Vauvan hampaiden pesu kannattaa aloittaa aikaisin

Teksti Elisa Hurtig
Kuvat Colourbox
Aloita lapsen hammashoito jo ennen ensimmäistä hammasta

Vauvan hampaita pitää pestä, vaikka ne eivät ole vielä puhjenneetkaan. Valitse hammasharja oikein ja vaihda se kerran kolmessa kuukaudessa.

Valitse hammasharja oikein

Anna vauvan totutella hammasharjaan jo ennen kuin hänellä on hampaita. Huolehdi kuitenkin, että harjanvarsi on turvallinen: liian pitkä varsi saattaa työntyä vahingossa kurkkuun. Harjat, joiden varsi toimii puruleluna, ovat tähän tarkoitukseen sopivia. Voit itse hieroa vauvan ikeniä varovasti harjaosalla.

Lue: Tunnista koliikki ja auta vauvaa.

Pese hampaat kaksi kertaa päivässä

Vaikka vauvan suussa olisi vasta yksi hammas, se tulisi harjata kaksi kertaa päivässä. Suuhygieniatottumukset opitaan toiseen ikävuoteen mennessä. Sen vuoksi puhdistuksesta on tärkeää tehdä rutiini mahdollisimman varhain. Kolmevuotiaaksi asti pesuun riittää pieni riisijyvän kokoinen fluoria (1000ppm) sisältävä hammastahnanokare kerran päivässä.

Keskustele: Vinkkejä vauvan hampaidenpesuun.

Uusi hammasharja 3 kuukauden välein

Jos lapsi pureskelee harjaa, harjakset alkavat sojottaa eri suuntiin. Osta silloin uusi harja. Muutoin vaihtoväli on kolme kuukautta.

Lue: Näin aloitat sormiruokailun vauvalle.

Nosta ylähuulta

Harjaa hampaat lapsen kanssa yhdessä, sillä lapsi oppii vanhemman esimerkin avulla. Vanhempien tehtävä on viimeistellä harjausjälki. Hampaat voi pestä seisomalla vastakkain, sylikkäin tai vaikka lapsi makuuasennossa. Nosta lapsen ylähuulta, jotta näet hampaat hyvin. Huomioi erityisesti puhkeamassa olevien hampaiden purupinnat.

Älä pelottele

Tee harjaushetkestä lapselle mieluinen rutiini. Kuulostele lastasi: kannattaako hänelle kertoa hammaspeikoista vai esimerkiksi pöpöistä, jotka pitää puhdistaa hampaista. Älä pelottele lastasi turhaan rei’illä tai hammaslääkärin poralla. Jordan on lanseerannut hampaidenpesulaulun, jonka tahdissa hampaat voi harjata. Laulu kestää kaksi minuuttia, eli niin pitkään kuin hampaita pitää harjata.

Lue: 7 periaatetta, joista sinäkin vanhempana joudut luopumaan.

Ksylitolipastilleja kannattaa käyttää

Ksylitolituotteita voi alkaa käyttää heti, kun ensimmäinen hammas on puhjennut. Ksylitolipastilli on hyvä ottaa jokaisen ruokailuhetken päätteeksi. Pienimmille lapsille on tarjolla ensipastilleja, jotka liukenevat nopeasti suussa jauhoisen koostumuksensa vuoksi. Pastillit voivat aiheuttaa vatsavaivoja, joten niiden käyttö tulisi pitää kohtuudessa.

Lue lisää: Hampaiden puhkeaminen ja pienen lapsen hampaidenhoito

Asiantuntijana hammaslääkäri Jasmine Ben-Ami

Kommentit

1 kommenttia
Avatar

Muuten hyvä mutta fluoria ei todellakaan tarvitse lapsi eikä aikuinen!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä