Vauvan terveys 16.04.2019 Päivitetty 18.02.2021

Sammasta vai maitokieli? Näin vauvan sammas oireilee

Sammas voi tehdä syömisestä kivuliasta, joten se kannattaa hoitaa. Usein vauvan sammas paranee kotikonstein, mutta joskus myös lääkärikäynti voi olla tarpeen.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock

Jos vauvan kielessä on vaaleaa katetta, useimmiten syynä ovat maitojäämät. Toinen yleinen syy katteelle on sammas. Sammas johtuu candida-hiivasienen aiheuttamasta tulehduksesta vauvan suun limakalvoilla.

– Hiivasientä löytyy noin joka toisen vauvan suun limakalvoilta. Oireilevaa sammasta se aiheuttaa noin 5–7 prosentille vauvoista, Mehiläisen lastenlääkäri Maria Enlund-Cerullo kertoo.

Sammaksen oireita ovat yleensä vaaleat, usein paksuhkot läiskät tai katteet kielessä sekä suun limakalvoilla, poskien sisäpinnoilla ja kitalaessa. Joskus katteiden alla oleva limakalvo on ärtynyt, punoittava ja turvonnut.

Jos vaaleaa katetta on ohuelti vain kielessä ja limakalvot ovat normaalin näköiset, kate liittyy todennäköisesti maidon juomiseen.

Sammasta voi hoitaa kotikonstein

Lievissä tapauksissa sammas voi parantua itsestään tai vedellä puhdistamalla.

– Jos sammas ei lähde muutamassa päivässä, sitä voi kokeilla hoitaa sivelemällä ärtyneitä limakalvoja esimerkiksi puolukka- tai sitruunamehulla.

Lisäksi kannattaa pestä ja keittää lelut, tutit ja tuttipullot. Jos niihin nimittäin jää hiivakasvua, sammas voi uusiutua.

Myös äiti saattaa tarvita hoitoa, sillä sammas voi tarttua rintoihin.

– Imetetyillä vauvoilla hiivasieni voi tarttua myös äitiin ja äidistä takaisin vauvaan. Mikäli äidin rinnanpäät ovat ärtyneet, punoittavat tai erittävät, kannattaa äidin tilanne arvioida ja hoitaa.

Kuten vauvan suun limakalvoille, myös äidin rinnanpäihin voi sivellä puolukka- tai sitruunamehua.

Sammas voi vaatia lääkärikäyntiä

Jos sammas ei lähde kotihoidolla, vauvan suu on selvästi kivulias tai sammas vaikeuttaa syömistä, on hyvä käydä lääkärissä.

Erityisesti alle neljän kuukauden ikäisillä vauvoilla sammas ­– ja siitä mahdollisesti johtuva huonontunut syöminen – voi vaikuttaa yleisvointiin ja nestetasapainoon.

­– Vaikka sammas on yleensä vaaraton, on lääkärin arvio suositeltavaa, jos vauva on sairaan oloinen tai hänellä on kuivumiseen viitaten esimerkiksi virtsamäärien selvää vähenemistä.

Tarvittaessa sammasta hoidetaan lääkärin määräämillä paikallisilla lääkkeillä.

Yli vuoden ikäisellä sammas voi liittyä puolustusjärjestelmän ongelmiin

Sammas on yleisintä alle vuoden ikäisillä lapsilla, ja eniten sitä esiintyy ensimmäisten elinkuukausien aikana. Ennenaikaisesti eli ennen raskausviikkoa 37 syntyneillä vauvoilla sammas on yleisempää kuin muilla.

– Ajatellaan, että sammaksen esiintyminen vauvaiässä liittyy vauvalla vielä kehittymässä olevaan immuunijärjestelmään.

Sammasta esiintyy joskus myös vanhemmilla lapsilla tai aikuisilla, esimerkiksi antibioottikuurien jälkeen tai astman hoidossa käytettävään lääkehoitoon liittyen.

– Isommilla lapsilla tai aikuisilla toistuvat hiivatulehdukset voivat liittyä puolustusjärjestelmän ongelmiin. Tämän takia lääkärin arvio voi olla tarpeen, jos sammasta on toistuvasti vielä yli vuoden iässä ja erityisesti, jos lapsella on myös muita sairauden oireita.

Lue lisää: Osaatko vauvanhoidon perusteet? Tässä tärkein tietopaketti vauvan tullessa taloon

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X