Vauvahaaveet 06.01.2024 Päivitetty 08.01.2024

Mistä tietää, onko valmis vanhemmaksi? Nämä kysymykset voivat paljastaa jotakin

Asiantuntija kertoo, mitkä kuusi asiaa ainakin kannattaa huomioida perheenperustamista pohtiessa.

Teksti
Elina Viitanen
Kuvat
iStock

Jokainen päivä vanhempana on harjoittelua – uuden oppimista. Jos oma valmius vanhemmuuteen mietityttää, kannattaa kokonaiskuvaa lähteä tarkastelemaan oman elämäntilanteen ja arjen näkökulmasta.

Mitä odotan vanhemmuudelta?

On hyvä pohtia ennakkoon, ovatko omat odotukset tulevaa vanhemmuutta ja arkea kohtaan realistisia. Liian korkeita odotuksia ei itselle ja omaan vanhemmuuteen tarvitse asettaa. Itseään kohtaan on vanhempana tärkeää olla lempeä ja myötätuntoinen.

Monelle tuoreelle vanhemmalle voi tulla yllätyksenä, että myös ulkoapäin voi tulla vanhemmuuteen liittyviä odotuksia ja vaatimuksiakin. Näihin kaikkiin odotuksiin on lähes mahdotonta yltää. Siksi onkin tärkeä pohtia sitä, millaiset ovat omat arvot, ja miten vastaanottaa sekä kohtaa ulkoapäin tai itseltä tulevia suorituspaineita ja odotuksia.

Millaiset voimavarat minulla on?

Mielenterveyshaasteet eivät ole este vanhemmuuteen, mutta omia voimavaroja tämänhetkisessä elämäntilanteessa on tärkeä pohtia.

Mikäli olet perustamassa perhettä ja taustallasi on aikaisempia kokemuksia mielenterveyden haasteista, on asiasta hyvä mainita esimerkiksi neuvolassa, jotta sinulle voidaan tarjota ennaltaehkäisevää tukea, jos vointisi heikkenee esimerkiksi raskauden, synnytyksen tai lapsiarjen myötä.

Millainen tukiverkkoni on?

Vauva-arki voi olla kuormittavaa. Yöheräämiset voivat uuvuttaa, ja lapselle jatkuvasti saatavilla oleminen voi tuntua kuormittavalta. Lisäksi vauvan syntyminen perheeseen voi olla iso muutos myös parisuhteelle: pikkulapsiaika vie monesti mukanaan ja parisuhde saattaa jäädä jalkoihin. Tukiverkon apu on tällöin merkittävää.

Jos tukiverkkoa ei ole, on hyvä kartoittaa jo perheen suunnittelua pohtiessa, millaista tukea esimerkiksi erilaiset järjestöt tarjoavat. Esimerkiksi Väestöliiton Perhepulma-palvelu tarjoaa maksutonta keskustelutukea vanhemmuuteen, omaan jaksamiseen tai ihmissuhteisiin liittyvissä teemoissa ja haasteissa.

Millainen taloudellinen tilanteeni on?

On hyvä huomioida, että kulutuskäyttäytyminen muuttuu ja kulut lisääntyvät lapsen myötä. Vakaa taloudellinen tilanne vähentää arjen stressiä, mutta ei kuitenkaan ole edellytys perheen perustamiseen. Rakkaus ja välittäminen eivät maksa mitään.Tiettyihin vauva-ajan perushankintoihin on myös saatavissa tukea ja kiertotalous on monille varteenotettava elämänvalinta.

Onko kumppanini valmis vanhemmaksi?

Kumppanin tai kumppanien, joiden kanssa perheen perustamista pohtii, kannattaa keskustella ennalta ainakin siitä, onko teillä yhtenäinen käsitys lapsen kasvattamisesta, koetteko valmiutta vanhemmuuteen ja millainen perhemuoto teille sopisi. Mikäli keskustelujen myötä havahtuu siihen, että käsitykset vanhemmuutta kohtaan ovat hyvinkin eriävät tai arvot eivät kohtaa, on syytä pohtia sitä, onko yhteisen perheen perustaminen realistinen haave. Päätös perheen perustamisesta tule aina olla yhteinen päätös ja tahtotila.

Olenko minä valmis vanhemmaksi?

Moni perheen perustamista pohtiva odottaa elämänvaihetta, jossa kokisi olevansa valmis vanhemmaksi. Kukaan ei kuitenkaan ole koskaan täysin valmis: jokainen lapsi tuo tullessaan muutoksia, joihin ei millään ole osannut varautua ja valmistautua. Esimerkiksi vauva-arjen intensiivisyys voi tulla yllätyksenä monelle vanhemmalle. Asian kyllä tiedostaa ajatuksen tasolla, mutta intensiivisyyden taso voi kuitenkin tosipaikan tullen yllättää.

Itseään kannattaa tutkiskella, ja kun tulee tunne, että lapsi saisi tulla elämään, kannattaa luottaa siihen.

Haastattelimme juttuun Väestöliiton vanhemmuuden asiantuntija Rozjin Rokhzadia.

Lue myös: Vauvakuume vaivaa – testaa, onko puolisosi valmis vanhemmaksi

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X