Influenssarokote 2020: Raskaana olevien ja pienten lasten ehdottoman tärkeää ottaa rokote
Lapsille ja heidän lähipiirilleen influenssarokote on ajankohtaisempi kuin aiemmin. Vallitseva pandemiatilanne lisää entisestään hengitystiesairauksien riskiä.
Influenssarokotetta suositellaan nyt kiivaammin kuin aikoihin. Koronaviruspandemian takia on erityisen tärkeää, että kaikki kynnelle kykenevät hankkivat influenssarokotuksen. Yhtäaikainen sairastuminen kausi-influenssaan ja covid-19-tautiin voi olla keholle suuri koettelemus.
Toinen tärkeä syy rokotteelle on se, että sillä ehkäistään influenssan leviämistä. Lapsetkin voivat levittää oireettomina kausi-influenssaa.
Lisäksi he joutuvat influenssan vuoksi yhtä usein sairaalaan kuin ikääntyneetkin.
Kysyimme asiantuntijalta, lasten infektiolääkäriltä Annamari Mäkelältä lääkäriasema Mehiläisestä, mitä pienten lasten influenssarokottamisessa tulee ottaa huomioon.
Annetaanko influenssarokotus vauvalle?
– Äidin vasta-aineet suojaavat vauvaa – etenkin, jos ottaa influenssarokotteen viimeisellä raskauskolmanneksella.
Vastasyntyneen läheisten, kuten muidenkin riskiryhmäläisten läheisten, suositellaan ottavan influenssarokote. Tällöin siis koko perhe on syytä rokottaa. Alle kuusikuukautisen vauvan lähipiiri saakin rokotteen maksutta.
Miksi influenssarokotetta ei tule antaa vastasyntyneelle varalta?
– Rokotus ei tehoa, sillä äidin vasta-aineet sotkevat immuunivasteen syntymistä.
Niinpä rokote annetaan 6 kuukautta täyttäneelle vauvalle. Puolen vuoden iässä äidiltä saadut vasta-aineet alkavat hiipua vauvan elimistössä.
Saako rokotteen piikkinä vai nenäsumutteena?
– Nenäsumute voidaan antaa maksuttomasti julkisen terveydenhuollon puolella 2-6-vuotiaille lapsille. Vauvalla nenäsumuterokotteen antaminen on hankalaa, ja lisäksi sillä on ollut vauvoille enemmän sivuvaikutuksia kuin piikillä annettavalla rokotteella.
Myös isommalle lapselle rokote voidaan antaa nenäsumutteena, mutta silloin se täytyy maksaa itse.
Mitä sivuvaikutuksia influenssarokote 2020 voi aiheuttaa?
– Kausi-influenssarokotteen sivuvaikutukset ovat hyvin lieviä ja harvinaisia. Yleisimpiä ovat pistokohdan kipu ja pieni lämpöily. Tällaisia oireita tulee noin joka kymmenennelle. Rokote on siis hyvin siedetty.
Mäkelä kertoo, että toisinaan on käyty keskustelua, sopiiko rokote kananmuna-allergikoille.
– Rokotteessa ei varsinaisesti ole kananmunaa. Rokotevirus kasvatetaan hedelmöitetyssä kananmunassa, jolloin rokotteessa on kananmunan proteiineja häviävän pieni määrä. Jos kuitenkin rokotettava on aiemmin saanut allergisen shokkireaktion kananmunan vuoksi, voidaan hänet rokottaa tiukemmassa seurannassa.
Rokote ehkäisee jälkitauteja
Niillä lapsilla, jotka on rokotettu kausi-influenssaa vastaan, on THL:n mukaan jopa kolmannes vähemmän korvatulehduksia kuin rokottamattomilla. Jo yhdeltäkin korvatulehdukselta välttyminen on helpotus niin lapselle kuin vanhemmalle, kuten lääkärikäynneiltä ja antibiooteilta säästyminen.
Lue myös: 9 keinoa torjua lapsen flunssa, joista yksi on ylivoimaisesti tehokkain
Jaa oma kokemuksesi