Vauvan terveys 22.10.2022 Päivitetty 05.04.2024

Ethän rapsuta vauvasi päälaen karstaa kuivana?

Tiukasti päänahassa kiinni oleva karsta voi tuntua iljettävältä, mutta sen hoitamisessa olisi tärkeää huomioida muutama seikka.

Teksti
Saana Sjöblom-Hasselblatt
Kuvat
iStock

Vauvan päälaelle voi ilmestyä muutaman viikon iässä kellertävää tali-ihottumaa eli karstaa. Karsta on vauvaikäisillä hyvin yleistä, mutta vaaratonta.

Karsta on peräisin vauvankinasta, eli jo kohdussa iholle muodostuneesta rasvaisesta suojakalvosta sekä päänahan eritteistä. Se muodostuu kuolleista ihosoluista ja talirauhasten erittämästä rasvasta.

Karsta on lähtökohtaisesti harmitonta eikä sitä ole pakko hoitaa mitenkään, jos lapsi ei kärsi siitä. Pääasiassa se on vain esteettinen vaiva.

Monesti niillä vauvoilla, joilla on paljon hiuksia, on karstaakin enemmän kuin kaljupäisillä vauvoilla. Toisille lapsille karstaa ei tule lainkaan.

Lue myös: Osaatko vauvanhoidon perusteet? Tässä tärkein tietopaketti vauvan tullessa taloon

Karstaa ei saa yrittää poistaa kuivana

Joillakin vauvoilla voi olla päässä paksukin kerros lohkeilevaa, kellertävää karstaa. Lähtökohtaisesti isokaan määrä karstaa ei kuitenkaan ole vaarallista lapselle.

Yleensä karsta katoaa itsestään, mutta se voi viedä aikaa. Jos näin ei kuitenkaan käy tai päänahka kutiaa, karstaa voi pehmittää hieromalla siihen hellästi öljyä tai perusvoidetta. Hieroa voi sormenpäillä tai pehmeällä hiusharjalla.

Öljyn tai voiteen voi antaa halutessa vaikuttaa karstaan yönkin yli, ja harjata varovasti uudelleen sitten, kun karsta on pehmentynyt. Jos päänahka vaikuttaa ärtyneeltä, siihen voi laittaa hydrokortisoniakin.

Karstaa ei kuitenkaan tule rapsuttaa kuivana, koska se voi rikkoa vauvan ohutta ihoa.

Lue myös: Ihottumaa, hilseilyä, kuivuutta? Näin hoidat vauvan ihoa

Vaikeampi karsta kannattaa tarkistuttaa

Kuiva karsta voi jäädä päänahkaan kiinni lujastikin. Sitä kannattaa käydä näyttämässä lastenneuvolassa tai lääkärissä siinä tapauksessa, jos vauvan hiuspohjan alue alkaa punoittaa, tulehtua tai hilseillä.

Kyseessä voi olla mahdollisesti vaikka psoriaasi.

Yleensä karstaa ei joudu kuitenkaan hoitamaan lainkaan, ja esimerkiksi leikki-ikäisillä karstan ilmeneminen on jo hyvin harvinaista. Monet neuvolatyöntekijät eivät ole törmänneet karstaan leikki-ikäisillä välttämättä koskaan.

Karsta ei ole kuitenkaan mahdotonta leikki-ikäisellä. Siinä iässä erotusdiagnostiset vaihtoehdot on kuitenkin hyvä ottaa huomioon: tästä syystä leikki-ikäisen päänahan ihomuutokset on hyvä käydä arvioimassa aina lääkärin vastaanotolla.

Lue myös: Syntymähiukset irtoavat monilta vauvoilta, ja tässä on syy siihen

Lähteet: Neuvolalääkärin haastattelu, Yle, Yliopiston Apteekki

Lue myös

Kommentit (1)

Sano tuo Tikkurilan neuvolalle. Siellä vauvakarsta on äidin syytä.

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X