Vauvan terveys 28.03.2015 Päivitetty 17.08.2021

Milloin vauva pitää viedä lääkäriin?

Vältä turhat huolet ja lääkärikäynnit. Selvitimme, milloin riittää kotihoito ja mihin tarvitaan lääkäriä.

Teksti
Else Turunen
Kuvat
Bullspress

Lapsi tuntuu kuumalta

Selvitä ensin: Mittaa lapsen kuume. Pienillä varmimman tuloksen saa peräsuolesta. Kuumeen raja vauvoilla on 38 celsiusastetta. Miten lapsi voi? Jos lapsi seurustelee tai leikkii, hän ei todennäköisesti ole kovin sairas. Juoko hän riittävästi?

Hoida itse: Jos lapsi vaikuttaa kivuliaalta tai voipuneelta, anna hänelle pakkauksen ohjeiden mukaisesti kuumelääkettä. Parasetamolin lisäksi voit antaa reseptillä saatavaa pitkävaikutteista naprokseenia kahdesti päivässä. Jos lapsen vointi on hyvä, lääkettä ei välttämättä tarvita. Kuume sinänsä ei ole vaarallista.

Huonetta ei tarvitse viilentää, mutta älä peittele kuumeista lasta paksujen vällyjen alle. Nuhaisen lapsen oloa voit helpottaa keittosuolatipoilla. Apteekista voit ostaa imulaitteen, jolla eritettä saa imetyksi nenästä pois. Nenän limakalvoja supistavia nenätippoja tai -suihkeita voi tarvittaessa antaa yli kolmekuiselle lapselle esimerkiksi ennen nukkumista. Jotta hengitys kulkisi paremmin, nukuta nuhaista lasta sängyn pääpuoli kohotettuna. 

Lähde lääkäriin: Alle kolmekuinen vauva on hyvä viedä aina lääkäriin, jos hän on kuumeinen eli lämpöä on yli 38 astetta peräsuolesta mitattuna. Näin pienillä vaikeatkin tulehdukset voivat olla epämääräisiä oireiltaan.

Yli kolmekuisen lapsen kuumetta voit seurata kotona kolmesta neljään vuorokautta, jos lapsen yleisvointi on kohtuullinen. Jos lapsi on korkeassa kuumeessa (yli 40 celsiusastetta) tai vaisu ja unelias, eikä hän virkisty kuumelääkkeestä, ota heti yhteys lääkäriin.

Silmät rähmivät

Selvitä ensin: Pieni aamurähmä vauvan silmissä on normaalia. Vauvoilla kyynelkanava on vielä kapea, joten silmät eivät huuhtoudu kunnolla.

Tarkkaile vauvan silmiä: sidekalvontulehduksen oireita ovat rähmi-misen lisäksi silmän punoitus ja vetisyys. 

Hoida itse: Silmiä kannattaa varovasti puhdistaa puhtaaseen veteen kastetulla vanutupolla muutaman kerran päivässä. Pyyhkäise ulkokulmasta sisäänpäin ja käytä toiseen silmään puhdasta tuppoa.

Lähde lääkäriin: Kellertävä paksu rähmä voi olla merkki bakteerin ai-heuttamasta tulehduksesta. Jos rähmiminen jatkuu runsaana tai toista päivää vaikka pyyhit sitä pois, lähde lääkäriin. Silmätulehdusta hoidetaan antibioottitipoilla, jotka auttavat yleensä nopeasti.

Yskä jatkuu

Selvitä tilanne: Jos lapsella on ollut flunssa ja hän on jäänyt sen jälkeen yskäiseksi, mutta lapsen kunto on muuten hyvä, voit odotella 3–4 viikkoa ennen lääkäriin menoa. Jos yskä ei hellitä, taustalla voi olla astma, joka vaatii hoitoa. Myös infektio korvassa tai nenän sivuontelossa pitkittää yskää.

Hoida ensin: Kotihoito yleensä riittää. Kohota lapsen sängyn päätyä ja anna tarvittaessa kuume- ja kipulääkettä. Yskänlääkkeitä ei yleensä suositella pienille lapsille, ja niiden teho on vähäinen.

Äkillinen kurkunpääntulehdus eli laryngiitti on oma lukunsa. Se voi olla kyseessä, mikäli yskä alkaa äkillisesti yöllä ja on selvästi haukkuvaa. Nosta lapsi syliin pystyasentoon, pue hänelle riittävästi päälle ja vie viileään ulkoilmaan. Jos yskä ei puolessa tunnissa ala helpottaa tai lapsen hengitys vaikuttaa työläältä, lähde lääkäriin.

Lähde lääkäriin: Jos alle puolivuotiaalla vauvalla esiintyy pahenevaa yskää, rohinaa ja mahdollisesti hengitysvaikeutta sekä voimattomuutta.

Jos isommankin lapsen hengitys on työlästä tai tiheää, lääkärikäynti on tarpeen. Jos hengitys on hyvin vaikeaa, lähde heti päivystykseen. Anna ensiapua ja soita hätänumeroon 112, jos epäilet, että yskivä lapsi on nielaissut lelun tai muun vierasesineen.

Lapsi löi päänsä – aivotärähdys?

Selvitä ensin: Kaikki lapset kolhivat itseään. Miten lapsi voi? Miten pahalta tilanne näytti? Jos lapsi jatkaa seurustelua tai leikkiä normaaliin tapaan itkun jälkeen, todennäköisesti hänelle ei käynyt pahasti.

Hoida itse: Tarkkaile lapsen vointia. Jos epäilet aivotärähdystä, voit herättää lapsen yöllä pari kertaa ja tarkistaa, että tämä voi hyvin. Jos lapsi on pian tapahtuneen jälkeen normaalin oloinen, ei herättelyä välttämättä tarvita.

Kuhmut ovat yleisiä. Ihon alle tulee verenpurkauma. Lääkäriin ei tarvitse lähteä, jos et epäile murtumaa. Jääpussi lievittää kipua ja vähentää ihonalaista verenvuotoa.
Laita pussin ja ihon väliin ohut pyyhe tai kangas ja paina kevyesti 5–10 minuuttia.

Lähde lääkäriin: Vauvaikäinen on syytä käyttää herkästi lääkärissä. Esimerkiksi hoitopöydältä voi pudota pahastikin ja tilannetta on itse vaikea arvioida.

Lääkäriin on syytä lähteä, jos lapsi menettää tajuntansa, oksentaa tai on muuten poikkeava. Päävammoihin pitää suhtautua vakavasti, ne voivat aiheuttaa aivotärähdyksen tai kallon sisäisen verenvuodon.

Lapsen korviin sattuu

Selvitä ensin: Onko lapsella korvatulehduksen oireita, kuten ma kuuasennossa esiintyvä kipu tai alentunut kuulo? Vauva voi olla levoton, ruokahaluton ja ärtynyt. Onko lapsella kuumetta ja kenties flunssa?

Hoida itse: Jos toteat tilanteen yöllä, ei ole kiire. Jos lapsi on kipeä, lääkäriin voi lähteä seuraavana päivänä. Yön yli odottaminen ei vaikuta esimerkiksi jälkitautien kehittymiseen.

Hoida lapsen kipua parasetamolilla. Annostele lääkettä riittävästi ohjeen mukaan. Myös puoli-istuva asento auttaa vähentämään painetta korvissa. Apteekista saat puuduttavia korvatippoja. Niitä ei pitäisi käyttää, 
jos korvasta vuotaa eritettä tai tiedätte, että lapsen tärykalvossa on aukko. 

Lähde lääkäriin: Jos lapsi on kipeä seuraavana päivänä, korvat kannattaa käydä tarkistuttamassa. Lääkäri harkitsee, tarvitaanko antibioottikuuri vai onko syytä tarkkailla tilannetta ja tulla parin päivän päästä uudelleen tarkastuskäynnille. Lievissä tapauksissa antibioottihoidon aloitus heti ei ole välttämätöntä, ja epävarmoissa tilanteissa antibioottien haitat voivat olla hyötyjä suuremmat.

Pienten lasten korvien jälkitarkastus noin 3–4 viikkoa tulehduksen toteamisen jälkeen on järkevää.

Iskikö vatsatauti?

Selvitä ensin: Rajua vatsatautia ei voi olla huomaamatta. Vatsapöpöt tuntuvat vatsakipuina, uloste on löysää ja joskus tautiin liittyy oksentelua ja kuumetta.

Anna lapselle vettä ja tarkkaile, pysyykö se sisällä.

Hoida itse: Tarjoa lapselle tiheästi pieniä annoksia nestettä. Uhkana on kuivuminen, jos lapsi oksentaa vuorokauden aikana lähes kaiken mitä juo tai jos hän ripuloi paljon ja kuume on kova.

Tarkkaile lapsen vointia. Yleistila voi heikentyä nopeastikin. Apteekin ripulijuomissa, kuten Osmosal tai Floridal, on hyvä suolatasapaino. Ne imeytyvät mahdollisimman hyvin, eivätkä ärsytä suolta. Maitohappobakteerit lyhentävät mahataudin kestoa ja vähentävät oireita. Jos lapsi syö, tarjoa hänelle tiheästi kevyitä ruokia: vellejä, puuroa ja keittoa. Vatsatauti kestää yleensä 1–3 päivää. Päiväkotiin voi palata yhden oireettoman päivän jälkeen.

Lähde lääkäriin: Jos lapsi on alle puolivuotias ja hänellä on raju vatsatauti.

Jos lapsi on veltto ja voimaton, kuume on korkea tai hän ei ole juonut nestettä juurikaan tai neste ei ole pysynyt kunnolla sisässä vuorokauteen. Kuivuminen näkyy lapsessa voimakkaana uupumisena, huulten ja limakalvojen kuivuutena, käsien ja jalkojen viileytenä ja ihon kimmoisuuden alenemisena. Lääkäriin kannattaa myös mennä, jos kuume ei väisty parissa vuorokaudessa, ulosteessa on verta tai kunnon ripuli kestää pitempään kuin kolme päivää. Jos epäilet lapsen saaneen kuumeisen taudin ulkomailta, ota yhteys lääkäriin. 

Asiantuntijana lastentautien erikois-
lääkäri Anna-Maija Kujari Lääkäriasema Elonista Turusta. Lähteenä myös: Terveyskirjasto, 
terveysnetti.turkuamk.fi

Vauvan elvytys

  1. Herättele. Herättele vauvaa puhuttelemalla ja ravistelemalla. Jos vauva ei herää, käännä vauva selälleen ja selvitä hengittääkö hän normaalisti. Jos lapsi on joutunut veteen, käännä hänet kyljelleen ja tyhjennä vesi lapsen suusta.
  2. Soita hätänumeroon. Jos hengitys ei ole normaalia, pyydä muita tilanteessa olevia soittamaan tai soita itse – jos se on elvytyksen ohessa mahdollista – hätänumeroon 112 välittömästi. Avaa vauvan hengitystiet. Ojenna varovasti lapsen pää leuan kärjestä kohottamalla.
  3. Elvytä. Jos hengitys ei ole normaalia tai se puuttuu: Avaa hengitystie, peitä suullasi tiukasti vauvan suu ja nenä ja puhalla viisi kertaa sen verran, että lapsen rintakehä liikkuu. Suullinen ilmaa riittää. Jatka painelulla. Aseta kaksi sormea vauvan rintalastan alaosalle. Paina 30 kertaa siten, että rintalasta painuu selkeästi alaspäin. Puhalla sen jälkeen kaksi kertaa. (Isompaa lasta painetaan kämmenellä.)
  4. Jatka rytmillä 30:2. Jos toimit yksin, tee viimeistään nyt hätäilmoitus soittamalla 112. Jatka elvytystä.

Vierasesine kurkussa

  1. Jos lapsi ei pysty hengittämään, aseta vauva vatsalleen kyynärvarrellesi ja pidä lapsen pään taso vartaloa alempana. Lyö kämmenellä muutaman kerran lapaluiden väliin. Sovita lyöntivoima lapsen kokoon.
  2. Jos tämä ei auta, pyydä jotakuta soittamaan tai soita itse hätänumeroon 112.
  3. Käännä vauva selälleen päätä ja niskaa tukien ja paina kahdella sormella rintalastan alaosaa 5 kertaa.
  4. Jos tämä ei auta, vuorottele 5 lyöntiä lapaluiden väliin ja 5 painelua rintalastaan.
  5. Jos lapsi menee elottomaksi, aloita painelu-
puhalluselvytys.


Asiantuntijana: TtM Kristiina Myllyrinne, Suomen Punainen Risti.


Jos lapsesi syö myrkyllistä ainetta, soita Myrkytystietokeskus: 
puh. (09) 471 977. Hätätilanteessa soita 112.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X