon käsittely ja syy-seuraussuhteen ymmärtäminen.

6. Muovipussimaalaus

Kaikki lapset eivät pidä käsiensä likaantumisesta. Muovipussimaalauksessa vauva pääsee taiteilemaan ilman sotkua, mikä on vanhemmallekin mieluista.

Laita ison minigrip-pussin sisälle paksu paperi, jonka päällä on sormiväriä kasoina. Sulje pussi ja teippaa se kiinni lattiaan tai pöytään. Anna lapsen levittää maalia muovipussin läpi.

Taidot, joita leikki kehittää: maalaaminen vaatii usein vartalon keskilinjan ylittämistä, joka tukee motoriikan kehittymistä.

7. Motoriikkaa kehittävät vauvan leikit: hernepussien heittely ja pallon vierittely

Moni vauva innostuu jossain vaiheessa tavaroiden heittelystä. Hernepussi on turvallinen heittoväline. Heitä pussi vauvalle ja rohkaise häntä heittämään se sinulle takaisin. Ihastele ja kehu vauvaa, sillä se tukee hänen itsetuntonsa kehitystä.

Kokeile vauvan kanssa myös pallon vieritystä vuorotellen toiselta toiselle.

Taidot, joita leikki kehittää: motoriset taidot, vastavuoroinen leikki ja vuorottelu.

8. Aistileikki glitterpullon avulla

Rauhoittumispurkki auttaa taaperoa rauhoittumaan, mutta se viihdyttää myös vauvaa. Askartele rauhoittumispurkki Kaksplussan tai Leikki leikkinä -blogin ohjeilla. Anna vauvan ravistella pulloa ja ihmetellä hileiden tanssia pullon sisällä. Jotta glitterpullo sopii vauvan käteen ja on hänelle turvallinen, valitse materiaaliksi pieni muovipullo.

Taidot, joita leikki kehittää: aistitiedon käsittely.

9. Kaatamis- ja kauhomisleikit

Lähempänä vuoden ikää vauvan kanssa voi alkaa leikkiä kaatamis- ja kauhomisleikkejä. Moni lapsi viihtyy lapioiden, kaataen ja kauhoen pitkäänkin.

Esimerkiksi kuivatut herneet, kahvinpavut ja riisi toimivat hyvin kaatamistreenin materiaalina. Leikkiä on hyvä alkaa leikkiä vasta sitten, kun kaikki ei enää mene koko ajan vauvan suuhun.

Kaada isoon astiaan esimerkiksi värjättyä riisiä ja anna lapsen kauhoa sitä käsin ja mittakupeilla.

Taidot, joita leikki kehittää: hienomotoriikka

Lue myös: Mitä 1-vuotiaan kanssa voi leikkiä? Näitä leikkejä taaperot rakastavat

Kommentit (1)

Jes turva,tuttuus ja toistot!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X