Lapsettomuushoitojen vaiettu puoli: masennusta ja kateutta
Lapsettomuushoidot ovat fyysisesti raskaita, mutta onnistumisen odottaminen ja mahdolliset keskenmenot rasittavat myös psyykkistä puolta. Lue, miten hoidat mieltäsi lapsettomuushoitojen aikana.
Lapsettomuushoitojen aikana kannattaa etsiä henkistä tukea, sillä hoidot voivat jatkua useamman vuoden ennen raskauden onnistumista.
– Lapsettomuushoidoissa henkisen tuen merkitys on suuri, sillä hoitoja voidaan joutua toistamaan ja hoidon aikana voi tulla keskenmenoja, kertoo Väestöliiton Helsingin IVF-klinikan ylilääkäri Anne-Maria Suikkari.
Lue lisää: Milloin on lapsettomuushoitojen aika?
Johanna ja hänen miehensä saivat lapsen lapsettomuushoitojen avulla. Johanna joutui käymään läpi hormonihoidot ja munasolujen keräämisen.
– Hoitojen aikana päällimmäisiä tunteitani olivat suru ja pelko. Koin surua lapsettomuudesta ja pelkäsin hoitojen epäonnistumista, hän kuvaa.
Hormonihoidot saivat Johannan mielialan ailahtelemaan, mikä vaikutti parisuhteeseenkin.
– Miehen voi olla vaikea ymmärtää naisen hormonihöyryjä, ja silloin olo tuntuu yksinäiseltä. Koin, että lapsettomuushoidot etäännyttävät siinä mielessä pareja toisistaan, Johanna pohtii.
Lue lisää: Nämä ovat lapsettomuuden yleisimmät syyt.
Lue lisää: Aiheuttaako endometrioosi lapsettomuutta?
Vertaistuki auttoi hoitojen aikana
Johannalle oli hoitojen aikana eniten apua vertaistuesta: saman kokeneet ystävät ymmärsivät hänen tuntojaan.
– Minulla oli se onni, että läheisistä ystävistäni usealla oli kokemusta hoidoista ja osa kävi niitä läpi samaan aikaan kuin minä. Luin itse myös verkkokeskusteluja, Johanna vinkkaa.
Vertaistukea voi saada myös lapsettomien Simpukka-yhdistyksestä.
Hän huomauttaa kuitenkin, että lapsettomuudessa vertaistuki voi nostaa esiin myös kateuden tunteita, jos toisten hoidot onnistuvat mutta omat eivät.
– Jälkikäteen ajatellen psykologilla käyminen olisi voinut auttaa enemmän puolisoa ja suhdetta, hän pohtii.
Hoidot kestivät noin 1,5 vuotta ennen kuin raskaustesti näytti plussaa.
Klinikat tukevat lapsettomuushoitoihin tulevia
Väestöliiton IVF-klinikoilla pyritään antamaan henkistä tukea lapsettomuushoitoihin tuleville.
– Parit voivat jutella meillä psykologin kanssa, hoitajat on koulutettu antamaan tukea, ja me kaikki annamme tukea jokaisella käynnillä. Pidän sitä tosi tärkeänä, Anne-Maria Suikkari kertoo.
Erityisen vaikeaksi parit kokevat yleensä lahjoitettujen sukusolujen käyttämisen tai sen, että hoidot päättyvät tuloksettomina. Suikkarin mukaan osa lapsettomuushoitoja läpi käyvistä pareista kokee myös hoitotoimenpiteet rankkoina.
– Esimerkiksi munasolujen keräämisessä kajotaan naisen kehoon pistämällä neula vatsaontelon puolelle ja imemällä munarakkulat tyhjiksi. Toimenpiteeseen voi liittyä kipua ja verenvuotoa. Yleensä oireet ovat kuitenkin lieviä.
Anne-Maria Suikkarin mukaan lapsettomuushoidoissa käytettyjen lääkkeiden sivuvaikutukset ovat vähentyneet vuosien mittaan.
– On kuitenkin naisia, jotka saavat mielialavaihteluita, turvotusta tai vatsan nipistelyä, koska yhden munarakkulan sijasta kasvatetaankin kymmenen. Se vaikuttaa niin, että hormonitasot ovat korkealla parin viikon ajan. Tuloksen odottaminen jännittää ja koettelee myös pareja, hän kuvaa.
Joskus hoidot jäävät kesken
Osalle pareista lapsettomuushoidot ovat niin raskaita, että ne jäävät kesken.
– Yksi tärkeimmistä tehtävistämme on, että autamme ihmisiä jaksamaan hoidoissa niin kauan, että he saavat toivomansa perheen. Tämä tarkoittaa myös, että käytämme tehokkaiksi osoitettuja menetelmiä, joiden avulla hoito onnistuu mahdollisimman nopeasti, Suikkari sanoo.
Johannan perhe sai kaipaamansa lapsen, ja he olisivat halunneet hänelle myös sisaruksen.
– Toisella kerralla hoidot laukaisivat kuitenkin voimakkaan migreenin, ja ne oli pakko lopettaa. Suren yhä välillä sitä, että lapseni jäi ainoaksi, Johanna sanoo.
Johannan nimi on muutettu.
Lue lisää: Näin parannat raskauden mahdollisuutta.
Kommentit (1)
Kiva, että Väestöliitolla annetaan henkistä tukea edes pariskunnille, ettei heitä kohdella yhtä kolkosti kuin sinkkunaisia. Toki pariskunnat ovatkin mallikansalaisia ja ydinperhe onnen tyyssija, siinä kun sinkku on lähtökohtaisesti epäilyttävä kunnes toisin todistetaan.