Vauvahaaveet 06.09.2015 Päivitetty 26.06.2023

Raskaaksi e-pillereistä huolimatta – lue koskettava tositarina!

Anun raskaus oli edennyt jo 12. viikolle ennen kuin asia selvisi. Odotusaikana Anun mieltä painoivat syyllisyys ja huoli, mutta vauvan syntymä oli valtava onni. Lue koskettava tarina.

Teksti
Oili Urmas
Kuvat
Colourbox

Viisiviikkoinen vauva nukkuu sikeästi vaunuissa. Lapsi on autuaan tietämätön myllerryksestä, jonka hän on aiheuttanut vanhempiensa elämässä.

– Oikeastaan vauvan nimeksi olisi pitänyt antaa Sisu. Hän halusi tulla tähän maailmaan ja tähän perheeseen kaikesta huolimatta, vauvan äiti Anu, 25, kertoo.

Raskaustestit näyttivät negatiivista

Anun ei pitänyt edes tulla raskaaksi. Hän oli syönyt ehkäisypillereitä säännöllisesti. Viime vuoden lopussa Anun kuukautiset jäivät tulematta ja samaan aikaan hänen piti uusia e-pillerien resepti.

– Varasin ajan lääkäriltä ja ennen sitä tein kotona kaksi raskaustestiä viikon välein. Kumpikin testi oli negatiivinen. Vielä lääkärissä tehtiin uusi testi ja sekin oli negatiivinen. Lääkäri uusi e-pillerireseptini ja vakuutti, etten missään nimessä voi olla raskaana. Hän arveli, että kuukautiseni olivat jääneet pois stressin vuoksi. Minulla oli pahoinvointia ja olin todella väsynyt, mutta lääkärin mielestä nekin olivat stressin oireita. En osannut pyytää ultraäänitutkimusta tai verikoetta, Anu kertoo.

Anu oli edelleen huonovointinen ja monet kaveritkin totesivat hänelle, että olet varmasti raskaana.

– Tyttöjen illanvietossa vertailimme vatsojamme ja minä totesin: ”Katsokaapa tätä, minä näytän siltä, että olen kolmannella kuulla raskaana”. Kun minulle tuli verenvuotoa, sain kamalan itkukohtauksen ja sanoin miehelleni, että haluaisin kyllä pitää tämän lapsen. Jälkeenpäin itsekin ihmettelin, miksi tulin sanoneeksi juuri niin ja miksi olin edes ajatellut, että sisälläni kasvaisi uusi ihminen. Minulla oli vainoharhainen olo, sillä minulle oli varmistettu, että en voi olla raskaana.

Anu jatkoi e-pillereiden käyttöä ja sitten oireet helpottuivat. Mutta helmikuussa kuukautisia ei taaskaan tullut.

– Minua alkoi jo pelottaa, mikä sairaus minulla oli. Olenhan vielä nuori ja elimistöni pitäisi toimia normaalisti, Anu kertoo.

Sittenkin raskaana

Anu varasi ajan lääkäriltä tutkimuksia varten, mutta sitä ennen hänen piti tehdä vielä raskaustesti varmuuden vuoksi.

– Ajattelin, että taasko minun piti tuhlata rahaa turhaan testiin, mutta yhtäkkiä tikku näyttikin positiivista tulosta. Huusin miehelleni, että tule äkkiä katsomaan, mitä tämä tarkoittaa? Mies ei uskonut, vaan hän kävi ostamassa toisen testin ja sekin näytti positiivisen tuloksen.

Anu ja hänen miehensä valvoivat koko yön.

– Ihmettelimme, miten pitkällä raskaus on. Olinko jo joulukuussa raskaana? Miksi raskaus ei näkynyt aiemmin testeissä? Tunteet olivat aivan sekaisin, puhuimme, itkimme ja pohdimme, onko tämä sittenkään totta.

Anu otti heti seuraavana aamuna yhteyttä neuvolaan.

– Pääsin parin päivän kuluttua neuvolaan ja terveydenhoitaja kuunteli vauvan sydänäänet, jotka kuuluivat jo voimakkaina. Terveydenhoitaja arveli, että olin ehkä korkeintaan 10. viikolla raskaana. Saimme saman tien ajan ultraäänikuvaukseen.

Siinä selvisi, että raskaus olikin pidemmällä, viikolla 12+4.

– Lääkäri oli varsin tyly. Hän ihmetteli, enkö voinut tajuta olevani raskaana ja mitä ajattelimme tehdä asialle. Halusimme pitää lapsen eikä raskauden keskeyttäminenkään ollut enää mahdollista.

Ultraäänikuvaus muuttui saman tien rakenneultraksi ja vauvan niskapoimu mitattiin. Ultraäänen mukaan vauva oli terve.

– Kätilö totesi, että et ole ainoa, jolle on käynyt näin.

Anulle ei ole selvinnyt syytä, miksi hän tuli raskaaksi, hänen kohdallaan e-pillerit eivät vain olleet sataprosenttisen varma ehkäisykeino. Anuei myöskään tiedä varmasti, miksi raskaustestit näyttivät aluksi negatiivista. Ilmeisesti e-pillerit vaikuttivat raskaustestin tulokseen.

Lue eri ehkäisymuodoista: Pillerit, kierukka vai kondomi?

Huolta mutta myös onnea

Kun raskaus varmistui, Anu alkoi potea valtavaa syyllisyyttä ja pelkoa.

– Aloin miettiä, miten e-pillerit voivat vaikuttaa vauvaan. Entä kaikki ne ravintolaillat, joiden aikana olin juonut alkoholia. En ole mikään kova juhlija, mutta olin 24-vuotias ja totta kai sen ikäiset käyvät baareissa. Laskin kalenteri kädessä viettämiäni baari-iltoja ja juomiani alkoholiannoksia ja katselin netistä, miten vauva kehittyy eri viikoilla.

Lopulta mies uhkasi ottaa tietokoneesta johdot pois.

– Olin ihan rikki, mitä olinkaan tehnyt omalle lapselleni. Entä jos vauva ei ole terve, miten voin antaa itselleni anteeksi? Entä miten lapsi voi koskaan antaa anteeksi minulle?

Anu kysyi lääkäreiltä ja kätilöiltä, miten e-pillerit voivat vaikuttaa vauvaan.

– Joidenkin mielestä e-pillereillä ei ole minkäänlaista vaikutusta ja toisten mielestä ne voivat lähinnä lisätä keskenmenon riskiä. Lopuksi kaikki totesivat, että älä enää mieti, unohda koko asia.
Mutta ei se auttanut minua. Totta kai mietin ja tarvitsin selvyyttä asioihin.

Anulle ja hänen miehelleen oli alusta lähtien selvää, että he haluavat pitää vauvan. Kun raskauden toteamisesta oli kulunut pari viikkoa, Anu alkoi vuotaa verta.

– Jouduimme melkoiseen shokkiin ja olimme varmoja, että olimme menettäneet vauvan. Ultraäänitutkimuksessa vauva voi kuitenkin hyvin. Silloin tuli itku, se oli ihan parasta. Sen jälkeen minulle tuli huoli, että vauva pysyy sisälläni. Minusta tuli ylisuojeleva, mietin kaikista asioista, onko tämä vauvalle pahaksi.

Pelko varjosti Anun odotusaikaa lähes loppuun saakka. – Minulla oli ennenaikaisia supistuksia, selittämättömiä kipuja ja verenvuotoa. Minulla ei ollut missään vaiheessa riemua: ”Jippii, olen raskaana!”. Vaikka mies, perhe, ystävät ja lääkärit vakuuttivat, että kaikki menee hyvin, se ei helpottanut oloani.

Vaikka raskaus olikin raskasta aikaa, se toi paljon hyvääkin Anun ja miehensä elämään.

– Hitsauduimme mieheni kanssa yhteen. Vietimme häitä kaksi kuukautta ennen vauvan syntymää.

Pikavauhtia äidiksi

Anulla oli vain puoli vuotta aikaa sopeutua vauvan tuloon.

– Kaikesta huolimatta olin tosi onnellinen lapsesta ja aloin heti kasvaa äidiksi. Minusta tuntui, että olin saanut lahjan. Tosin raskaudesta oli vaikea kertoa muille. Mitä jos joukossa on joku lapsettomuudesta kärsivä ja sitten minä pamautan, että tulin raskaaksi ehkäisystä huolimatta. Se kuulostaisi tosi epäreilulta.

– Psyyke oli koetuksella, kun kävin läpi omaa lapsuuttani, suhdettani vanhempiini ja lapsen tulevaisuutta. En voinut pitää odotustani hetkeäkään omana tietonani, sillä se oli edennyt jo niin pitkälle. Minun piti kertoa raskaudesta muille esimerkiksi työpaikalla ennen kuin olin itsekään ehtinyt käsitellä asiaa, se oli hurja tunne.

– Kipujen ja supistusten vuoksi en saanut nukuttua ja jäin pitkälle sairauslomalle. Kun kerroin neuvolassa univaikeuksistani, sain ajan neuvolan psykologille, jonka luona ehdin käydä vain kerran. Minun olisi ehkä pitänyt saada ulkopuolisen apua jo ihan alusta asti.

Raskauteni herätti kaikenlaisia tunteita myös muissa.

– Jotkut tutut epäilivät, että olin syönyt pillereitä huolimattomasti. Joku puolestaan arveli, että olin salaa jättänyt pillerit pois ja tahallaan tullut raskaaksi. Tunsin itseni jo muutenkin tyhmäksi, joten muiden kommentit tuntuivat kohtuuttomilta.

Vaaran paikka synnytyksessä

Raskauden viimeiset kaksi kuukautta Anu odotti vauvan syntymää. Hän oli koko raskausajan ollut huolissaan vauvan terveydestä, mutta vaaran paikka olikin vasta synnytyksessä.

– Synnytyksen aikana vauvan sydänäänet laskivat ja minulle tehtiin kiireellinen sektio. Vauva ei aluksi hengittänyt itse, vaan häntä jouduttiin avustamaan. Minua kuitenkin lohduttivat kätilön sanat: ”Et olisi voinut tehdä mitään paremmin”.

– Minulla oli hirveä huoli vauvasta, joka oli kolme päivää osastolla tarkkailtavana ja tarkoissa tutkimuksissa. Sitten todettiin, että vauva on terve. Kun olimme palanneet kotiin, istuin sohvalla imettämässä ja aloin itkeä. Itkin, itkin
ja itkin. Olin niin kiitollinen. Raskauden aikana olin masentunut, mutta nyt oloni on tosi helpottunut ja onnellinen.

Anu oli aiemmin pitänyt itseään uraihmisenä. Ennen omaa lastaan hän ei ollut hoitanut vauvoja eikä ollut niistä kiinnostunut.

– Nyt ajattelen, että mistä olisinkaan jäänyt paitsi, jos olisin keskittynyt vain uraani. Maailmankuvani muuttui täysin.

Anu ei odotusaikana ehtinyt miettimään, millaista arki on vauvan kanssa.

– Minulla ei ollut odotuksia, aloitin puhtaalta pöydältä. Nyt opettelen olemaan äiti päivä kerrallaan.

Artikkeli päivitetty 22.6.2023. Äidin nimi on muutettu ja lapsen nimi poistettu tekstistä lapsen yksityisyyden suojaamiseksi.

Lisää tositarinoita: Kun myöhäinen raskaudenkeskeytys oli ainoa vaihtoehto.

Kommentit (1)

Tässä taas on esimerkki miten tylyjä alan lekurit voi olla. Ja vaikka yrittäisikin lasta niin aika kylmää kohtelua voi tulla silloinkin. Turha hallituksen puhua mistään vauvatalkoista kun ala on tyly. Hupsankeikkaa-bilettäjät ovat oma lukunsa, kaikkia ei voi pitää sellaisina.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X