Vauva 15.04.2023 Päivitetty 29.05.2023

Vauvoille annetaan nyt aivan tietynlaisia nimiä – nämä nimitrendit pitävät pintansa

Tämän hetken suosituimmissa lasten nimissä on havaittavissa selkeitä trendejä.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Lasten suosituimmat etunimet vuonna 2022 olivat Olivia ja Leo. Digi- ja väestötietoviraston julkaisemalta suosituimpien nimien listalta on myös pääteltävissä, millaisia nykyajan trendinimet ovat.

Lue myös: Tässä ovat vuoden 2022 suosituimmat nimet

Poimimme viisi havaintoa vuoden 2022 suosikkinimistä. Nämä ovat tämän hetken nimitrendit:

1. A-kirjain nousee jälleen – E-kirjain suosittu pojilla

Olivia syrjäytti vuonna 2021 nimisuosikkien kärjestä Ainon, joka oli suosituin tyttöjen ensimmäinen nimi vuosina 2019 ja 2020. Vuoden 2021 tilastossa Aino pitää kuudetta sijaa, mutta vuonna 2022 Aino kipusi taas kärkisijoille ja on kyseisen vuoden toiseksi suosituin tyttöjen ensimmäinen nimi.

Kolmantena tulee Aada, joka oli vuonna 2021 sijalla 8.

Etenkin poikien nimissä jyllää nyt E-kirjain: se esiintyy seitsemässä kymmenestä suosituimmasta nimestä. Poikien top 20 -listalla E-kirjain puolestaan löytyy kymmenestä nimestä.

2. Lasten trendinimet ovat äänneasultaan pehmeitä

Aada, Eeli, Noel… Vuoden 2022 suomenkieliset trendinimet kuulostavat korvaan pehmeiltä. Tyttöjen nimien kärkikymmenikköön ei mahdu yhtäkään r-kirjainta, ja top 20 -listassakin r-kirjain löytyy vain yhdestä, Kertusta (17. sija).

Poikienkin osalta r-kirjan on vain yhdessä kärkikymmenikön nimessä, Oliverissa. Se oli vuonna 2022 neljänneksi suosituin pojan nimi.

3. Luontoaiheiset nimet yhä suosittuja tytöillä

Tyttöjen suosituimmista nimistä moni viittaa tavalla tai toisella luontoon. Vuoden 2021 ykkösnimen Olivian lisäksi Lilja, (4. sija), Isla (6. sija) ja Helmi (7. sija) kuuluvat kärkikymmenikköön.

Top 20 -listalla tyttöjen nimissä luontoon viittaa jopa kahdeksan nimeä. Aiempien vuosien tilastoissa vilahdelleet Aava, Pihla, Viola ja Hilla olivat suosittuja myös vuonna 2022.

Lue myös: Kaisli, Elo tai Viima? Katso 20 x kauneimmat harvinaiset luontonimet tytöille ja pojille!

4. Nimet ovat yksilöllisempiä kuin koskaan

Hajonta nimissä on suurempaa kuin aiempina vuosikymmeninä.

Esimerkiksi 1960- ja 1970-luvuilla jopa yli seitsemän prosenttia ikäluokasta saattoi saada saman ensimmäisen etunimen, Digi- ja väestötietovirasto tiedottaa. Tällaisia supernimiä olivat esimerkiksi Mika ja Sari.

Nyt nimistä suosituimmat kattavat alle kaksi prosenttia ikäluokasta.

Lue myös: Nimipäivä on kalenterissa, vaikka Nyyrikki ei ole enää ehkä kenenkään etunimi – katso harvinaisimmat nimipäivien sankarit

5. Menneisyys ja kansainvälisyys kiinnostavat

Viime vuosien tapaan 1900-luvun alun nimet olivat vuonna 2022 suosittuja. Muun muassa ykkösnimi Leo, toiselle sijalle yltänyt Väinö ja kolmatta sijaa pitävä Eino ovat perinteisiä, vanhoja nimiä.

Toisaalta kärkinimiin sisältyy paitsi historian havinaa, myös kansainvälistä tuulahdusta. Monet vanhemmat antavat lapsilleen nimiä, jotka tunnetaan muuallakin maailmassa. Esimerkiksi Emma, Emil ja Hugo ovat meilläkin suosittuja.

Lue myös: Vanhat nimet 100 vuoden takaa, joita annetaan nyt syntyville vauvoille

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X