Vauvan terveys 08.10.2021

Lapsen virtsatietulehdus oireilee vaippa- ja leikki-ikäisillä eri tavoin: Näin tunnistat pissatulehduksen oireet

Pissatulehdus on melko yleinen lasten infektio, jonka oireet voivat vaihdella suuresti. Leikki-iässä tytöt sairastuvat siihen poikia useammin.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Lapsen virtsatietulehdus voi olla epämiellyttävä ja vaikeasti tunnistettava, mutta yleensä melko helposti hoidettava vaiva. Infektion aiheuttavat bakteerit, useimmiten ihmisen suolistosta löytyvä kolibakteeri, joka päätyy virtsateihin ja aiheuttaa edetessään tulehduksen.

Lue myös: Mistä apua, kun lapsi kastelee toistuvasti eikö suostu pissalle?

Vauvaikäisillä pissatulehdus voi liittyä hautovaan vaippaan, mutta usein tulehdukselle ei löydy tiettyä syytä. Altistavia tekijöitä voivat tutkimusten mukaan olla kuitenkin ummetus tai hygieniaan tai virtsaamistapoihin liittyvät seikat sekä virtsateiden rakennepoikkeavuudet.

Sen sijaan vanha puhetapa yhdistää tulehdus esimerkiksi kylmällä kivellä istumiseen on todistamatta.

Pissatulehdus lapsella – oireet voivat vaihdella suuresti

Virtsatietulehdus voi oireilla hyvin eri tavoin. Tavanomaiset virtsatieinfektion oireet, eli kirvely pissatessa, tihentynyt tarve käydä pissalla sekä mahdollinen kuumeilu, ovat isommilla lapsilla selkeitä viitteitä tulehdukseen. Myös alavatsakipu tai uudelleen alkanut kastelu voi viestiä virtsatieinfektiosta.

Lue myös: Lapsen vatsavaivojen syy pitää selvittää: Näin tunnistat ja hoidat laktoosi-intoleranssin

Hyvin pienellä lapsella pissatulehduksen oireet voivat olla moninaisia, eivätkä ne välttämättä liity suoraan virtsaamiseen. Oireiden kirjo voi vaihdella kuumeesta ripuliin tai oksenteluun, ja joskus pelkkä lapsen ärtynyt olotila tai kosketusarkuus voi olla infektion merkki.

Erityisesti vauvoilla pelkkä kuume ilman muita oireita paljastuu usein virtsatietulehdukseksi. Joskus oireita ei välttämättä edes ole.

Poika itkee – lapsen virtsatietulehdus voi oireilla myös epämääräisin tavoin.

Virtsatieinfektiot ovat vaippaiän jälkeen tavallisempia tytöillä kuin pojilla. Pojan sairastaman pissatulehduksen jälkeen saatetaan tehdä lisätutkimuksia.

Pienen lapsen oireilun syyn tunnistaminen voi olla etenkin kotioloissa haastavaa. Alle kolmen kuukauden ikäisen vauvan kuume ilman hengitystieoireita on syy tutkituttaa virtsanäyte lääkärissä.

Aina epäillessä pissatulehdusta onkin tärkeää hakeutua hoitoon. Infektiota osataan onneksi epäillä herkästi myös terveydenhuollossa: esimerkiksi itkuinen, ärtynyt ja oksentava vauva tai tuntemattomasta syystä kuumeileva lapsi ohjataan usein virtsanäytteen ottoon.

Virtsatietulehdus hoidetaan antibiooteilla

Lapsen virtsatietulehdus todetaan aina virtsanäytteen perusteella. Jos pissatulehdus jää hoitamatta, infektio voi levitä munuaisiin.

Munuaistulehduksen oireita voivat olla pitkittynyt kuume ja väsymys, kipu kyljessä tai selässä sekä virtsan värin muutokset tai veri virtsan mukana. Pissatulehduksen hoito onkin tärkeää, jotta ei pääse syntymään munuaisvaurioita.

Pienillä lapsilla virtsanäyte kerätään vaarattoman toimenpiteen avulla useimmiten virtsapussiin, kun taas isommilta lapsilta näyte saadaan tavalliseen tapaan virtsapurkkiin.

Virtsatietulehdus hoidetaan aina antibioottikuurilla. Pienten lasten kohdalla lääkehoito saatetaan aloittaa suonensisäisesti sairaalassa. Isompien lasten kohdalla hoito on helppo toteuttaa suun kautta annettavilla lääkkeillä kotioloissa.

Vaippaikäisillä tulehdusta voi yrittää ehkäistä helpolla keinolla

Virtsatietulehdusta on vaikea ehkäistä, mutta erityisesti vaippaikäisillä vaipan säännöllisestä vaihdosta ja huolellisesta pesusta vaihtojen välissä on syytä pitää huolta, sillä hautova vaippa altistaa infektiolle.

Vaippaiän jälkeen erityisesti tyttölapsilla ulosteen panttaaminen voi altistaa tulehdukselle. Pissatulehdusta esiintyy ylipäätään tytöillä poikia enemmän.

Tulehduksen uusiutuessa, kuumeisen tulehduksen jälkeen tai pojan sairastaman pissatulehduksen jälkeen ultraäänitutkimus on tavallinen. Tutkimus tehdään mahdollisten virtsateiden rakennepoikkeavuuksien varalta, vaikka näitä on vain muutamalla prosentilla kaikista infektion sairastaneista lapsista.

Lähde: Duodecim, Pikkujätti

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X