Hedelmällisyys 16.11.2018 Päivitetty 28.08.2023

Uusi geenitesti arvioi, milloin mahdollisuutesi tulla raskaaksi alkaa hiipua

Lasten saamista siirretään yhä myöhemmäksi. Nyt Suomessa on otettu lapsettomuusklinikoilla käyttöön uusi hedelmällisyystesti, joka ennakoi, miten naisen hedelmällisyys tulee muuttumaan.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Hedelmällisyyden ennustaminen muuttuu hurjasti, kun Suomessa otetaan käyttöön uusi hedelmällisyystesti.

Fertify-nimisen geenitestin avulla on mahdollista selvittää jo ennakkoon, minkälainen riski naisella on ennenaikaiseen munasarjatoiminnan hiipumiseen ja varhaisiin vaihdevuosiin.

Aikaisemmin hedelmällisyystesteistä on voitu todeta vain jo muuttunut hedelmällisyystilanne, mutta sen ennakointi ei ole ollut mahdollista.

Hedelmällisyystesti apuna ajankohtaa valitessa

Lapsenteon ajankohta on siirtynyt länsimaissa jatkuvasti myöhäisemmäksi. Tämän seurauksena myös syntyvyys on laskenut Suomessa jo 10 vuoden ajan.

Naisen hedelmällisyyden lasku on hyvin yksilöllistä. Siihen vaikuttavat monet asiat, joista osaan voi itse vaikuttaa.

Uusi fertiliteettitesti voi olla apuna esimerkiksi tilanteissa, joissa harkitaan munasolujen pakastamista myöhempää käyttöä varten.

Uuden hedelmällisyystestin tarkoituksena onkin auttaa sopivimman perheenperustamisajankohdan valitsemisessa. Testin avulla jokaisen henkilökohtainen ajankohta, jolloin lasta kannattaisi viimeistään alkaa yrittää, on selvitettävissä.

Toisaalta testillä voidaan myös vähentää ahdistusta siitä, jota lapsenteon ajankohdan valinta voi aiheuttaa.

Uusi testi on kehitetty tutkimushankkeessa, jossa yli 70 000 naisen geeneistä etsittiin muuttujia, jotka liittyvät ennenaikaiseen munasarjan toiminnan heikentymiseen ja varhaisten vaihdevuosien riskiin.

Oman tulevan hedelmällisyyden tilan testaaminen ei ole vaikeaa, sillä näyte otetaan suun limakalvolta. Kuten muutkaan hedelmällisyyteen liittyvät hoidot ja tutkimukset, halpaa se ei kuitenkaan ole: Fertify-testi maksaa 320 euroa.

Lähde: Felicitas Mehiläinen

Lue myös: Vauvakuumeeseen apua – 6 keinoa parantaa hedelmällisyyttä

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X