Vauvahaaveet 24.01.2019 Päivitetty 13.08.2019

Jos haluat vauvan, harkitse vielä kissan ottamista – 5 syytä miksi

Onko toiveissa sekä kissa että vauva? Kissan hankinta kannattaa jättää aikaan, kun raskaus on ohi ja vauva on jo asettunut taloksi. Kerromme viisi syytä, miksi.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock
2 kommenttia

Söpöt eläinvideot, joissa vastasyntyneet ja lemmikit tutustuvat toisiinsa ensimmäistä kertaa ihastuttavat somessa. Videot voivat kuitenkin antaa vääristyneen kuvan siitä, millaista on, kun vauva saapuu perheeseen, jossa on jo yksi ”vauva” – perheen lemmikki.

Lemmikit ja lapset tulevat usein keskenään hyvin toimeen, mutta vauvan tulo perheeseen on aina lemmikille jonkinlainen shokki: Uuteen perheenjäseneen kestää aikansa tottua, ja lemmikki voi kokea olonsa syrjäytetyksi.

Erityisesti kissa on lemmikeistä se, jota kannattaa vielä harkita, jos toiveissa on myös vauva.

Tässä 5 syytä, miksi.

Kissat eivät pidä muutoksista

Rutiinit tekevät kissan olon turvalliseksi. Kun ne väistämättä muuttuvat vauvan tullessa taloon, muutos voi stressata kissaa suuresti. Vaikka ihmisten elämä pyörii vauvan ympärillä ja vauvan tarpeiden mukaan, tulisi kissan rutiinit, kuten ruoka-ajat ja leikkihetket, pitää mahdollisimman muuttumattomina.

Monet kissat tottuvat lopulta perheen uuteen päiväjärjestykseen, mutta voi myös olla, ettei kissa opi hyväksymään uutta perheenjäsentä.

Jos kissa kokee olevansa uhattuna tai jumissa tilanteessa, josta se ei pääse pois, se voi myös raapia ja purra. On melko yleistä, että lasta näykkäisee perheen oma lemmikki niiden vuosien aikana, kun lapsi on pieni.

Kissa ei ole lemmikeistä seurallisin

Kissat ja koirat ovat lemmikkeinä hyvin erilaisia. Koirat haluavat luonnostaan miellyttää johtajaansa eli omistajaa, mutta kissat ovat kiinnostuneempia omasta mielihyvästään.

Niitä ei voi myöskään kouluttaa samalla tavalla kuin koiria.

Kissat eivät pidä äkillisistä äänistä tai liikkeistä, ja haluavat usein myös vältellä vauvaa. Paljon itkevä vauva voi olla suuri stressitekijä varsinkin, jos kissa ei pääse sitä karkuun paikkaan, jossa se saa olla rauhassa.

Toksoplasmoosi voi vaarantaa raskauden ja vauvan terveyden

Jos nainen saa toksoplasmoositartunnan odotusaikana, se voi aiheuttaa sikiölle elinvaurioita tai jopa keskenmenon. Toksoplasmoosin voi saada kissan ulosteista, mutta myös raa’asta lihasta tai pesemättömistä kasviksista.

Odotusaikana äidin olisikin syytä välttää tartunnanlähteitä, kuten kissoja etenkin, jos ne ovat ulkokissoja. Ulkokissa voi tuoda tartunnan kotiin koska vain, kun se metsästää pieniä eläimiä ja syö ne.

kissa ja vauva

Kissat ja lapset tulevat usein hyvin toimeen keskenään. Jos kissa on aiemmin ollut perheen ainoa ”lapsi”, muutos voi kuitenkin tuottaa hankaluuksia.

Myös Suomessa toksoplasmoosia tutkineet lääkärit neuvovat, että kissa kannattaa hankkia vasta raskauden jälkeen, jos mahdollista.

Jos kissa kotoa jo löytyy, ei siitä kuitenkaan tarvitse raskauden takia luopua. Tällöin olisi huolehdittava kissan hiekkalaatikon tyhjennyksestä päivittäin, jolloin kissan ulosteissa mahdolliset toksoplasmoosin muodot eivät ehdi itää.

On hyvä, jos joku muu voi vaihtaa kissanhiekat odotusaikana, ettei raskaana olevan tarvitse käsitellä kissanhiekkaa.

Riittääkö energia sekä vauvalle että kissalle?

Vaikka kissat ovat melko itsenäisiä, on rakastava omistaja niille todella tärkeä.

Jos kissalla on ollut perheessä aiemmin lapsen rooli, on kissalle shokki, kun lepertelyt ja huomio kohdistuvat uuteen tulokkaaseen.

Kissalle olisi tärkeää antaa huomiota, syliä ja silittelyjä kuten aiemminkin. Tuoreet vanhemmat voivat helposti unohtaa tämän, kun kaikki huomio on suloisessa vastasyntyneessä.

Olisikin tärkeää säästää voimia sekä kahdenkeskistä aikaa myös kissalle, jottei tämä koe olevansa syrjäytetty. Tämä vaatii omistajalta paljon energiaa silloin, kun vauva-arki väsyttää ja voimat ovat lopussa.

Kissa imee vauvasta elämän – ja muut myytit

Vanha kansa kertoi tarinoita siitä, että kissa on vauvalle vaarallinen, koska se voi imeä vauvasta elämän. Tuskinpa asia on ihan näin, mutta kissaa todella kiehtovat vauvan pesämäiset nukkumapaikat sekä niiden lämpö.

Yksi yleinen kissanomistajien huoli onkin, voiko kissa tukehduttaa vauvan makaamalla vauvan kasvojen päällä, koska se hakeutuisi mielellään vauvan läheisyyteen nukkumaan.

Eläinten kanssa tulee aina olla erityisen tarkkana. Kissaa ja vauvaa ei tule jättää valvomatta samaan tilaan, eikä päästää koskaan nukkumaan samaan paikkaan.

Jotkut kisaanomistajat laittavatkin pinnasängyn ylle verkon, jotta kissa ei pääsisi hyppäämään sänkyyn, vaikka sitä yrittäisikin.

Lähde: Babycentre, Potilaan lääkärilehti, Kissatieto

Kommentit (2)

Ikinä en pitäisi lemmikkiä vauvaperheessä. Tartuntavaara, tukehtumisvaara, äidin stressaantumisvaara ylenmääräisestä työstä, jne. Lista on pitkä. Miten koiraakin voi käydä pissattamassa monta kertaa päivässä, jos mukaan on otettava vaunuvauva ja leikki-ikäinen tai useampiakin? Ei pääse hoitaja kadulle juoksevien pikkuisten perässä, jos käsissä on vaunut ja koiran talutushihna.

Kirjoittaja taitaa vihata kissoja. Oman kokemuksen mukaan koirat ovat vaarallisempia ja stressaavat enempi vauvaa kuin kissat. Kissan kanssa tosiaan ei tarvitse huolehtia kuin siitä että pääsee johonkin ylös rauhassa nukkumaan, ruokaa sekä vettä on kulhossa, potta siisti ja kissa ei koskaan ole ulkoeläin. Joten toksoplasmoosin saa todennököisemmin kurkusta kuin kissasta. Ja vauvan imetyksen aikana yksi kissa tuhisemassa vieressä ei aiheuta vaivaa. Tämän lisäksi kissalle kannattaa jo alunalkaen opettaa ettei sen paikka ole makuuhuoneessa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X