Tulehduskipulääkkeet, ylipaino ja alkoholi voivat haitata hedelmällisyyttä – näin raskaaksi tulemista voi vauhdittaa
Yhdestä kuukautiskierrosta raskaaksi tulemisen todennäköisyys on noin 25 prosenttia. Hedelmällisyyttä ja raskauden alkamista edesauttavat monet tekijät, joihin voi itse vaikuttaa.
Perheenlisäystä suunnittelevien kannattaa huolehtia omasta hedelmällisyydestään hyvissä ajoin ennen raskausyrityksiä: esimerkiksi suotuisten elintapojen omaksuminen voi viedä aikaa. Myös siemennesteen laadun paranemisessa kestää 2–3 kuukautta.
Listasimme tavat, joilla raskaaksi tulemista on mahdollista edistää.
Normaalipaino ja terveellinen ruokavalio
Raskautta toivovien kannattaa pyrkiä normaalipainoon, sillä yli- ja alipaino heikentävät raskaaksi tulemisen todennäköisyyttä. Ylipainoisilla naisilla on usein ovulaatiohäiriöitä. Jo pieni, 5–10 prosentin painonpudotus voi edistää raskauden alkamista.
Alipaino puolestaan voi aiheuttaa kuukautishäiriöitä, ja kuukautiset saattavat jäädä kokonaan pois.
Myös miesten kannattaa pyrkiä normaalipainoon, sillä miehillä ylipaino vaikuttaa siemennesteen koostumukseen ja siittiöiden laatuun. Rasvakudos muodostaa ylimääräistä estrogeenia, mikä jarruttaa siittiöiden tuotantoa. Pariskunnan molempien osapuolien kannattaakin siis pyrkiä terveelliseen ja monipuoliseen ruokavalioon.
Päihteiden käytön lopettaminen
Päihteiden käytön lopettaminen kannattaa, sillä esimerkiksi tupakointi ja alkoholinkäyttö saattavat vaikeuttaa raskauden alkamista. Naisilla runsas alkoholin käyttö voi heikentää raskaaksi tulemisen mahdollisuuksia ja tupakoinnin puolestaan on arvioitu selittävän noin 13 prosenttia lapsettomuudesta.
Tupakansavulle altistuminen vähentää munasolujen määrää, vaikeuttaa alkion kiinnittymistä kohdun limakalvoon ja aikaistaa vaihdevuosien alkamista eli lyhentää naisen hedelmällistä aikaa.
Miehillä runsas alkoholinkäyttö ja tupakointi vähentävät siittiöiden määrää ja huonontavat niiden laatua.
Sukupuolitaudelta suojautuminen ja niiden hoitaminen
Sukupuolitautien ehkäisy ja hoito ovat tärkeitä hedelmällisyyden näkökulmasta. Esimerkiksi klamydia saattaa aiheuttaa naiselle sisäsynnytinelintulehduksen, joka voi vaurioittaa munanjohtimia ja niiden toimintaa. Sisäsynnytinelintulehdus altistaa myös kohdunulkoisille raskauksille.
Sukupuolitautitesteissä käyminen on suositeltavaa heti parisuhteen alkaessa.
Tulehduskipulääkkeiden välttäminen
Naisten on syytä välttää tulehduskipulääkkeiden käyttöä raskautta yritettäessä, sillä ne saattavat estää munasolun irtoamisen. Muiden käytössä olevien lääkkeiden osalta on hyvä tiedustella hoitavalta lääkäriltä, vaikuttavatko ne hedelmällisyyteen.
Sopivasti liikuntaa ja hyvät stressinhallintakeinot
Säännöllinen liikunta tukee hedelmällisyyttä ja voi auttaa esimerkiksi stressinhallinnassa. Liian runsas liikunta voi häiritä kuukautiskiertoa ja pitkittynyt stressi raskauden alkamista.
Miehillä raskas fyysinen harjoittelu voi heikentää siemennesteen laatua ja pitkäaikainen stressi siittiöiden tuotantoa. Myös raskauden yrittäminen itsessään saattaa aiheuttaa stressiä, ja siksi omia stressinhallintakeinoja kannattaa pysähtyä miettimään.
Kivesten oikea lämpötila
Siittiöiden tuotanto onnistuu ainoastaan ruumiinlämpöä alemmassa lämpötilassa, joten kivesten lämpötilan kohoamista kannattaa välttää. Esimerkiksi tiukkojen housujen käyttö tai kannettavan tietokoneen pitäminen sylissä pitkiä aikoja ei ole suositeltavaa.
Yhdynnät 2–3 päivän välein
Munasolu on hedelmöitymiskykyinen noin 24 tuntia, siittiöt sen sijaan ovat toimintakykyisiä naisen elimistössä noin 3–4 vuorokautta.
Suositeltavinta onkin harrastaa yhdyntöjä 2–3 päivän välein, ainakin kuukautiskierron puolivälin aikaan, jotta hedelmöitymiskykyisiä siittiöitä on varmasti tarjolla munasolun irrotessa. Ovulaatiotestien avulla voi halutessaan arvioida munasolun irtoamisen ajankohtaa ja otollisinta raskaaksi tulon aikaa.
Jos raskaus ei ala
Ensimmäisen vuoden aikana yli 80 prosenttia naisista tulee raskaaksi. Mikäli raskaus ei ala tässä ajassa, on hyvä olla yhteydessä terveydenhuoltoon. Jos kuukautiskierrossa tai yhdynnöissä on ongelmia tai jommallakummalla on raskauteen vaikuttavia sairauksia tai lääkityksiä, kannattaa olla yhteydessä hoitavaan lääkäriin jo aiemmin.
Lapsettomuustutkimuksiin hakeutumista pohtiessa kannattaa huomioida, että julkisessa terveydenhuollossa naisen lapsettomuushoitojen ikäraja on yleensä 40 vuotta.
Lähteet: Terveyskylä, Tays, Duodecim
Jaa oma kokemuksesi