Lapsettomuus 25.12.2019 Päivitetty 28.08.2023

Paljonko koeputkihedelmöitys maksaa? Katso esimerkkilaskelma kustannuksista

Lapsettomuushoidot julkisella puolella ovat huomattavasti yksityisklinikoita edullisempia. Hinnoissa on hyvä muistaa todennäköisyys sille, että ensimmäinen hoito tärppää.

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
iStock

Monia lapsettomuushoitoihin hakeutuvia mietityttää, paljonko koeputkihedelmöitys tulee maksamaan. Katso esimerkki siitä, miten IVF-hoidon kustannukset muodostuvat julkisella puolella.

Lapsettomuushoitoja on saatavilla julkiselta tai yksityiseltä puolelta. Yksityisillä lapsettomuusklinikoilla hoidoista voi joutua maksamaan tuhansia euroja. Lapsettomuushoidot julkisella puolella ovat huomattavasti edullisempia, sillä hoidon hintana ovat vain poliklinikkamaksut ja mahdolliset lääkekulut. Hoitoihin pääsyä voi kuitenkin joutua jonottamaan useita kuukausia.

Esimerkiksi Helsingin yliopistollisen keskussairaalan (HYKS) lapsettomuuspoliklinikalle on yleensä 3–6 kuukauden jono. Jonotusajat vaihtelevat paikkakunnittain.

Julkisen puolen lapsettomuusklinikoiden hoitoihin tullaan lääkärin lähetteellä. Hoitoon pääsylle on kuitenkin kriteereitä. Hoitoon pääsee yleensä vain, jos raskauden todennäköisyys on lääkärin mukaan vähintään kymmenen prosenttia. Yli 40-vuotiaita ei julkisella puolella välttämättä enää hoideta. Sen sijaan yksityisillä lapsettomuusklinikoilla ei tiukkaa ikärajaa ole ja hoitoihin pääsee nopeasti.

Yksityisen puolen hoidoista saa Kela-korvausta kolmeen hoitokertaan saakka, mikäli korvausoikeuden ehdot täyttyvät. Tuolloin maksettavaksi jää omavastuuosuus. Korvausta ei makseta enää 43 vuotta täyttäneille.

Hoitokertoja voidaan tarvita useita, jolloin lapsettomuushoidoista maksettava summa saattaa etenkin yksityisellä puolella nousta suureksi. Esimerkiksi viimeisimmän, vuoden 2017 tilaston mukaan lapsen syntymään eteni 18 prosenttia kaikista hedelmöityshoidoista.

Lue myös: Mira on hankkinut kolme lasta yksin hedelmöitysklinikalla: ”Olen ylpeä tavastani perustaa perhe”

Paljonko IVF-hoito maksaa?

Esimerkkilaskelmassa IVF-hoito eli koeputkihedelmöitys tapahtuu julkisella puolella heteroparille ja hoito onnistuu ensimmäisellä kerralla. Koeputkihedelmöityksessä munasolu hedelmöitetään laboratoriossa soluviljelymaljassa ja alkio siirretään kohtuun kasvamaan.

Alla olevan laskelman hinnat ovat IVF-hoidon alusta sen loppumiseen. Ennen varsinaisen hoidon alkamista tehtävät lapsettomuustutkimukset ja hoidon suunnittelukäynti saattavat maksaa erikseen. Laskelmassa käytetyt hinnat ovat Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ja vuoden 2019 mukaiset.

Nainen:

  • käyntejä 4–5 kpl (sis. poliklinikkakäynnit, follikkeliultran, munasolupunktion, alkionsiirron ja alkioiden pakastuksen), jokainen käynti maksaa 37,20€ (v. 2019) = 148,80–186,00 €
  • lääkekulut: Kelan vuotuinen omavastuu (lääkekatto) täyttyy yhdessä hoidossa ja se on 572,00 € (v. 2019)

Mies:

  • käyntejä 1–2 kpl (sisältää siittiöiden käsittelyn) á 37,20 € = 37,20–74,40 €

 Yhteensä parilta käynnit: 186,00–260,40 € + lääkkeet 572,00 €

= 758,00­–­832,40 €

Lääkekulut ovat samat julkisella puolella ja yksityisessä hoidossa, koska lääkkeet ostetaan aina itse apteekista. Jos saman vuoden aikana on useampi hoito, jäävät lääkekustannukset pois Kelan lääkekaton vuoksi. Yleensä saman vuoden aikana ehditään tehdä 1–2 hoitoa.

Mistä voi tulla lisäkuluja hoitoihin?

Lapsettomuushoitoihin saattaa tulla lisäkuluja

  • kirurgisista hoidoista, jos lapsettomuuden syyksi paljastuu endometrioosi, myooma tai munanjohdinvaurio
  • inseminaatioista, joissa siittiöitä ruiskutetaan naisen kohtuonteloon munasolun irtoamisen aikaan
  • munarakkulankypsytyshoidoista, joiden tarkoituksena on saada aikaan ovulaatio tai vahvistaa sitä
  • mikroinjektiosta (ICSI), jota käytetään, jos siittiöitä on hyvin vähän tai ne liikkuvat huonosti
  • inseminaatioista tai koeputkihedelmöityshoidoista luovutetuilla sukusoluilla, jos omia sukusoluja ei ole tai ne ovat viallisia.

Lähde: HUS Naistenklinikka/Lapsettomuuspoliklinikka

Paljonko koeputkihedelmöitys maksaa

Lahjasoluhoitoja aletaan taas tehdä yliopistosairaaloissa.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X