Mainos: Semper 15.05.2023

Kotikokkailua vauvan kanssa: houkuttavan helppoja kasvisreseptejä ja lukijoiden kokemuksia

Monipuolinen, runsaasti kasviksia sisältävä ruokavalio luo perustan lapsen terveelle kasvulle ja hyvinvoinnille. Terveelliset ruokatottumukset on hyvä omaksua jo elämän alkutaipaleella.

Maistuvien ja mutkattomien reseptien avulla omaksuminen voi olla helpompaa kuin moni tohtii ajatella. Semperin tarkoin valikoiduilla ja testatuilla resepteillä kokattaessa lapsi oppii hiljalleen nauttimaan terveellisestä ja ravitsevasta kasvispainotteisesta ruoasta. Kasviperäinen ruoka on entistä tärkeämmässä roolissa myös planeettamme hyvinvoinnille.

Silti tutkimukset osoittavat, ettemme syö riittävästi kasvikunnan antimia suosituksiin nähden. Kasvisten osuutta lapsen ruokavaliossa voi kasvattaa jo vauvasta pitäen – lempeän humoristisesti ja pienokaista rohkaisten.

Semperin testatuilla resepteillä kokattaessa lapsi oppii hiljalleen nauttimaan terveellisestä ja ravitsevasta kasvispainotteisesta ruoasta. Maistuvien reseptien avulla omaksuminen on helppoa!

Sormin syöminen on hauskaa!

Uudet maut ja koostumukset herättävät helposti epäilyksiä perheen pienimmissä. Vauvan tai taaperon huomio kannattaakin johtaa – kasvisten hapahkon maun sijaan – puuhasteluun ruoan ympärillä. Sormiruoat kehittävät lapsen sorminäppäryyttä ja tutustuttavat uudenlaiseen makuun ja purutuntumaan.

”Kokeilimme juuri ensimmäistä kertaa sormiruokailua 6 kk vanhan tyttäremme kanssa. Aloitimme maissinaksuilla. Tyttö vain murskasi naksut pieniksi murusiksi nyrkkiinsä.”

Semperin helpoilla sormiruokaresepteillä onnistuu kokemattomampikin kotikokki. Kokeile vaikka vihannes-puurotikkuja ja pannaria! Jos hyvin käy, lapsikin viihtyy pöydässä – omaan tyyliinsä.

”Meillä kaikki neljä lasta ovat sormiruokailleet pienenä paljon ja meno on ollut sen mukaista. Hiukset, naama ja oikeastaan koko vartalo usein täynnä puuroa, mustikkaa ja mitä milloinkin. Joskus on itkettänytkin, yleensä kuitenkin enemmän naurattanut.”

STEP-reseptit houkuttavat kasvisherkkujen maailmaan

Kasvispainotteiseen ruokavalioon totuttamisessa ruoan koostumus on avainasemassa. Runsaasti kasviksia, juureksia ja palkokasveja sisältävillä STEP-resepteillä valmistat suloisen sileitä soseita, joita maistelemalla lapsesi tottuu kasviksiin jo puolen vuoden iässä.

 

Sormiruoat kehittävät lapsen sorminäppäryyttä ja tutustuttavat uudenlaiseen makuun ja purutuntumaan.

Vihanneksia, marjoja ja hedelmiä sisältävät simppelit, makumaailmaltaan juuri sopivan jännittävät STEP-maistelumenetelmään perustuvat reseptit kokataan pohjoismaisista raaka-aineista, joita löytää kaupoista ympäri vuoden. Retikka-, tyrni- ja karpalososeet maistuvat perheen aikuisillekin.

Maltti on valttia tässäkin, ja kasvissoseisiin totuttaminen käy parhaiten step by step -asenteella.

”Pienokainen sai hepulin ja ei syönyt, viskoi lusikalla soosit seinille. Ei auttanut kuin siivota.”

Vegeruokaa yli puolivuotiaille

Näppäriä STEP-lastenruokareseptejä on helppo muokata sitä mukaa, kun pienokainen kasvaa ja hänen makunystyränsä kehittyvät. Aterian koostumusta voi muuttaa, ja puolesta ikävuodesta eteenpäin riittää hieman ylimalkaisempikin soseuttaminen.

”Syömään opetellessa pieni alkoi tietysti kääntyillä taaksepäin ja purskautella sosetta suusta ulos. Tähän auttoi nappisilmäsammakko, jota heilutellessa sen silmät heiluivat, ja pieni naurahti ja jaksoi taas keskittyä hetken. Myös ison lehtikaalin lehden heiluttelu pään yli oli todella hauskaa.”

 

Uudet maut ja koostumukset herättävät helposti epäilyksiä. Vauvan tai taaperon huomio kannattaakin johtaa – kasvisten hapahkon maun sijaan – puuhasteluun ruoan ympärillä.

Kasvisten osuutta lapsen ruokavaliossa voi kasvattaa jo vauvasta pitäen – lempeän humoristisesti ja pienokaista rohkaisten.

Yli puolivuotiaille tarkoitettujen Semper-reseptien ravintosisällöt on suunniteltu lapsen eri kehitysvaiheiden tarpeisiin. Hyviä ruokatottumuksia tukevat reseptit ovat syntyneet tutkimustiedon pohjalta, kun haluttiin selvittää, miten lapset saataisiin syömään lisää kasviksia.

”Vahingossa väsyneenä laitoin sekoittimeen valkosipulit ja omenakuutiot. Lapsen smoothiesta tuli todella tymäkkää.”

 

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X