Vauva 09.04.2023 Päivitetty 18.06.2024

Vauvan kengät voivat olla jopa haitalliset, mutta silti niitä käytetään – Asiantuntijan näkemys asiaan on yksiselitteinen

Kannattaako kenkiä ostaa lapselle, joka ei vielä edes kävele? Asiantuntijalla on aiheesta selvä näkemys.

Teksti
Eeva Pettersson
Kuvat
iStock

Jo aivan pienille vauvoille on myynnissä erilaisia kenkiä ja kenkämäisiä tossuja. Kysyimme asiantuntijalta, ovatko vauvan kengät todella tarpeen.

Tärkeintä on pitää jalat lämpöisenä

– Vauva, joka ei vielä osaa kävellä, ei tarvitse kenkiä. Pääasia on pitää jalat lämpöisenä, sanoo Metropolia Ammattikorkeakoulun Jalkaterapian tutkintovastaava Elina Wasenius.

Waseniuksen mukaan vauvan kengät voivat olla pienokaisille jopa haitaksi.

– Kenkä saattaa hautoa jalkaa, sillä se ei läheskään aina hengitä samalla tavalla kuin sukka. Lisäksi se saattaa puristaa ja painaa, eikä vauva osaa välttämättä ilmaista kipua, joka siihen kohdistuu. Lisäksi liian pieni kenkä voi esimerkiksi painaa vauvan kynsiä väärään kasvuasentoon, mikä taas voi aiheuttaa tulehduksia.

Waseniuksen mukaan lapsen hermosto ei ole täysin kehittynyt vielä 4-vuotiaallakaan lapsella, ja tästä syystä pienet lapset eivät osaa sanoa, onko kenkä hyvä jalkaan vai ei.

– Vauva ei välttämättä osaa ilmaista kipua, sillä jalka on pehmeä, joustava ja mukautuva, sanoo Wasenius.

Kenkien pitäminen vauvalla ei vaurioita jalan kasvua, mutta varpaiden asentoa ja kynsien muotoa se voi muokata virheelliseksi.

– Tossuilla on monesti samanlainen vaikutus. Ne harvoin hengittävät ja lisäksi kärkiosa on tossuissa monesti ahdas. Niitäkään en suosittele alle 1-vuotiaalle, sanoo Wasenius.

Vauva ei kaipaa kenkiä, eikä osaa kertoa, ovatko kengät hyvät. Niiden käyttöä on hyvä harkita tarkkaan.

Parasta olisikin olla kokonaan ilman tossuja tai kenkiä, kun kyseessä on vauva. Wasenius kuitenkin muistuttaa, että Suomen sääolosuhteissa kenkiä voi joissain tapauksissa olla hyvä käyttää myös vauvoilla. Kovat sade- ja pakkaskelit voivat esimerkiksi olla tilanteita, jolloin jalka on hyvä suojata kylmältä ja märältä. Silloinkaan vauvan kengät eivät kuitenkaan välttämättä ole ainoa vaihtoehto, vaan markkinoilta löytyy erilaisia, väljempiä töppösiä pienokaisille.

Vauvan kengät: Miten valita oikeanlainen jalkine?

Kun lapsi lähtee kävelemään ja kengälle alkaa olemaan tarvetta, hyvään kenkämalliin kannattaa panostaa.

– Kengän pitää olla joustava, hengittävä, sopivan kokoinen ja jalan mallin mukainen. Lisäksi sen pitää olla käyttötarkoituksen mukainen. Talvella pääasiassa on lämpö, kesällä hengitettävyys. Lisäksi hyvä kiinnitys on tärkeää, sanoo Wasenius.

Kasvuvaraa on hyvä olla sopivasti.

– Mikäli kenkä tulee heti käyttöön, kasvuvaraa tulisi olla 12 millin verran. Jos taas se ostetaan myöhempää käyttöä varten, 18 millin kasvuvara on hyvä, kertoo Wasenius.

Kenkää valitessa ei kannata luottaa kengän ilmoitettuun numerokokoon, sillä eri valmistajien mallit ovat eri kokoisia.

– Kengänpohjallista on hyvä verrata lapsen jalkaan ja sen mittaan ja malliin, neuvoo Wasenius.

Wasenius neuvoo menemään kenkäostoksille iltapäivällä tai illalla, kun jalkaa on jo päivän mittaan käytetty ja se on leveimmillään.

– Mikäli taas kengät olisi jo esimerkiksi sisaruksen toimesta kerran käytetty, olisi tärkeää varmistaa, ettei jalkineeseen ole tullut mitään virheasentoja.

Terveelle ja kehittyvälle jalalle sopii esimerkiksi paljasjalkakenkä.

– Mikäli kaipaa apuja oikeanlaisen kengän valintaan, jalkaterapeutti voi kirjoittaa kenkäreseptin, minkä kanssa voi mennä kauppaan ostoksille. Jalkaterapeutti tietää lapsen kehityksen ja kasvun vaiheet ja osaa neuvoa oikeanlaisen kengän valinnassa, neuvoo Wasenius.

 

Lue myös: Voivatko huonot kengät oikeasti pilata lapsen jalat? Jalkaterapeutti kertoo, millaiset kengät kannattaa hankkia

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X