Vauvahaaveet 19.08.2017 Päivitetty 14.08.2023

Vauvakuumeeseen apua – 6 keinoa parantaa hedelmällisyyttä

Yllättävän pienetkin asiat voivat vaikeuttaa raskaaksi tulemista. Näillä keinoilla voit itse yrittää parantaa kehosi hedelmällisyyttä.

Teksti
Liisa Järvinen
Kuvat
iStock

1. Lopeta tupakointi

Raskauden yrittäminen, jos koskaan, on syy lopettaa tupakointi, sillä se on yksi merkittävimmistä hedelmällisyyteen vaikuttavista tekijöistä. Tupakan myrkylliset yhdisteet heikentävät munasarjojen ja kohdun toimintaa sekä saavat munasarjat vanhenemaan ennenaikaisesti, jolloin vaihdevuosi-ikä varhaistuu. Tupakointi myös lisää istukan toimintahäiriöiden, ennenaikaisen synnytyksen ja sikiön kasvunhidastuman riskiä.

2. Yritä päästä eroon yli- tai alipainosta

Niin yli- kuin alipainokin voi sekoittaa kuukautiskiertoa, mikä taas saattaa heikentää raskauden mahdollisuutta. Jo pienelläkin painonmuutoksella voi olla vaikutusta: tutkimusten mukaan jo 5– 10 prosentin painonpudotus tai -lisäys voi parantaa hedelmällisyyttä.

3. Tarkkaile alkoholin käyttöä

Runsas alkoholinkäyttö voi aiheuttaa häiriöitä kuukautiskierrossa ja aiheuttaa hormonitasapainon muutoksia. Tämä voi aiheuttaa munasolujen kypsymis- ja irtoamishäiriöitä. Ovulaatiohäiriöitä voi olla myös alkoholin kohtuukäyttäjillä.

4. Opettele tuntemaan kuukautiskiertosi

Kuukautiskierto alkaa kuukautisten ensimmäisestä päivästä ja kestää tavallisesti 21–35 päivää. Jos ovulaatio eli munasolun irtoaminen tapahtuu normaalisti, sen ajankohta on keskimäärin 12– 14 päivää ennen seuraavan vuodon alkua. Jos kiertosi on tasainen, voit yrittää laskea hedelmälliset päivät vähentämällä kiertosi pituudesta tuon 12– 14 päivää.  Jos päivien laskeminen tuntuu työläältä, apteekeista ja päivittäistavarakaupoista saa myös ovulaatiotestejä, joista voi olla apua.

Katso myös ovulaatiolaskuri

5. Vältä stressiä

Stressillä on monia vaikutuksia terveyteen ja niin myös hedelmällisyyteen. Stressi häiritsee kehon hormonituotantoa ja saattaa muuttaa kuukautiskiertoa. Yritä siis pitää stressitaso alhaalla ja opettele rentoutumaan.

6. Älä unohda miestä

Raskautta yrittäessä ei riitä, että nainen on hedelmällisimmillään, vaan myös miehen pitää olla kunnossa. Tupakointi, alkoholi, epäterveellinen ruokavalio ja ylipaino heikentävät myös miehellä hedelmällisyyttä eli hyviä elämäntapoja kannattaa tavoitella yhdessä.

Lähteet: HUS, Parents.com

Lue myös:

Eikö vauvaa kuulu? Tarkista nämä 9 asiaa ennen hedelmöityshoitoja

Näin ikä vaikuttaa naisen hedelmällisyyteen

Näin mies voi parantaa hedelmällisyyttään – 4 vinkkiä

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X