Vauvahaaveet 18.05.2017 Päivitetty 11.04.2024

Kun raskauden yrittämisestä tulee pakkomielle – näin tunnistat merkit ja helpotat paineitasi

Raskaudesta voi tulla pakkomielle, joka täyttää ajatukset aamusta iltaan. Tieto hedelmöittymiseen liittyvistä faktoista voi helpottaa oloa, mutta joskus tarvitaan sometauon kaltaisia järeitä keinoja. Listasimme vinkit, jotka vähentävät raskaaksi tulemiseen liittyviä paineita.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
iStock

Jos teet joka viikko raskaustestin ja surffaat jatkuvasti vauvasivustoilla, vauvahaaveesta on voinut tulla pakkomielle. Tällöin ihminen herkistyy lapsiin liittyville asioille, ja seksi voi tähdätä vain hedelmöittymiseen.

Listasimme 10 neuvoa, jotka auttavat lievittämään raskaaksi tulemiseen liittyviä paineita ja kipeitä tunteita.

1. Tiedosta, että raskaaksi tulemisessa voi kestää kauan

On normaalia, että raskaaksi tulemisessa voi kestää yli vuosi. Naisen kuukautiskierrossa on nimittäin vain muutama huippuhedelmällinen päivä.

Ovulaatio tarkoittaa hetkeä, jolloin munarakkula puhkeaa ja munasolu irtoaa munasarjasta. Munasolu kulkee munanjohdinta pitkin kohtuun, ja kohdun limakalvo paksuuntuu. Jos siittiö ei hedelmöitä vapautunutta munasolua, solu ja kohdun limakalvo valuvat pois kuukautisvuotona.

Ovulaatio tapahtuu yleensä 12−16 päivää kuukautisten alkamisen jälkeen. Hedelmällisimmät hetket ovat ovulaatio sekä sitä edeltävät ja seuraavat kaksi päivää.

Vaikka pari harrastaisi paljon seksiä, hedelmöittymisessä voi kestää, ellei seksi osu ovulaatiopäiviin. Tämä fakta voi auttaa suhtautumaan vauvantekoyrityksiin tyynemmin ja realistisemmin.

2. Opettele tunnistamaan ovulaatio

Ovulaation tunnistaminen varmistaa, että rakastelette hedelmällisimpinä päivinä. Ovulaatio voi aiheuttaa alavatsakipua, turvotusta, rintojen arkuutta, heikotusta ja valkovuodon runsastumista. Kun munasolu irtoaa, naisen ruumiin aamulämpö laskee noin 0,25 astetta. Kun munasolu on matkalla kohtuun, aamulämpö nousee parina hedelmällisenä päivänä 0,5−1 astetta.

Kehon kuunteleminen ja ruumiinlämmön seuraaminen auttavat tunnistamaan ovulaation. Myös apteekin ovulaatiotestit auttavat selvittämään hedelmällisimmät päivät.

Jos ovulaation tunnistaminen on vaikeaa, asiasta kannattaa puhua lääkärille. Esimerkiksi hormonihäiriö PCOS eli munasarjojen monirakkulaoireyhtymä tekee ovulaatiosta epäsäännöllisen. Häiriötä voidaan hoitaa hormoneilla, ja myös ylipainon pudottamisesta voi olla apua.

Lue myös: Ovulaation merkit: Näin selvität, milloin ovuloit

3. Rakastele nautinnon vuoksi

Vaikka harrastaisitte seksiä ovulaatiopäivinä, vaalikaa erotiikkaa ja läheisyyttä muulloinkin. Koskettelu ja orgasmi vapauttavat mielihyvähormoneja, jotka kohottavat mielialaa ja lievittävät stressiä. Heittäydy siis nautiskelemaan hyvän olon vuoksi.

4. Älä tee raskaustestejä jatkuvasti

Aamupala ei maistu ja rintoja aristaa. Tällaisessa tilanteessa raskaustestin tekeminen houkuttaa. Jos tulos on negatiivinen, pettymys voi olla kova, koska mieli on virittynyt toiveikkaaksi.

Jatkuva raskaustestien tekeminen kuormittaa henkisesti ja nielee rahaa. Testi kannattaakin tehdä vasta, kun kuukautisia ei kuulu. Älä hamstraa testipuikkoja kotiin tai tee testiä aina, kun tunnet kehossasi pienenkin raskauteen viittaavan oireen.

Myös ovulaatiotesteihin voi koukuttua. Jos ovulaatio pyörii mielessäsi koko ajan, lopeta testien ostaminen ja pyydä kumppaniasi piilottamaan kuumemittari.

5. Keskity elämäsi positiivisiin puoliin

Mikä tahansa asia voi muuttua pakkomielteeksi, jos annat mielesi askarrella sen parissa tauotta. Jos mietit tauotta raskautta, ajatukset kannattaa suunnata tietoisesti muualle.

Kirjoita lista positiivisista asioista, joita elämässäsi on. Lue lista, kun raskausajatukset alkavat pyöriä mielessäsi. Järjestä itsellesi säännöllisesti mukavaa tekemistä. Kehu ja palkitse itsesi, kun onnistut töissä, harrastuksissa ja arjen haasteissa.

6. Katkaise pakkoajatukset fyysisellä tekemisellä

Myös fyysinen tekeminen ja rutiinien rikkominen voivat katkaista negatiivisen ajatuskierteen. Kun ahdistava ajatusryöppy iskee, ota kylmä suihku, lähde lenkille tai siivoa. Tee mitä tahansa konkreettista, joka pakottaa sinut keskittymään muihin asioihin.

7. Älä surffaa raskaus- ja vauvasivustoilla

Mitä enemmän googlaat raskauteen liittyviä sanoja, sitä useammin Facebook-sivullesi voi pompahdella raskaustestimainoksia. Keskustelupalstoilla voidaan kertoa faktoina raskaaksi tulemiseen liittyviä uskomuksia, jotka voivat huolestuttaa sinua.

Tauko sosiaalisesta mediasta ja internetin käytöstä voikin tehdä hyvää. Tietokoneelle voi ladata myös esto-ohjelman, joka estää pääsyn addiktoiville sivustoille.

8. Vedä rajat vauvauteluille

Jos raskaus ei onnistu, ulkopuolisten vauvautelut voivat tuntua masentavilta. Ihmiset eivät aina ymmärrä loukkaavansa, vaan vauvakyselyiden ajatellaan olevan small talkia.

Vaikka kysymykset olisivat hyväntahtoisia, voit vastata napakasti, että kyse on yksityisasiastasi. Jos vastapuoli ei ymmärrä vihjettä, voit sanoa suoraan, että aihe on sinulle arka. Älä pelkää kysyjän nolostumista, sillä tahdittomalla utelijalla on syytäkin miettiä käytöstään.

9. Puhu läheisillesi

Vaikka raskaus on yksityisasiasi, siihen liittyvien tunteiden jakaminen voi lievittää stressiäsi. Sinun ei tarvitse kertoa jokaiselle puolitutulle, että raskaus ei ole vielä onnistunut. Lähipiiristä voi kuitenkin löytyä ymmärrystä ja yllättävää vertaistukea.

Ystäväsi ovat voineet käydä läpi samanlaisia kokemuksia, joista et ole tiennyt. Jo pelkkä tieto siitä, että läheisesi ymmärtävät, mitä käyt läpi, voi helpottaa oloasi.

10. Älä hakeudu lapsiseuraan, jos se ahdistaa

Lasten ja raskaana olevien naisten näkeminen voi aiheuttaa tuskaa, jos vauvaa ei kuulu yrityksistä huolimatta.  Jos babyshower-juhliin ja lastentapahtumiin osallistuminen ahdistaa kovasti, voit kieltäytyä kohteliaasti. Se ei ole tylyä, vaan mielesi suojelemista.

Lue myös: Näin parannat raskauden mahdollisuutta

Lähteet: Just Mommies, Parents, Simpukka ry, Terveyskirjasto, Web MD, Väestöliitto

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X