Vauvahaaveet 27.07.2019 Päivitetty 13.08.2019

Etkö keksi lapsen nimeä? Tässä 20 000 ehdotusta! Jättimäisessä nimipankissa Inni, Karlotta, Lumituuli, Anakin, Roihu, Änäs, Velimies...

Kaikkien aikojen nimipankki ei lopu kesken. Vähän tunnettu nimiraamattu päivittyy jatkuvasti – suomalaiseen etunimilistaan pääsevät uudet, viidellä kansalaisella esiintyvät nimet.

Teksti
Natalia Kisnanen

Mietitkö parasta aikaa kuumeisesti nimeä lapsellesi? Vai kuulutko niihin, jotka ovat hurahtaneet nimiharvinaisuuksien bongailuun ja suosikkinimilistojen selailuun?

Väestörekisterikeskuksesta löytyy uteliaille nimifaneille todellinen aarre: avoin data kaikkien elossa olevien suomalaisten etunimistä! Tiedostosta näkee kertaselauksella tuhansia ja taas tuhansia nimivaihtoehtoja, jotka Suomessa on käytössä. Vähän tunnettu tietokanta ilmestyi kaiken kansan selattavaksi jo 2014 ja se päivitetään kahdesti vuodessa.

Selattavana ovat kaikki nimet, joilla on ainakin viisi kantajaa hengissä, Suomessa tai ulkomailla, kunhan kansalaisuus on Suomen. Tietosuojasyistä tätä harvinaisempia nimiä ei ole mukana.

Kaiken kaikkiaan naisen nimiä on mukana avoimessa datassa 11 904 ja miehen nimiä 9 150.

Datasta voi tarkastella joko kaikkia etunimiä tai vain ensimmäisiä etunimiä, sukupuolen mukaan.

Esim. nämä nimet on 30 suomalaisella sukupuolensa edustajalla:

  • Eiri, Viviane, Tahiti,
  • Janitta, Ninetta, Tähkä,
  • Merilla, Muna, Seila,
  • Kassu, Valerius, Ruu,
  • Äänis, Arlo, Solmu,
  • Franklin, Jussipekka, Vihtor

Yleisimmät riittävät pitkälle

Naisia, joilla on alle 100 etunimikaimaa, on Suomessa listan mukaan yli 116 000. Listalla on lähes 7 000 erilaista etunimeä, jota kantaa Suomessa alle sata naista. Silti yleisimpien Tuulan, Annen, Päivin ja Ritvan kaimoja on enemmän – yhteensä hurjat 122 300.

Miehissä Timo tai Juha on etunimenä yli 90 000:lla. Samaan aikaan erilaisia alle sadan mieskaiman nimiä on yli 5000, mutta yhteensä heitä on silti vähemmän kuin Timoja ja Juhia, 89 000.

Sukupolvien kokoerot tekevät nimien suosiokilvasta hivenen epäreilun. Nimi Jari oli 60-luvulla niin yleinen, että sen sai parhaimmillaan ensimmäiseksi etunimekseen lähes joka kymmenes suomalaispoika. Silti Jareja on elossa “vain” 38 200.

Kaikkien aikojen suurimman suomalaisten ikäluokan muodostivat ne, jotka syntyivät 1947. Silloin yleisin nimi oli Matti, ja Matteja onkin yhä elossa 44 000, siis paljon enemmän kuin Jareja. Siitäkin huolimatta, että niin moni vuoden 1947 lapsi on jo menehtynyt.

80-luvulla joka luokalla oli yksi tai useampi Jani. Nimi kalskahti tuoreelta, se tuli nimipäiväkalenteriin vasta 1973 ja nousi nopeasti räjähdysmäiseen suosioon ensimmäisenä etunimenä. Koska Janit kumminkin syntyivät aiempaa pienempiin ikäluokkiin – Janeja on nyt vain puolet siitä mitä Matteja, 22 900.

Nuorimmissa ikäluokissa suosikkinimien suosiota nakertaa myös harvinaisten, jopa ainutlaatuisten nimien trendi.

Viime vuoden suosituin ensimmäinen etunimi Eeli jää Janinkin varjossa pikkutekijäksi 3 300 kantajallaan. Vuoden 2018 naisten sarjan voittaja Eevi pärjää vähän paremmin, sillä Eevejä löytyy  4 900.

Nämä nimet on 100 suomalaisella sukupuolensa edustajalla:

  • Irja-Liisa, Caterina, Zoe,
  • Noor, Henniina, Aleksia,
  • Tarvo, Frederick, Ananias,
  • Runo, Willy, Jordan

Sama nimi, monta kirjoitusasua

Maria on paitsi Suomen yleisin, myös maailman yleisin naisen nimi. Suomessa se on erityisen suosittu toisena tai kolmantena nimenä. Ensimmäisenä etunimenä se esiintyy yli 20 000 kertaa, länsieurooppalaisella muodolla Marie lähes 1 000 kertaa. Mariameja, Maryameja ja Maryamoita elää yli 700. Ja oikeastaanhan Marioihin pitäisi laskea mukaan vielä Marjatat, Mairet, Maryt, Marijat…

Maailman yleisin miehen nimi on puolestaan islamin perustajaprofeetan nimi. Britanniassa Mohammed on jo yleisin miehen nimi, mutta suomalaisessa nimitilastossa ei kärkeä hätyytellä. Tämä johtuu kuitenkin vain siitä, että nimellä on lukuisia eri kirjoitusasuja!

Kun lasketaan kaikki Suomen Mohammedit, Mohamedit, Muhammedit, Muhamedit, Mohamudit, Muhammadit, Muhamadit, Mohammadit, Mohamadit sekä vielä turkkilaisen kirjoitusasun mukaisesti Mehmetit, heitä onkin jo 2 800. Näissä laskuissa ovat mukana pelkästään ensimmäiset etunimet! Toisena nimenä Mohammed eri kirjotusasuissaan on myös yleinen ja sitä tapaa tytöilläkin, koska monessa islamilaisessa kulttuurissa nainen saa toiseksi nimekseen isänsä etunimen.

Testaa myös: Kaksplussan nimikone ehdottaa valintojesi perusteella sopivimmat nimet!

Kristittyjen maahanmuuttajataustaisten nimet saattavat olla meillä vanhastaan käytössä sellaisinaan, eivätkä ne siksi aina näy nimitilastoissa. Mutta jos etsimme Suomen nimidatasta vaikkapa Moskovan vauvojen yleisimpiä etunimiä, joukosta erottuvat venäläisinä ainakin Mikhail/Mihail (Suomessa 410) sekä Anastasia/Anastasija (Suomessa 680). Nikolai on yli 500:n suomalaisen ensimmäinen etunimi, mutta Nikolai on käytössä supisuomalaisillakin ortodokseilla.

Aasialaistaustaisten perheiden lapsilla on taas käytössään niin laaja etunimivalikoima, että harvalla buddhalaisella tai hindulaisella nimellä on yli viittäkään kantajaa Suomessa. Esimerkiksi Intiassa huippusuosittuja nimiä Priya, Kavita ja Radha tai Rahul, Raj ja Aarav näkyy tilastoissa vain alle 20 tai jopa alle 10 kutakin.

Apuna datan analysoinnissa on ollut Kotuksen nimistöasiantuntija Petra Saarnisto.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X