Hedelmällisyys 26.02.2019 Päivitetty 28.08.2023

Suomalaislääkärit eivät usko kuukupin parantavan mahdollisuuksia tulla raskaaksi

Maailmalla kiertävän trendin mukaan kuukupin avulla voisi parantaa raskaaksi tulon mahdollisuutta. Suomalaislääkärit eivät ole asiasta yhtä vakuuttuneita.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Kirjoitimme aiemmin uudesta netissä leviävästä trendistä, jonka mukaan kuukupin avulla voi parantaa mahdollisuuksia tulla raskaaksi.

Jutussa esitelty teoria perustuu siihen, että siittiöt eivät pääse valumaan ulos emättimestä, kun kuukuppi laitetaan paikoilleen sitä estämään. Teorian mukaan näin hedelmöittymisen todennäköisyys on suurempi.

”Kuukuppi ei päästä spermaa valumaan ulos emättimestä, jolloin se voi liikkua vain yhteen suuntaan eli kohti munasolua,” sanoi jutussa Parents-sivuston haastattelema naistenlääkäri Sherry Ross.

Teoria kuulostaa sinänsä aivan loogiselta, mutta toisaalta raskaaksi tulon nopeuttamiseen liittyy monia myyttejä, jotka eivät pidä paikkaansa.

Kysyimme kuukupista suomalaisilta lapsettomuuslääkäreiltä, eikä asia ole heidän mukaansa aivan niin yksinkertainen, kuin Ross sen on selittänyt.

Siittiöiden säilöminen ei hyödytä

Felicitas Mehiläisen asiantuntijalääkäreiden mukaan siitä, parantaako kuukuppi raskaaksi tulon mahdollisuutta, ei löydy lääketieteellisiä tutkimustuloksia suuntaan tai toiseen.

”Todennäköisesti kuukupin käytöstä ei ole hyötyä raskaaksi tulossa. Yleensä ajatellaan, että siittiöt, jotka pääsevät munasolut hedelmöittämään, menevät välittömästi kohdunkaulakanavaan”, Felicitas Mehiläisestä kerrotaan.

Vaikka terveet siittiöt pystyvät periaatteessa elämään kolme päivää, ei niiden pitäminen lähellä kohdunsuuta kuukupin avulla ole todennäköisesti vaivan arvoista. Asiantuntijalääkäreiden mukaan tämä johtuu siitä, että emättimen pH:ssa siittiöt kuolevat nopeasti.

Jotta hedelmöittyminen onnistuisi, olisi siemennesteen päästävä siirtymään munanjohtimiin ja hedelmöittämään munasolun mahdollisimman nopeasti.

Kuukuppi-metodia voi tietysti edelleen halutessaan kokeilla, sillä ei siitä toisaalta haittaakaan ole. Tieteelliseltä arvoltaan kuukuppiteoria on kuitenkin ehkä lähempänä vinkkejä siitä, missä asennoissa raskaaksi tuleminen onnistuu helpoiten. Joku voi vinkin avulla onnistuakin, mutta siitä on vielä hankala tehdä johtopäätöksiä siitä, oliko tietty asento tai kuukuppi todella se tekijä, jolla oli hedelmöittymisen onnistumisessa merkittävää vaikutusta.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X