Vauvahaaveet 23.01.2016 Päivitetty 28.08.2023

Koskettava tositarina: Ystävän lahjamunasolulla raskaaksi

Satu sai kuulla teininä, että hän ei koskaan pystyisi saamaan omia lapsia. Silti hän on 37-vuotiaana pienen Tuuli-tytön äiti. Siitä on kiittäminen Sadun hyvää ystävää.

Teksti
Liisa Järvinen
Kuvat
123RF
8 kommenttia

Keisarileikkaus oli ohi. Lääkäri laski 2615-grammaisen tyttövauvan Sadun rinnalle. Kun Satu näki pienokaisen, äidintunteet heräsivät saman tien. Hänellä ei käynyt mielessäkään, että tyttö ei ole hänen omansa.

Vuodeosastolta Satu lähetti viestin lapsuudenystävälleen Tiinalle: Tyttö tuli!

Sittemmin he eivät ole olleet yhteydessä. Se ei haittaa Satua yhtään, vaikka Tiina on vauvan biologinen äiti.

Lue myös: Lapsettomuushoidot ovat henkisesti rankkoja

Keskustele: Kannattaakohan ottaa yhteyttä biologiseen äitiin…

Tuomio: ei koskaan omaa lasta

Satu oli kehityksestä jäljellä. Hän oli jo 14-vuotias, mutta hänellä ei ollut tullut kasvupyrähdystä kuten ikätovereillaan. Kun rinnat eivät kehittyneet eivätkä kuukautiset alkaneet, Satu osasi jo aavistaa, että kaikki ei ole kunnossa.

Diagnoosi tuli nopeasti, ja se oli helpotus: Turnerin oireyhtymä.

Turnerin oireyhtymä on naisilla esiintyvä kromosomipoikkeavuus. Sen keskeisin seuraus on munasarjojen kehityshäiriö, joka voi aiheuttaa lapsettomuutta. Oireyhtymän syytä ei tunneta.

Myös Sadun munasarjat todettiin toimimattomiksi, ja tuomio oli selvä. Hän ei voisi ikinä saada omia lapsia.

Teini-ikäisen oli vaikea sisäistää uutista yhdeltä istumalta. Murrosikä käynnistettiin hormonikorvaushoidoilla, ja vähitellen Satu ymmärsi, että hänen geeninsä eivät tulisi siirtymään jälkipolville.

Surra hän ei kuitenkaan osannut. Olisihan hänellä koko aikuisikä aikaa sopeutua tietoon. Sitä paitsi lapsettomuushoidot kehittyivät koko ajan, ja lääkäreiltä saamansa tietopaketin perusteella Satu sai tietää, että niiden avulla lapsensaanti olisi todennäköisesti hänellekin mahdollista. Myös adoptio tai sijaisvanhemmuus tuntuivat Sadusta ihan hyviltä vaihtoehdoilta.

Lue myös: Nämä ovat lapsettomuuden syyt

Keskustele: Luovutettu munasoluhoito

Täydellinen luovuttaja löytyi

Hormonikorvaushoidot kasvattivat Sadusta naisen, ja 22-vuotiaana hän tapasi miehen. Sadusta oli reilua kertoa heti seurustelun alussa, ettei hän voi saada omaa lasta.

Miehelle asia ei tuottanut ongelmia. Perheen perustaminen ei ollut ajankohtaista, joten asiaa ehtisi sulatella.

Eikä pariskunta pitänyt mitään kiirettä. He halusivat, että elämäntilanne olisi mahdollisimman hyvä ennen kuin alkaisivat yrittää lasta. Satu opiskeli lääketiedettä, laihdutti 25 kiloa ja toipui masennuksesta, johon hän oli sairastunut muutamaa vuotta aiemmin. Hänellä oli ollut vaikea lapsuus vanhempien mielenterveys- ja alkoholiongelmien sekä laiminlyönnin takia.

Kun raha-asiatkin saatiin kuntoon, oli vierähtänyt melkein kymmenen vuotta. Satu oli 31-vuotias. Oli aika miettiä, kuka korvaisi Sadun puuttuvat munasolut.

Vaihtoehtoja oli kaksi: Väestöliiton luovuttajajonoon liittyminen tai tutulta pyytäminen. Satu kävi läpi tuttavapiiriään. Oliko heidän joukossaan terveitä, mielellään jo omia lapsia saaneita, 20–34-vuotiaita naisia?

Oli, Sadun pitkäaikainen lapsuuden- ja nuoruudenystävä, Tiina, yhden lapsen äiti.

– Hän oli turvallinen valinta, sillä tiesin hänen persoonallisuudenpiirteistään ja lahjakkuuksistaan.

Kun Satu lähetti Tiinalle viestin, että olisi tärkeää asiaa, Tiina arvasi, mistä on kyse. Hän tiesi Sadun lapsettomuudesta.

Tiina oli otettu pyynnöstä. Pienen miettimisen jälkeen hän suostui.

Munasolun lahjoittaminen olisi hänelle kunniatehtävä.

Lue myös: Uudet hedelmöityshoidot antavat toivoa lapsettomuudesta kärsiville

Keskustele: Sijaissynnytys/sijaiskohtu

Raskauden piinaviikot

Sen jälkeen asiat etenivät nopeasti. Satu ja hänen miehensä marssivat Väestöliittoon. Mieheltä otettiin spermanäytteet ja Sadun terveydentila kartoitettiin. Esteitä raskaudelle ei ollut.

Tiina kävi terveystarkastuksessa ja aloitti hormonihoidot. Sadun kuukautiskierto täsmättiin Tiinan kiertoon.

Tiinalta saatiin talteen 11 kelvollista munasolua, joista yhdeksän hedelmöittyi. Niistä saatiin seitsemän alkiota, joista vain yksi siirrettiin, koska ne olivat kaikki niin huippulaatuisia. Kuusi alkiota jäi pakkaseen.

Sitten alkoivat piinaviikot ennen kuin raskaustestin sai tehdä. Tosin Satu tiesi heti olevansa raskaana.

– Kaksi päivää alkion siirron jälkeen tunsin niin vahvaa kiinnittymiskipua, että olin varma raskaudesta.

Positiivisen raskaustestin jälkeen jännitys jatkui, sillä Turnerin oireyhtymään liittyy suurempi alkuraskauden keskenmenoriski.

– Vasta raskausviikon 12 jälkeen uskalsin ajatella, että meille todella tulee vauva.

Sadun raskautta seurattiin tarkasti. Turnerin oireyhtymä lisää riskiä paitsi keskenmenoon myös raskausmyrkytykseen, kohonneeseen verenpaineeseen ja diabetekseen.

Kaikki sujui ongelmitta raskausviikolle 38. Silloin Sadun verenpaine lähti nousuun. Synnytys päätettiin käynnistää, mutta yritys epäonnistui.

Lopulta pieni tyttövauva leikattiin ulos.

Lue myös: Koskettava tositarina: kaksonen kuoli kohtuun, sama oli toistua

Keskustele: Raskausmyrkytys

Nauru muistuttaa Tiinasta

Satua ei haittaa, vaikka hänen ja Tiinan elämät eivät ole ristenneet synnytyksen jälkeen. Tiina ei ole ikinä tavannut nyt viisivuotiasta Tuulia, eikä Satu ole lähettänyt hänelle kuvia tytöstä.

Satu ei osaa itsekään sanoa, miksi suhde Tiinaan hiljakseen hiipui.

– Vaikka päätöstä tehdessä ei osaakaan ajatella kaikkia puolia, näin jälkeenpäin tämä tuntuu oikealta ratkaisulta. On parempi, ettei luovuttaja ole liian läheinen, Satu miettii.

Vanha ystävä elää kuitenkin Tuulissa. Satu tunnistaa tytössä Tiinan voimakastahtoisuuden ja ulospäin suuntautuneisuuden.

– Välillä minulla on hankaluuksia ymmärtää Tuulia. Hän on temperamentiltaan ja persoonallisuudeltaan aivan erilainen kuin minä.

Tuulilla on myös Tiinan suunpiirteet ja nauru. Siitä Satu muistaa Tiinan päivittäin.

– Tuulin nauru on ihana. Vielä ihanammaksi sen tekee se, että tiedän, mistä se on peräisin.

Satu on aina puhunut asiasta avoimesti sukulaisten kanssa Tuulin edessä. Kun tyttö oli nelivuotias, Satu luki hänelle sadun kettuisästä ja -äidistä, joita lääkäri auttoi saamaan lapsen toisen kettuäidin avulla.

Vanhoista valokuvista Satu on näyttänyt Tuulille kaunista, vaaleahiuksista naista ja kysynyt tytöltä, näyttääkö tämä tutulta. Kuvassa on se täti, joka antoi munasolun lahjaksi isille ja äidille, koska äidillä ei ollut omia toimivia munasoluja.

– Haluan, että Tuuli saa sulatella tietoa pikkuhiljaa. Kuulemma 6–7-vuotiaana lapsi alkaa ymmärtää paremmin, ja silloin varmaan alkaa tulla enemmän kysymyksiä, Satu sanoo.

Tuuli saa itse vanhempana päättää, haluaako hän tavata Tiinan.

– En tietenkään aio estää sitä. Alusta asti on ollut selvää, että tällaista asiaa ei salata lapselta eikä muilta.

Lue myös: 10 kysymystä adoptiosta

Keskustele: Miten olette yhteydessä lapsen biologiseen äitiin?

Ei enempää lapsia?

Vuosi sitten Sadun ja Tuulin isän liitto päättyi eroon. Kuusi ylimääräistä alkiota jäivät pakastimeen, mutta niiden pakastussopimus päättyi hiljattain.

Vaikka Satu on haaveillut useammasta lapsesta, oli itsestäänselvyys, että eron takia sopimusta ei jatketa. Alkiot sulatettiin.

Satu ei usko, että maailma jää jostain paitsi, vaikka hänen geeninsä eivät siirry seuraaville sukupolville. Hänelle vanhemmuus on paljon muuta kuin siittiön tai munasolun antamista.

– Vaikean lapsuuteni takia minusta on tärkeintä, että teen äitinä ja kasvattajana hyvää työtä. Se on sentään reilusti yli puolet siitä, mitä Tuulista tulee.

Tiinan nimi on muutettu.

Juttu on julkaistu Kaksplussassa 12/2015.

Lue myös: Mitä adoptioneuvonnassa kysytään?

Keskustele: Mies jättää, koska en voi saada lapsia

Lue myös

Kommentit (8)

Eihän Tiina ole lapsen äiti, hän on luovuttaja. Luovuttaja ei ole lapselle biologinen äiti vaan ihanan lahjan antanut henkilö, jonka geenit tulevat lapselle. Biologinen äiti on se, joka lapsen synnyttää.

Ihana tarina kuitenkin ja että Satu sai lapsen <3

geld verdienen met internet makkelijk en snel geld snel verdienen internet snel heel veel geld gemakkelijk geld verdienen ik wil veel geld verdienen geld verdienen met emails

I guess you missed the point of both sides being wrong. I forgive you, reading and comprehension doesn’t work the same on both sides of the state line apparently.

Ich frage mich während der letzten Tagen immer wieder mal ernsthaft, ob ich vielleicht einfach nur träume. Aber dann sehe ich, daß Fortuna Düsseldorf immer noch in der zweiten Liga spielt und ich weiß: Ist alles echt…

Spooky – I think that your suggestion is valid and equally as good as those put forward by archaeologists. Unfortunately, the fact that a caveman potter was found surrounded by some of his wares doesn’t quite have the same ring …

encikk, tolong^^ kenape eh kredit sy asyik kene tolak, semalam sy br topup 3 ringgit, tak smpi berapa jam, cek balik RM0.00. Bulan ni je, berpuluh2 kali dah topup asyik tolak je. Sy aktif je Bis/month. :( Bantu sy..

None of this should be a surprise. We shouldn't forget that Israel was attack twice by multiple arab armies bent on destroying the Jewish state. They were attacked again by Iraq in 1991. Israel is paranoid for a reason.

What lirnbatieg knowledge. Give me liberty or give me death.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X