Vauvan terveys 21.10.2021 Päivitetty 22.10.2021

Voiko vauvojen ”supernukuttaja” valkoinen kohina eli white noise ollakin vaaraksi pienokaiselle? Minimoi riski näin

Jos vauvalle soittaa valkoista kohinaa nukkumisen helpottamiseksi, on syytä tarkkailla kohinan äänenvoimakkuutta.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

White noise eli valkoinen kohina on nimensä mukaisesti kohisevaa ääntä, joka voi auttaa vauvaa nukahtamaan helpommin ja nukkumaan yhtenäisemmin. Kohinan teho perustuu siihen, että äänimaisema muistuttaa etenkin vastasyntynyttä kotoisista kohtuolosuhteista.

Lue myös: Sikiö kuulee jo raskauden puolesta välistä lähtien – Miten vauva kuulee kohdussa?

Samalla kohina voi peittää alleen muuta mekkalaa, johon vauva saattaisi muuten herätä.

Kohinalla on kuitenkin kääntöpuolensa: vauva voi jäädä siihen koukkuun, jolloin nukahtaminen ei enää ilman rauhoittavaa ääntä suju.

Tätä vakavampaa on tosin se, että white noise -äänen huolimaton soittaminen voi altistaa vauvan kuulovauriolle.

Valkoinen kohina voi olla liian kovalla

Yhdysvaltalainen Emily Oster, joka tunnetaan menestyneenä vanhemmuusguruna ja taloustietelijänä, kirjoittaa Parent Data by Emily -sivustollaan osan white noise -laitteista olevan hämmästyttävän kovaäänisiä.

Oster huomauttaa, että 85 desibelin melulle ei ole suositeltavaa altistua pitkäksi ajaksi. Tutkimuksessa, johon hän viittaa, kuitenkin selvisi osan laitteista kohisevan 85 desibelin lukemissa tai jopa sen ylittävällä voimakkuudella.

Lue myös: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto varoittaa unipesästä, jossa on pitkät nyörit ja ilmiselvä kuristumisvaara – ei voi poistaa markkinoilta

Myös suomalaisissa suosituksissa todetaan, että kuulovaurion riski on todennäköinen, jos 85 desibelin melulle altistuu toistuvasti kahdeksan tunnin ajaksi kerrallaan.

– Pienen vauvan kuulo on hyvin herkkä koville äänille, kertoo viestinnän asiantuntija Annette Fagerström Kuuloliitosta.

Kuuloliitolla ei ole tarkkaa tietoa white noise -laitteiden vaarallisuudesta. Fagerström kuitenkin vahvistaa, että jos 85 desibeliä ylittyy, voi kuulo olla vaarassa.

– On hyvä, että lapsi totuttautuu erilaisiin ääniympäristöihin, mutta jatkuvaa melua tulisi välttää. Arjen melua tulisi mieluummin vähentää, ei keinotekoisesti lisätä.

Tarkista äänenvoimakkuus näin

Läpi yön soiva valkoinen kohina koetaan monissa vauvaperheissä hyödylliseksi, mutta sopivaa äänenvoimakkuutta voi olla vaikeaa arvioida ilma apuvälineitä – oli kyse sitten white noise -laitteesta tai mobiililaitteelta soitettavasta tallenteesta. Asia on onneksi helposti ratkaistavissa, Oster lohduttaa.

Vanhempien kannattaa ladata kännykkäänsä sovellus, joka mittaa kohinan äänenvoimakkuutta. Volyymia voi säätää tulosten pohjalta sopivaksi.

Jos äänenvoimakkuutta ei voi jostain syystä muuttaa, kohinaa soittavan laitteen voi sijoittaa kauemmaksi vauvan nukkumapaikasta. Vauvan pediltä voi sitten mitata, josko ääni olisi sopivalla tasolla, Oster opastaa.

Lue myös: Heräileekö vauvasi jatkuvasti öisin? Kokeile unikouluttajan vinkkejä

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X