Vauvan terveys 14.08.2023

Suurikokoisia vauvoja on syntynyt vähemmän viime vuosina – tällaisia vaikutuksia sillä voi olla

Suuri syntymäpaino voi lisätä riskiä vauvan syntymässä saamille vaurioille.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Vastasyntyneiden syntymässä saamat vauriot ovat vähentyneet Suomessa. Asia käy ilmi lääketieteen lisensiaatin Maija Kekin väitöstutkimuksesta, jossa tarkasteltiin muun muassa syntymävaurioiden yleisyyttä ja niille altistavia riskitekijöitä.

Syntymävaurioiden kokonaismäärä puolittui tutkimusjakson aikana. Yksittäisistä vauriotyypeistä eniten vähenivät solisluun murtumat ja hartiapunoksen vauriot.

Solisluun murtumat lukeutuvat yleisimpiin syntymävaurioihin. Muita tavanomaisimpia vaurioita ovat muun muassa pinnalliset pään alueen verenpurkaumat ja olkahermopunoksen vauriot.

Vaikka vakavat syntymävauriot ovat Suomessa olleet verrattain harvinaisia, on kaikenlaisten syntymävaurioiden väheneminen ylipäätään hyvä merkki.

– Vastasyntyneen syntymävaurio voi aiheuttaa perheelle huolta, lapselle kipua tai esimerkiksi käden toiminnan ongelmia. Siksi aiheen tutkiminen onkin tärkeää, Kekki painottaa tiedotteessa.

Lue myös: Kuinka paljon painaa Suomen suurin 2010-luvulla syntynyt vauva?

Vaurioiden vähentymistä selittänee ainakin muutama tekijä

Lapsen suuri syntymäpaino ja odottajan ennen raskautta todettu diabetes lisäsivät riskiä syntymävauriolle.

Myös synnytyksissä, joissa lapsen hartioiden ulosautto oli ollut vaikea tai joissa oli tarvittu imukuppiavustusta, todettiin vaurioita useammin kuin tavallisissa alatiesynnytyksissä.

– On kuitenkin tärkeää muistaa, että kaikki syntymävauriot eivät ole ennakoitavissa tai estettävissä. Syntymävaurioita todetaan myös ongelmattomasti sujuneiden synnytysten jälkeen.

Tutkimuksessa käytettiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämien Syntyneiden lasten rekisterin ja Terveydenhuollon hoitoilmoitusrekisterin tietoja. Aineistossa olivat mukana kaikki Suomessa vuosina 1997–2017 elävänä syntyneet lapset ja heillä todetut syntymävauriot.

– Kattava ja luotettava rekisteriaineisto mahdollistaa tällaisten harvinaisten asioiden tutkimisen. Vastaavanlaista kansallista selvitystä vastasyntyneiden syntymävaurioista ei ole aiemmin tehty, Kekki kertoo.

Maija Kekin väitöskirja Neonatal birth injuries tarkastetaan perjantaina 18. elokuuta Tampereen yliopistossa.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X