Munakoisoni ja minä -blogin Jasmin: ”Olen hyväksynyt sekundaarisen lapsettomuuden”
Munakoisoni ja minä -blogia kirjoittava Jasmin Kauko, 28, on hyväksynyt sekundaarisen lapsettomuuden osaksi elämäänsä. Silti hän yhä pahoittaa mielensä, kun häneltä udellaan, miksei Mintulla ole pikkusisarusta.
Jasmin Kauko, 28, oli vuonna 2015 kolme kertaa raskaana. Kaksi raskauksista päättyi itsestään keskenmenoon.
Sekundaarinen lapsettomuus tuli Jasminille ja hänen miehelleen Tonille yllätyksenä, sillä heillä on kaksivuotias tytär Minttu, joka sai alkunsa helposti. Molemmat keskenmenot tapahtuivat ennen kymmenettä raskausviikkoa. Jasmin jaksoi silti olla vielä toiveikas.
– Ekan ja toisenkin keskenmenon jälkeen ajattelimme vielä, että aina on toivoa ja täytyy vain yrittää uudelleen, Jasmin kertoo.
Lue myös: 10 syytä sekundaariseen lapsettomuuteen
Raskaus olikin kohdun ulkopuolella
Kun kolmas raskaus alkoi viime kesänä, Jasminista tuntui erilaiselta kuin edellisillä kerroilla. Hän hakeutui lääkärin vastaanotolle tarkistamaan, onko kaikki hyvin. Yleislääkäri tutki hänet ultraäänellä ja totesi, että näyttää siltä, kuin alkio olisi munanjohtimessa eikä kohdussa.
Päijät-Hämeen keskussairaalassa varmistettiin kohdunulkoinen raskaus. Se hoidettiin antamalla Jasminille pistoksena sytostaatteja, joilla varhaisessa vaiheessa ollut raskaus keskeytyi.
– Tulin tosi pahoinvoivaksi ja kipeäksi sytostaateista, mutta olihan lääkepistos parempi kuin leikkaus.
Kolmas keskenmeno oli niin kova isku, että arki muuttui surusta sumuiseksi. Kohdunulkoinen raskaus voi olla pahimmillaan hengenvaarallinen tila, ja tieto siitä, että tilanne voisi uusiutua, tuntui musertavalta. Jasmin ja hänen miehensä päätyivät yhdessä siihen, että toista lasta ei enää yritetä.
– Oli odotettavissa, että keskenmenot toistuisivat. Oli pakko tehdä tämä päätös myös Mintun takia. En halunnut olla äiti, joka itkee kotona jatkuvasti.
Lue myös: Suru keskenmenon vuoksi: näin selviät siitä
Pariterapia auttoi suruun
Jasmin ja Toni kävivät kerran myös yksityisen pariterapeutin vastaanotolla Jasminin aloitteesta, koska juttelut tilanteen aiheuttamista tuntemuksista menivät helposti riitelyksi. Pariskunnasta tuntui myös, että keskustelut kiersivät kehää. Käynti pariterapeutin vastaanotolla selvitti ajatuksia.
– Minulle tuli yllätyksenä, miten paljon mieskin suri tilannetta. Suru vain ilmeni eri tavalla kuin minulla, Jasmin kertoo.
Tonin suru oli sisäänpäinkääntynyttä hiljaista surua, jota hän ei pystynyt ilmaisemaan; siksi mies tuntui Jasminista kylmältä.
Hän ihmettelee sitä, että heille ei tarjottu sairaalasta mitään tukea.
– Sanottiin vain, että te olette vielä nuoria, yrittäkää lasta uudelleen, Jasmin toteaa.
Vauvautelut ahdistavat edelleen Jasminia. Hän toteaakin, että haluaisi julistaa kaikille vanhemmille lisääntymisrauhan.
– Monien asenne on se, että kun teille tuli yksi lapsi, niin kyllä teille tulee toinenkin.
Lue myös: Sekundaarinen lapsettomuus: milloin ja mihin hoitoon?
”Olen todella kiitollinen yhdestä lapsesta”
Jasmin uskoo, että nyt on oikea hetki siirtyä elämässä eteenpäin. Hän uskoo, että jossain vaiheessa tulee se tunne, että heidän perheensä on kokonainen yksilapsisena ja että elämä on hyvä näin. Pahin synkkyyden tunne alkaa pikkuhiljaa väistyä.
– Suru menetetyistä raskauksista on edelleen läsnä joka päivä, ja tulevaisuus tuntuu hauraalta, mutta uskon, että tästä voi selviytyä.
Kesällä Jasmin palaa hoitovapaalta lähihoitajan työhönsä ja saa sitäkin kautta muuta ajateltavaa.
– Haluaisin sanoa kaikille samassa tilanteessa oleville, että on toivoa onnesta ilman toista lastakin. Olen tosi kiitollinen siitä, että meillä on kuitenkin Minttu.
Tukea lapsettomuuteen: Simpukan nettisivut sekä Heli Pruukin, Raili Tiihosen ja Minna Tuomisen kirja Toisenlainen tie – Tahaton lapsettomuus, kriisi ja selviytyminen (Kirjapaja).
Kommentit (1)
Ratkaisu tuokin. Kaksi keskenmenoa on tilastollisesti vielä mahdollista. Kolmas oli kohdun ulkoinen ja raskauden keskeytys on eri asia kuin keskenmeno.