Vauvan tärkeä kosketusvuosi – Taaperoksi kehitytään kosketuksen kautta
Vauvan ensimmäisenä vuotena kosketus on kommunikoinnin pääosassa. Se lohduttaa, antaa turvaa ja saa vauvan kokeilemaan myös ensi kertaa rajojaan.
Kosketus on vauvalle elintärkeää. Toisen ihmisen ihosta saa turvaa, lämpöä sekä lohtua, ja turvallisessa vanhemman kosketuksessa on hyvä kerätä voimia myös itsenäiseen liikkeelle lähtemiseen.
Vauvan kosketusvuosi voidaan jakaa kolmeen kehitysvaiheeseen. Näiden jälkeen vauvasta onkin kasvanut jo utelias, maailmaa ihmettelevä ja vaikeasti paikoillaan pysyvä taapero.
0–2 kuukautta: Syli on maailman paras paikka
Vauva pyrkii alusta asti voimakkaasti yhteyteen toisen ihmisen kanssa. Tuntoaisti on vauvan aisteista ensimmäinen ja tärkein, ja kosketus on vahvin keino vaikuttaa vastasyntyneeseen.
Kohdussa ollessaan vauva oli jatkuvassa fyysisessä liikkeessä ja puristuksessa, ja näiden loppuminen syntymän myötä on vauvalle dramaattinen asia. Mitä enemmän vanhemmat tarjoavat pikkuvauvalle kokemuksia, jotka vastaavat kohdun tunnetta, sitä vähemmän hän kokee stressiä.
Syli onkin pikkuvauvan lempipaikka maailmassa. Jos vauva itkee esimerkiksi vatsavaivojaan, sylittely pienentää hänen stressiään, vaikka itku ei loppuisikaan.
2–8 kuukautta: Maailmaa tutkitaan käsien avulla
Vauva alkaa kasvaessaan rakentaa kiintymystä häntä hoitaviin aikuisiin. Kosketus rakentaa tätä kiintymyssuhdetta kaikkein voimakkaimmin.
Kiintymyssuhde pitää yllä vauvan turvallisuudentunnetta ja antaa myös rohkeutta aloittaa ympäristöön tutustuminen. 3–4-kuukauden iässä alkaa vauvan oma aktiivinen kosketteluvaihe, kun hän alkaa tutkia esineitä ja asioita käsillään ja suullaan.
Aikuisen kannattaa lähteä tutkimaan maailmaa yhdessä vauvan kanssa. Vauva tutkii esineitä pidempään, kun aikuinenkin vaikuttaa niistä kiinnostuneilta. Hyviä leikkejä tässä vaiheessa ovat esimerkiksi ruumiinosiin tutustuminen, sormien laskeminen, lorutus, heijaaminen, keinuttaminen ja tanssiminen vauva sylissä. Myös vauvahieronta on hyvä tapa viettää yhteisiä hetkiä.
8–12 kuukautta: Painileikit alkavat
Kun vauva lähestyy vuoden ikää, tulevat ajankohtaisiksi myös voimakkaammat mylläämis- ja riehumisleikit. Aikuisen kanssa vauva voi turvallisesti ohittaa sen rajan jossa kiihtymys voisi muuten muuttua pahaksi oloksi: Erilaiset kiipely- ja painileikit, lennättäminen ja ylös-alas-liikkeet ovat vauvasta hyvin hauskoja ja jännittäviä.
Leikkien avulla lapsi saa myös kokeilla turvallisesti omia voimiaan ja taitojaan. Lapsesta on hienoa esimerkiksi kaataa isä työntämällä. Samanlaisia leikkejä esiintyy myös eläimillä: mitä pienempi pentu on, sitä useammin emo antaa pennun voittaa.
Useimmat vauvat lähtevät tässä iässä liikkeelle ja alkavat ottaa kotia omaan haltuunsa. Tutkimusretkien vastapainoksi vauva tarvitsee edelleen paljon syliä, jossa täyttää läheisyyden tarpeensa.
Lähde: Suomalainen vauvakirja (Otava)
Kaksplus kuuluu samaan konserniin Kustannusosakeyhtiö Otavan kanssa.
Jaa oma kokemuksesi