Vauvan terveys 24.09.2018 Päivitetty 13.08.2019

THL uudisti ohjeet: Osalle vauvoista vähemmän D-vitamiinia kuin ennen – Katso, muuttuiko suositus sinun vauvallasi!

Vauvojen D-vitamiinilisän suositusta muutettiin yksilöllisempään suuntaan: Nyt vauvan ravinto vaikuttaa käyttösuositukseen. Katso, paljonko vauvasi tarvitsee D-vitamiinia uuden suosituksen mukaan.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

D-vitamiinilisien käyttösuositukset vauvoille muuttuvat, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Uusi D-vitamiinisuositus astuu voimaan heti.

Aiemmin kaikille vauvoille ruokavaliosta riippumatta suositusannos D-vitamiinia on ollut 10 mikrogrammaa vuorokaudessa. Uuden annosteluohjeen mukaisesti vauvoille annetaan D-vitamiinilisää yksilöllisesti sen mukaan, onko vauva täysimetetty vai saako hän ravinnokseen äidinmaidonkorviketta tai vieroitusvalmistetta.

Uusille suosituksille on tarvetta, sillä uusien EU-säädösten mukaisesti äidinmaidonkorvikkeiden sekä vieroitusvalmisteiden D-vitamiinipitoisuuksia nostetaan. Päivitetyllä käyttösuosituksella halutaan varmistaa, että vauvat saavat D-vitamiinia riittävästi, mutta eivät liikaa.

Ensimmäisiä uusien pitoisuuksien mukaisia äidinmaidonkorvikkeita tulee kauppoihin Suomessa tämän syksyn aikana.

Uusi D-vitamiinisuositus vaihtelee

Uudet suositukset D-vitamiinilisän käytöstä vaihtelevat suuresti riippuen siitä, mitä vauva saa ravinnokseen. Vauvoille suositellaan annettavaksi nestemäistä D-vitamiinivalmistetta, sillä sen saa annosteltua tarkemmin kuin suihkeen.

Enemmän D-vitamiinia sisältävät korvikkeet kauppoihin syksyn aikana

Uusi suositus on voimassa heti ja sitä sovelletaan kaikilla lapsilla samalla tavalla riippumatta siitä, ovatko lapsella käytössä olevat äidinmaidonkorvikkeet tai vieroitusvalmisteet nykyisten vai uusien D-vitamiinipitoisuuksien mukaisia.

Aiemmin äidinmaidonkorvikkeiden D-vitamiinipitoisuus oli 1,5–2,5 mikrogrammaa /100 kilokaloria. Uuden EU-asetuksen mukaisesti se on  2,0–2,5 (enintään 3) mikrogrammaa /100 kilokaloria.

Ensimmäiset uusien pitoisuuksien mukaiset tuotteet ovat kaupoissa tänä syksynä, mutta kaikkien kaupoista löytyvien tuotteiden tulee olla uuden säädöksen mukaisia viimeistään kesäkuussa 2020.

Lähde: THL

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X