Rotavirusrokote puree erinomaisesti rajuun tautiin – harva lapsi saa rokotteesta edes lieviä vatsanväänteitä

Helposti tarttuva rotavirus voi olla perheen pienimmille jopa hengenvaarallinen. Rotavirusrokote aiheuttaa hyvin harvalle edes vatsanväänteitä, mutta silti osa perheistä jättää rokotteen ottamatta.

Teksti Pi Mäkilä
Kuvat iStock
vauvalle annetaan ensimmäinen rotavirusrokote
Rotavirusrokote annetaan lapselle suun kautta.

Rotavirus on yleisin lasten ripuli-oksennustaudin taudin aiheuttaja maailmassa. Suomessa virus on harvinaistunut koko 2010-luvun ajan. Syynä on rotavirusrokote, joka suojaa rotaviruksen vakavalta tautimuodolta jopa yli 98 prosenttisesti.

Lue myös: Rotavirus voi olla hengenvaarallinen – etenkin pienten lasten vanhempien on syytä olla tarkkana

Moni jättää rokotteen silti väliin. Rokotteesta ja sen haittavaikutuksista kiertää sitkeitä huhuja, vaikka rokote on ollut lapsille annettavien rokotusten rokotusohjelmassa jo vuodesta 2009.

– Osa vanhemmista ei ehkä pidä rotavirusrokotetta yhtä tärkeänä kuin muita rokotuksia. Tai sitten ensimmäinen rokoteannos annetaan lapselle, mutta seuraavat jäävät välistä. Tällöin rokotusohjelma jää kesken eikä suojateho vakavaa tautia vastaan ole riittävän hyvä, kertoo Terveystalon lastensairauksien ja lasten allergologian ylilääkäri Péter Csonka.

Rotavirusrokote aiheuttaa vatsaoireita hyvin harvalle rokotetulle

Rotavirusrokote annetaan vauvalle neuvolassa suun kautta kahden, kolmen ja viiden kuukauden iässä.

Toisin kuin moni tuore vanhempi luulee, rokote on myös hyvin siedetty. Vain kolme prosenttia rotavirusrokotteen saaneista lapsista saa rokotteen jälkioireina vatsaoireita.

– Se on todella pieni luku. Rotavirusrokotetutkimuksessa on tilastoitu tarkkaan, miten iso osa on saanut tällaisia reaktioita. Tällä kolmella prosentillakaan oireet eivät ole olleet vakavia, vaan kyse on ollut useimmiten lievästi vetisestä ripulista, Csonka huomauttaa.

Moni jättää rotavirusrokotteen väliin juuri vatsanväänteiden pelossa. Csonkan mukaan pelolle ei ole syytä.

­– Pienillä alle puolivuotiailla lapsilla on muutenkin paljon vatsaoireita. Se, että vauvan vatsaa kipristäisi juuri rotavirusrokotteen takia onkin tutkimuksen valossa melko epätodennäköistä, hän kertoo.

Raju vatsatauti, joka vie pikkulapsen sairaalaan

Csonka on nähnyt työssään konkreettisesti rotavirusrokotteen tuomat hyödyt.

– Aiemmin meillä Suomessakin joutui vuosittain tuhansia lapsia sairaalahoitoon rotaviruksen takia. Lastenosastoilla näky oli välillä lohduton. Rotavirusrokote on onneksi erittäin tehokas. Esimerkiksi viime vuonna rotaviruksen takia joutui sairaalahoitoon vain kuusi lasta, lähes kaikki rokottamattomia, Csonka kertoo.

Rotavirus voi aiheuttaa pienillä lapsilla erittäin voimakkaan ripuli-oksennustaudin, joka voi johtaa pahaan nestehukkaan ja kuivumiseen. Oireiden kesto vaihtelee muutamasta päivästä jopa viikkoon.

– Maailmalla tämä on tauti, johon kuolee lapsia. Suomessa sairaalahoitoon pääsee onneksi nopeasti, eikä meillä ole ollut aikoihin rotaviruksesta johtuvia kuolemantapauksia. Silti yksikin tapaus sairaalassa on liikaa, jos taudin voi välttää helposti rokotteen avulla, Csonka sanoo.

Aiemmin lähes kaikki lapset saivat rotavirustartunnan viiden vuoden ikään mennessä, ja joka neljäs rotavirustautiin sairastunut lapsi joutui käymään lääkärissä oireidensa takia. Tautiepidemiat ajoittuivat useimmiten talveen ja kevääseen.

– Kyseessä on pienille lapsille aidosti vaarallinen tauti. Koska rokote on turvallinen ja tutkittu, ei ole mitään syytä jättää välistä, Csonka sanoo.

Lue myös: Norovirus on lapsiperheiden yleinen piina – ”Virus on helposti tarttuva, mutta tartunnan pystyy välttämään”

Kommentit

1 kommenttia
Avatar

Olen antanut kaikille lapsille kyseisen rokotteen ja tiedän ystävän, joka sairastui itse vauvana kyseiseen tautiin, joka meinasi olla hänelle kohtalokas. Silti välillä epäilen rokotteen mielekkyyttä. Ja vaikka eivät ole saaneet pahoja vatsanväänteitä niin ovat kuitenkin oireilleet rokotteesta- osa vähemmän, osa enemmän. Suurimmalla osalla on silmät menneet jotenkin kuumeisen näköisiksi (punoittavat ja vetiset) ja kasvojen väri harmaaksi. Joten selkeästi keho reagoi virukseen. Ovat myös olleet selkeästi itkuisempia ja rauhoittuneet vain tissille. Se on ollut raskasta kun muutenhan 3kk vauva-aika olisi jo vähä helpompaa kuin mitä ne ensimmäiset kuukaudet. Välillä myös mietin onko hyväksi jokaiseen juttuun antaa rokotetta? Missä vaiheessa elimistö alkaa kääntyä rokotteita vastaan jos niitä saa joka juttuun.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä