Hedelmällisyys 11.03.2016 Päivitetty 28.08.2023

Näin mies voi parantaa hedelmällisyyttään – 4 vinkkiä

Lapsettomuus voi johtua sekä miehestä että naisesta. Kaikkiin hedelmällisyysongelmiin ei voi itse vaikuttaa, mutta pienillä muutoksilla voi testata, onko ongelma miehen elintavoissa ja siten hänen hedelmällisyydessään.

Teksti
Elisa Hurtig
Kuvat
123RF

Hedelmättömyys johtuu yhtä usein miehestä kuin naisesta. Hedelmättömyyden taustalla voivat olla rakenteelliset syyt, sairaudet tai seksuaaliongelmat. Aina selkeää syytä ei löydy. Silloin kannattaa kokeilla, voisiko omalla toiminnalla vaikuttaa hedelmällisyyteen. Elintapoja muuttamalla ei ainakaan menetä mitään.

Kokeile hyvinvointikirjailija Kaisa Jaakkolan vinkkejä. Muista kuitenkin kärsivällisyys: uusien siittiöiden kypsyminen vie 75 vuorokautta.

Lue lisää: Haaveiletko vauvasta? Vältä nämä virheet, jos haluat tulla raskaaksi

1. Kiinnitä huomiota ruokavalioosi

Miehen hedelmällisyys kärsii vitamiinien, mineraalien ja antioksidanttien puutteesta. Niitä saa eniten prosessoimattomasta ruoasta. Jos mielit isäksi, syö siis ruoka mahdollisimman alkuperäisessä muodossa, äläkä unohda vihanneksia. Niissä on runsaasti antioksidantteja, joiden saanti tekee hedelmällisyydelle hyvää.

Lue lisää: Näin parannat raskauden mahdollisuutta

2. Vähennä sokerin syöntiä

Sokeripitoinen ruokavalio aiheuttaa ennen pitkään insuliiniresistenssin, jolloin insuliinin teho heikkenee. Silloin siittiöiden on vaikea saada sokeria solujensa sisään. Tällöin keho tarvitsee entistä enemmän sokeria, jotta homma tulisi suoritetuksi. Insuliiniresistenssin myötä myös testosteronitaso laskee.

3. Vältä ylipainoa ja laihduta tarvittaessa

Liiallinen vartalon rasva aiheuttaa impotenssia ja häiritsee hedelmällisyyttä. Häädä liikakilot järkevästi ilman pikadieettejä.

Pyri polttamaan rasvaa painoharjoittelulla, sillä silloin kehonkoostumus muuttuu. Älä tuijota vaakaa: punttitreenin ja proteiinipitoisen ruoan vuoksi paino voi jopa kasvaa, mutta rasvaprosentti laskee. Voimaharjoittelu raskailla painoilla lisää myös testosteronin eritystä.

4. Kiinnitä huomio kemikaaleihin

Ympäristöestrogeenit eli xenoestrogeenit uhkaavat miehen lisääntymiskykyä. Ne ovat synteettisiä kemikaaleja, joilla on estrogeenin kaltaisia vaikutuksia elimistössä. Altistumista niille voi vähentää pienillä muutoksilla.

  • Useat muovituotteet sisältävät BPA:ta, joka vähentää miesten testosteronin esiaste androsteenidionin tuotantoa. BPA-altistusta voi pienentää välttämällä muovisten ruoka-astioiden kuumentamista, käyttämällä muovipullon sijaan teräksistä juomapulloa ja ostamalla kahvin kestokuppiin.
  • Parabeenit puolestaan ovat päivittäiskosmetiikassa käytettyjä säilöntäaineita. Ne voivat alentaa testosteronitasoa ja vaurioittaa siittiöiden DNA:ta. Parabeenittomia ihovoiteita, shampoita ja hiusaineita on hyvin saatavilla.
  • Ftalaatit tekevät muovista pehmeitä. Niitä käytetään kosmetiikassa ja muissa päivittäistarvikkeissa kuten suihkuverhoissa, leluissa, elektroniikassa, hiuslakassa, deodorantissa, vinyylilattioissa ja hajustetuissa tuotteissa. Mitä enemmän ftalaattia miehen virtsassa on, sitä vähemmän siinä on testosteronia ja siittiöt liikkuvat huonosti.
  • Homemyrkyt sisäilmassa voivat vaurioittaa miehen lisääntymiskykyä. Huono sisäilma aiheuttaa jatkuvaa väsymystä ja sairastelua. Oireet kannattaa ottaa tosissaan, sillä niillä on kauaskantoisia vaikutuksia koko terveyteen.

Lähde:  Kaisa Jaakkola: Reipas, Rakas Raskaus (Tammi)

Lue myös: Ovulaation merkit: Näin selvität, milloin ovuloit

Kokeile Kaksplussan ovulaatiolaskuria!

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X