Vauvan terveys 21.01.2024 Päivitetty 22.01.2024

Sikiön hikkaaminen alkaa jo kohdussa ja jatkuu koko vauvavuoden – mistä vauvan hikka kertoo?

Vauva hikkaa usein, mutta tiesitkö, että hikkaaminen alkaa jo sikiöaikana kohdussa? Selvitimme, mistä vauvan ja sikiön hikka kertovat.

Teksti
Eeva Pettersson

Vauvan hikka on monen perheen jokapäiväinen ihmetyksen aihe. Joskus odottava äiti on jopa jo raskausaikana saattanut tuntea sikiön liikkuvan rytmikkäästi vatsassa. Tämä voi hämmentää raskaanaolevaa, mutta vaiva on vaaraton ja ohimenevä: kyseessä on sikiön hikka.

Mistä vauvan hikka johtuu ja pitääkö sille tehdä jotakin? Entä miksi sikiön hikka vaivaa jo kohdussa?

Mitä hikka on ja mistä se johtuu?

Lyhykäisyydessään vauvan hikka, eli nikotus on pallean äkillinen supistustila.

Pallea on sisäänhengityslihas, joka erottaa keuhkot vatsaontelosta. Joskus pallean supistelu voi johtaa hallitsemattomaan ja voimakkaaseen sisäänhengitykseen.  Tällöin hengitysrytmi sekoittuu ja alamme hengittää ulos tahtomattamme silloin, kun pitäisi hengittää sisään. Samalla äänihuulet sulkeutuvat, josta johtuu hikalle ominainen ääni.

Hikan perimmäistä syytä ei tunneta, mutta sen voi laukaista muunmuassa ruokatorveen tai mahalaukkuun kohdistuva ärsytys kuten liiallinen tai hyvin nopea syöminen, ilmavaivat tai mahahapon nouseminen ruokatorveen refluksitaudissa.

Sikiön hikka valmistaa keuhkoja

Joskus raskaana olevat äidit voivat tuntea vatsanpeitteellä rytmikästä liikehdintää. Kyseessä on sikiön hikka, jonka yleensä odottava äiti tuntee raskauden viimeisellä kolmanneksella. Hikan erottaa melko selvästi sikiön muusta liikehdinnästä, kuten potkuista ja venytyksistä: se on tasainen ja rytmikäs, aivan kuten hikka meillä kaikilla muillakin.

Hikka ei ole sikiölle haitaksi, vaan nikottelu auttaa keuhkoja valmistautumaan hengitykseen. Kun sikiö nikottelee, sen pallea puristuu kasaan ja keuhkotilavuus kasvaa. Sikiö voi myös saada hikan nielaistuaan lapsivettä.

Odottava äiti ei voi tehdä sikiön hikalle mitään muuta kuin odottaa rauhassa sen loppumista. Koska sikiön hikka eon vaaratonta, kannattaakin vain pysähtyä nauttimaan pienokaisen ihmeellisestä liikehdinnästä.

Raskaana oleva nainen erottaa helposti hikan sikiön muusta liikehdinnästä.

Vauvan hikka on yleinen kiusa

Hikka on yleinen vauvan yleinen vaiva. Etenkin alle pulivuotisilla vauvoilla hikka on varsin normaali ilmiö. Tarkkaa syytä vauvojen nikottelulle ei ole, mutta yksi syy löytyy hermoston kypsymättömyydestä: hermosto kontrolloi kaikkia kehomme lihaksia. Palleahermon ärsyyntyminen voi aiheuttaa tahatonta pallean supistumista, mikä johtaa nikotteluun.

Imetyksellä on iso merkitys hikan syntymisessä erityisesti vastasyntyneiden vauvojen kohdalla. Hikan välttämiseksi olisi tärkeää imettää vauvaa silloin kuin vauva ei ole liian nälkäinen ja levoton. Näin ylimääräisen ilman pääsyä vatsaan voidaan ehkäistä.

Vauvan hikka voi johtua myös liiallisesta tutin imeskelystä ja tuttipullon liian suuresta tai pienestä tuttiosasta. Itkuisella ja vatsavaivaisella vauvalla on usein kireä pallealihas, mikä myös voi lisätä nikottelua. Syitä vauvan nikotteluun voi etsiä myös kehittymättömästä ruoansulatusjärjestelmästä, sillä nimenomaan ruoansulatushäiriöt stimuloivat palleaa liikaa, ja seurauksena saattaa olla hikka.

Miten helpottaa vauvan hikkaa?

Hikan hoitamisesta ei yleensä tarvitse olla huolissaan. Vauvan hikka lähtee yleensä aivan yhtä odottamattomasti kuin se on ilmestynytkin.

Mikäli hikkaa esiintyy silloin kun vauva imee, kannattaa kokeilla vauvan asennon vaihtamista ja röyhtäyttämistä. Mikäli vauva syö liian suurella ruokahalulla, olisi hyvä lopettaa imettäminen ja odottaa vauvan rauhoittumista, jotta vatsaan ei mene ilmaa. Imetyksen jälkeen vauva on hyvä pitää pystyssä liiallisen ilman poistamiseksi. Kireään pallealihakseen voi saada apua myös vauvahieronnasta.

Pienet vauvat nikottelevat usein.

Vain hyvin harvoin hikka pitkittyy. Lastenlääkärin puoleen kannattaa kuitenkin kääntyä harvinaisissa tapauksissa, joissa hikka aiheuttaa vauvalle voimakasta itkua tai hikka jatkuu yrityksistä huolimatta hyvin pitkään.

Vauvan ja sikiön hikka on siis yleinen, mutta vaaraton vaiva.

Lähteet: Terveyskirjasto

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X